Kuinka rohkaista lapsia lukemaan

Sinun tulee pitää mielessäsi, että lukemisen rakastamisen pitäisi olla perintö. Niinpä sinun täytyy näyttää esimerkkiä lapsillesi, jotta he voivat myös rakastaa lukemista.
Kuinka rohkaista lapsia lukemaan

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Lukeminen on tapa, johon sinun tulisi kannustaa lapsiasi jo nuoresta iästä lähtien. Tänään haluamme näyttää sinulle joitakin tapoja joilla voit rohkaista lapsia lukemaan ja rakastamaan kirjoja jo ennen kuin he osaavat puhua.

Lukeminen stimuloi mielikuvitusta ja luovuutta, ja auttaa lisäämään sanavarastoa. Samaan aikaan se lisää kirjoituskykyjä.

Jos haluat rohkaista lapsiasi lukemaan, älä epäröi. Loppujen lopuksi tehtävä ei ole vaikea. Mutta on joitakin avaintekijöitä, joita sinun tulee seurata päivittäin. Vanhemmilla on tässä erittäin tärkeä rooli.

Miten voimme rohkaista lapsia lukemaan

1. Rohkaise lapsia lukemaan antamalla esimerkkiä

voit rohkaista lapsia lukemaan lukemalla heille

Et voi miettiä sitä kuinka rohkaiset lapsia lukemaan, jos sinulla ei ole tapana lukea itse. Muista, että lapset matkivat sitä mitä aikuiset tekevät.

Jos sinun on vaikea lukea, aloita se lukemalla lapsillesi tarina nukkumaan mennessä tai jossakin vaiheessa päivää.

Tämä tuo sinut lähemmäksi sekä lapsiasi että kirjoja. Ja se saa lapsesi tutustumaan lukemiseen ja rohkaisee heitä lukemaan, koska he kokevat sen olevan hauskaa.

Jotta saisit haluamiasi tuloksia pienimpien perheenjäsentesi kanssa, on tärkeää alkaa opettaa heitä rakastamaan lukemista niin pian kuin mahdollista.

Lapsille on olemassa paljon hienoja kirjoja, joissa on mielenkiintoiset kuvitukset. Niissä voi olla jopa eri elementtejä, jotka saavat lapsesi olemaan vuorovaikutuksessa niiden kanssa ja tottumaan niihin.

Muista kuitenkin, että sinun täytyy itse yrittää lukea ja antaa esimerkkiä. Jos lapsesi eivät koskaan näe sinua kirja kädessäsi, kuinka he tulevat uskomaan sinua, jos sanot heille, että heidän pitäisi lukea?

2. Anna lastesi valita mitä he lukevat

poika lukee leluilleen

Vanhemmat ajattelevat joskus, että vain he voivat valita, tietää ja määritellä mikä on parasta heidän lapsilleen.

Miksi emme kuitenkin kysyisi heiltä itseltään mitä he haluavat lukea? Minkä kirjan he haluavat lukea tällä kertaa? Minkä kirjan nimi kuulostaa kaikista houkuttelevimmilta?

Sinun tulee pitää heidän toiveensa mielessäsi. Haluathan lastesi olevan kiinnostuneita siitä mitä he lukevat. Ethän halua heidän ajattelevan, että on “outoa” pitää kirjaa kädessä.

Jos heidän valintansa ei miellytä sinua, voit ehkä ehdottaa vaihtokauppaa. Sinä valitset yhden kirjan ja sitten he valitsevat seuraavan ja niin edelleen. Tällä tavoin lapsistasi tulee motivoituneempia. Et saa unohtaa, että lukemisen pitäisi olla hauskaa.

Jos lapsesi eivät saa lukea tai sinä et lue heille sitä mistä he todella pitävät, kokevat he lukemisen velvollisuutena. Sen tuloksena he eivät niin kyetessäänkään etsi kirjaa luettavaksi.

Et varmastikaan halua lukemisen aiheuttavan heille negatiivisia mielleyhtymiä. Haluat varmastikin jotain ihan muuta.

3. Tee siitä tapa

isä ja tytär lukevat yhdessä

Tapojen aloittaminen on tärkeää, kun haluat rohkaista lapsiasi lukemaan ja rakastamaan lukemista. Mutta voit myös käyttää tätä muilla elämänalueillasi.

Voit lukea lastesi kanssa ennen nukkumaanmenoa, ruoan jälkeen tai milloin vain päivän aikana. On tärkeää, että teet sen päivittäin.

Tämä auttaa tehokkaalla ja nopealla tavalla rohkaisemaan lapsiasi lukemaan. Ja samalla nuorimmat perheenjäsenesi oppivat tapojen muodostamisen tärkeyden.

Tavat ovat keinoja järjestää ja rakennella päiväsi. Ne antavat sinulle tuloksia pitkällä aikavälillä.

Ja tiedät varmasti, että on parempi aloittaa ennemmin kuin myöhemmin. Oletko jo aloittanut?

Yksi parhaista asioista joita voit lapsillesi opettaa on lukeminen, sen ottaminen tavaksi ja sitä kautta lukemisen rakastaminen. Siitä tulee tapa, joka jää koko loppuelämäksi.

Monesti keksimme tekosyitä sille, miksi emme lue iltasatua tai miksi emme itse ota kirjaa käteemme. Sanomme jatkuvasti, että meillä ei ole aikaa, mutta todellisuudessa käytämme ajan johonkin muuhun, kuten television tapittamiseen.

Kun kotonasi on pieniä lapsia, voit välittömästi aloittaa tämän hyödyllisen tavan. Rohkaise lapsiasi lukemaan uuden kirjan avulla jo tänään!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Lukeminen tuo merkitystä elämääni
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Lukeminen tuo merkitystä elämääni

Lukeminen avartaa sisäistä maailmaa ja tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia. Mitä muuta lukeminen antaa? Lue tästä artikkelista!


Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.