Logo image
Logo image

Avioero on mahdollisuus kasvaa

2 minuuttia
Vaikka näemme avioeron epäonnistumisena, se voi olla tilaisuus kasvaa itsenäiseksi ja oppia nauttimaan yksinolosta.
Avioero on mahdollisuus kasvaa
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Avioero on mahdollisuus kasvaa, jos kokemusta osaa katsoa oikeasta näkökulmasta. Yleensä ihmisillä on kuitenkin taipumusta valittaa, tuntea olevansa olosuhteiden uhreja, ja jos mahdollista, syyttää toista osapuolta erosta.

Moni ei kykene käsittelemään avioeroa hyvin. Pitkään sisällä olleet syytökset, epäkohdat ja viha päästetään ulos sillä hetkellä.

Todellisuudessa avioero on mahdollisuus kasvaa, kunhan kiinnittää huomiota seuraaviin vinkkeihin.

Avioero asettaa meidät ainutlaatuiseen tilanteeseen

Some figure

Avioero on mahdollisuus kasvaa, mutta se vaatii sitä ettei eroa nähdä häpeänä, vaan uutena tienä eteenpäin. Se on tilaisuus sulkea ovi huonoon menneisyyteen ja oppia jättämään se taakse.

Kun pari eroaa, heillä on loistava tilaisuus kyetä antamaan anteeksi toiselle ihmiselle ja antamaan anteeksi myös itselleen menneisyyden virheet.

Avioero on testi myös siitä, kannammeko kaunaa. Olemmeko katkeria ihmisiä? Kuinka paljon kaunaa voimme pitää sisällämme? Avioeron avulla opimme tuntemaan itsemme paremmin ja päästämään irti painolastista, joka voi tehdä meistä katkeria.

Älä unohda, että olet aloittamassa uutta lukua. Voit tehdä uusia asioita, aloittaa uusia projekteja, tavata uusia ihmisiä jne. Tilanne ei voisi olla parempi positiiviselle muutokselle.

Nyt tiedät mitä haluat ja mitä et halua parisuhteelta. Olet myös tietoinen siitä, että ihmissuhteet päättyvät, että usko käsitteeseen “loppuelämäksi” on enemmän haitaksi kuin hyödyksi ja että se edistää epätervettä kiintymystä.

Avioero on mahdollisuus kasvaa, kunhan opit sietämään yksinoloa

Some figure

Usein yksinäisyys on suurin vihollisemme. Jotta avioero olisi mahdollisuus kasvaa, yksinäisyys on kohdattava. Näin yksinäisyyden tunne muuttuu pikkuhiljaa nautittavaksi yksinoloksi.

Tunne siitä, että “tulen olemaan yksin koko loppuelämäni”, “en löydä enää ketään joka rakastaisi minua” syntyy taipumuksesta etsiä onnea parisuhteista. Uskomme, että kumppanin saaminen on päämäärä, joka saa meidät onnemme kukkuloille. Unohdamme, että moni ihminen päättää elää sinkkuna tai ylläpitää monia ihmissuhteita, joita ei ole tarkoitettu “loppuelämäksi” ja jotka ovat aivan yhtä onnellisia.

Yksinäisyys aiheuttaa sellaisen paniikin, että alamme kärsiä tunneriippuvuudesta ja usein ripustaudumme haitallisiin ihmisiin, jotka musertavat itsetuntomme ja manipuloivat meitä.

Avioero on loistava tilaisuus kohdata tämä suuri pelko ja nauttia sinkkuelämästä sen kaikissa merkityksissä.

Miksi et matkustelisi yksin? Mitä sitten, jos osallistut kurssille etkä tunne sieltä ketään? Mikset kokeilisi mennä ulos ystäviesi kanssa ihan muuten vain, et “löytääksesi jotakuta”?

Vastuu lapsista

Some figure

Jos haluat että avioero on mahdollisuus kasvaa, et voi unohtaa lapsia. Moni ei eroa siitä syystä, että he haluavat lastensa kasvavan tiiviissä perheessä. Tämä on virhe.

Avioero voi olla suuri rakkaudenosoitus, jolla suojataan lapsia vanhempien välisiltä riidoilta, rakkauden puutteelta tai epäkunnioitukselta. On tärkeää pitää lapset mielessä, ja ennen kaikkea olla käyttämättä heitä kumppania vastaan.

Avioero voi olla loistava tilaisuus kasvaa kaikin tavoin: henkilökohtaisesti, työelämässä, perheessä jne.

Avioeroa ei tulisi nähdä häpeällisenä. Jos suhde ei toimi, ei ongelmaa! Olisi pahempi olla tajuamatta asiaa ja jatkaa sietämättömässä tilanteessa.

Kaikkein negatiivisimpana pidetyt kokemukset ovat niitä, joista voimme oppia eniten positiivisesti. Joten ota tilaisuudesta kaikki irti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Leung, A. K. c., & Robson, L. M. (1990). Children of Divorce. The Journal of the Royal Society for the Promotion of Health. https://doi.org/10.1177/146642409011000505

  • KAGAN, J. (2009). Loneliness: Human Nature and the Need for Social Connection. American Journal of Psychiatry. https://doi.org/10.1176/appi.ajp.2008.08091320


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.