Logo image
Logo image

5 tapaa opetella kirjoittamista lapsesi kanssa

5 minuuttia
Puhumisen opetteleminen tapahtuu lapsille yleensä luonnostaan, mutta kirjoittamisen oppiminen onkin asia erikseen. Tänään jaamme parhaat vinkit siihen, kuinka opetella kirjoittamista lapsen kanssa!
5 tapaa opetella kirjoittamista lapsesi kanssa
Kirjoittanut Thady Carabaño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kirjoittamaan opetteleminen on yksi lasten vaikeimmista kehitysvaiheista. Siksi sinun tulisikin opetella kirjoittamista lapsesi kanssa kotona, ja täydentää hänen koulussa oppimiaan asioita. Tämä on paljon hauskempaa, jos käytät hieman luovuutta.

Useimmille meistä ovat tuttuja sellaiset keskustelut perhejuhlissa, joissa sukulaiset kyselevät nuorimmilta lapsilta ovatko he jo oppineet kirjoittamaan. Kysymystä seuraa usein jopa pienimuotoinen testi siitä, osaako lapsi jo tavata oman nimensä paperille.

Vanhempana reaktiomme ovat usein tekohymyllä varustettuja hätälauseita kuten “Olemmehan me harjoitelleet tätä kotona useaan otteeseen kultaseni, näytähän nyt taitosi, anna kun autan sinua!”.

Mikäli sinä itse koet tällaiset tilanteet haastavina tai jopa ahdistavina, kuvittele vain, miltä ne mahtavat tuntua lapsestasi. Hän on juuri kohdannut 29 täysin tuntematonta uutta symbolia, joita voidaan yhdistellä loputtomin eri tavoin, ja joilla voidaan kehittää erittäin monimutkainen sanavarasto. Sen lisäksi kaikki tämä uusi informaatio sulkee sisälleen monia uusia sääntöjä ja käytäntöjä.

Oikeinkirjoituksen oppipolulla

Some figure

Ei ole kyse pelkästään siitä, että oppii lukemaan ja kirjoittamaan, sillä ne täytyy opetella vielä oikeinkin. Kirjoittaminen antaa lapselle täysin uuden keinon käyttää päättelykykyään, oppia kommunikoimaan sekä ilmaisemaan ajatuksiaan.

Tästä on tullut kuitenkin yhä monimutkaisempaa lasten nykyisen sosiaalisen median käytön vuoksi. Sosiaalisessa mediassa kirjoitusvirheet ovat yhä yleisempiä ja niihin jopa kannustetaan. (Etkö tiedä mitä WTF tarkoittaa? ROFLMAO!)

Oikeaoppinen kirjoittaminen on jäänyt unholaan ja kiitos siitä kuuluu ainakin osittain Twitterin rajallisen kirjainmerkkimäärän vuoksi, tai vaihtoehtoisesti chattaamisen nopeatempoisuuden takia. Useimmat tällaisista sovellusalustoista sallii pienet virheet kirjoitusasussa, kuten sanojen lyhentämisen tai välimerkkien käyttämättä jättämisen, ne jopa sallivat hymiöiden käytön oikeiden sanojen sijaan.

Kaikki nämä edellä mainitut hankaloittavat lapsen kirjoittamaan opettelemista tässä kriittisessä oppimisvaiheessa. Paras tapa oppia oikeinkirjoitusta, laajentaa sanavarastoa tai jopa opetella uusi kieli on lukeminen.

Kuinka opetella kirjoittamista lapsen kanssa

On tärkeää etsiä hauskoja ja luovia keinoja esitellä lapsellesi kirjaimien maailmaan ja alkaa harjoittelemaan tavaamista. On erityisen tärkeää luoda harjoituksista hauskoja, jotta lapsi on motivoitunut. Tee harjoittelutilanteesta lapsesi kanssa peli tai hauska haaste.

1. Hyödynnä nykyteknologiaa harjoituksissanne

Lasten jättäminen näytön eteen, oli se sitten puhelimen tai tabletin, asettaa vanhemmat jatkuvaan moraaliseen dilemmaan. Uusi teknologia vähentää jatkuvasti laatuaikaa perheen kanssa, sekä altistaa lapset sellaisille tekijöille joita aikuinen ei voi olla valvomassa koko ajan.

Voit kuitenkin oikeita alustoja käyttämällä luoda teknologiasta korvaamattoman yhteistyökumppanin, joiden avulla teet tavaamisen harjoittelemisesta hauskaa lapsellesi.

Internetistä löytyy lukemattomat määrät erilaisia videoita, viihdyttäviä lauluja sekä online-pelejä ja ilmaisia sovelluksia, joiden avulla lapsesi voi harjoitella tavaamista.

2. Voitte opetella kirjoittamista lapsen kanssa kotileikeillä

Some figure

Muutamat perinteiset lautapelit, kuten esimerkiksi Scrabble, ovat loistavia liittolaisia silloin, kun haluat opetella lapsesi kanssa uusia sanoja tai kirjainten käyttöä. Jos sinulla ei ole Scrabblea, voit myös itse tehdä sellaisen.

Voit myös leikkiä lapsesi kanssa aarteenmetsästystä kotona tai puistossa. Piilota paperivihjeitä, joissa on sanoja tai kirjaimia. Seuraamalla paperilla lukevia ohjeita lapsi kerää lisää kirjaimia/sanoja, muodostaen lopulta kokonaisia lauseita/sanoja löytämistään lapuista.

Voitte myös tehdä lapsesi kanssa uusista sanoista riimejä ja loruja, sekä keskustella eri kirjainten ominaisuuksista. Tämä on hauska keino luoda mielleyhtymiä kirjainten ja sanojen välille.

3. Sanojen ja sanontojen maailma

Aloita antamalla lapselle kynä, paperia ja ajastin. Pyydä häntä kirjoittamaan paperille tietyllä kirjaimella alkavia sanoja niin monta kuin hän tietää. Tämä auttaa lasta harjoittelemaan sekä kirjainten oikeaoppista käyttöä että laajentamaan sanavarastoaan. Nuoret lapset voivat osallistua tähän leikkiin vaikkapa pareittain.

Toinen hauska idea on leikellä sanoja ja välimerkkejä paperille. Valitse sellaisia sanoja joita käyttämällä voit muodostaa mahdollisimman monta eri lausetta. Voit vaihdella sanojen järjestystä sekä pisteytystä.

Tällä tavalla lapset oppivat käyttämään oikeinkirjoituksen sääntöjä oikeaoppisesti ymmärtääkseen asiayhteydet oikein.

4. Leiki koulua kotona

Koulun leikkiminen on yksi loistava vaihtoehto opetella tavaamaan lapsesi kanssa. Äiti ja/tai isä voi olla opettaja, ja lapset ovat oppilaita. Voitte vaihtelun vuoksi myös vaihdella rooleja siten, että lapsi on opettajan ja vanhemmat oppilaiden roolissa. Tähän leikkiin tarvitaan tietenkin luokkahuoneen tavoin tuoleja, pöytä, liitutaulu sekä muita luokkahuoneelle tyypillisiä elementtejä.

Viedäksesi leikin vielä seuraavalle tasolle, voitte halutessanne myös pukeutua lapsen kanssa roolejanne varten: useimmat lapset rakastavat tällaisia yksityiskohtia, ne tekevät leikistä todentuntuisempaa! Nyt sinulla onkin luokka valmiina vastaanottamaan harjoituksia tavaamista varten.

Voit halutessasi järjestää lapsille lyhyitä, leikkimielisiä kokeita. Jos teet niin, muista, että ne täytyy aina toteuttaa leikkimielellä etkä saa olla liian ankara lapselle! Pisteiden sijaan sovi lapsen kanssa palkintosysteemistä, jossa palkintona on vaikkapa yhteinen reissu puistoon.

5. Kirjaimia on joka puolella

Some figure

Mikäli arkirutiinisi eivät aina jätä aikaa kokonaisen leikkituokion järjestämiseen, hyödynnä ympärilläsi olevia tilaisuuksia päivän mittaan näyttääksesi lapsellesi kirjainten maailman. Kokeile joka päivä uusia ja hauskoja keinoja harjoitteluun.

Esimerkiksi voitte kadulla kävellessänne tehdä pelin siitä, kuka näkee ensimmäisenä tietyn kirjaimen vaikkapa ympärillä näkyvissä mainostauluissa tai julisteissa.

Voit hyödyntää jopa päivälliseen käytetyn ajan tavaamisen opetteluun. Lapsille löytyy useita tuotteita, kuten muroja jotka ovat valmiiksi tehty kirjaimista – hyödynnä niitä kirjoittamalla vaikkapa lapsen nimi lautaselle, tai muodostamalla vihanneksista, pastasta, tai ketsupista rakkauden täyteisiä sanoja lapsellesi.

Harjoittele tavaamista lapsesi kanssa ja auta lastasi kasvamaan

Kirjallisesti kommunikoimaan opetteleminen ei ole luonnollinen prosessi kuten puhumaan opetteleminen. Se vaatii erilaista henkistä sekä älyllistä kykyä lapselta. Se vaatii sanojen erilaisen, symbolien kautta tapahtuvan hahmottamisen.

Kun autat lastasi oikeilla oppimismenetelmillä, jotta hän oppii lukemaan sekä kirjoittamaan, varmistat hänen osallisuutensa uuteen uskomattomaan hyötyjä täynnä olevaan maailmaan: lukemisen maailmaan.

Lukeminen ja kirjoittaminen lisää ihmisen älyllistä sekä empaattista kykyä. Se auttaa lasta kehittymään sosiaalisesti sekä lisää hänen potentiaaliaan kehittyä useilla elämän eri osa-alueilla.

Kirjoittamisen opettelu lisää myös mahdollisuuksia luoda sekä kuvitella asioita. Samalla kun lapset oppivat kirjoittamaan, he oppivat myös tärkeitä elämänarvoja. Näihin kuuluvat mm. kielen kunnioittaminen sekä lukemisen tavan oppiminen, sekä kulttuurin konnotaation jota lukutaito edellyttää.

Muista myös se, että lapset oppivat katsomalla esimerkkiä. Jos he näkevät sinun lukevan, myös he haluavat lukea. Jos he näkevät sinut vain tuijottamassa puhelimen tai television näyttöä päivästä toiseen… No, ymmärrät varmaan yskän. Ole siis hyvänä esimerkkinä lapsellesi, ja kokeile eri keinoja joiden avulla opetella kirjoittamista lapsesi kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Reyes, Esperanza Guarneros, and Lizbeth Vega Pérez. “Habilidades lingüísticas orales y escritas para la lectura y escritura en niños preescolares.” Avances en psicología latinoamericana 32.1 (2013): 21-35.
  • Sánchez Abchi, Verónica, Ana María Borzone, and Beatriz Diuk. “La escritura de textos en niños pequeños: relación entre la transcripción y la composición.” Universitas psychologica 6.3 (2007).
  • Vega, Fernando CuetosPsicología de la escritura . Wolters Kluwer España, 2009.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.