Logo image
Logo image

Miksi seurassakin voi tuntua yksinäiseltä?

3 minuuttia
Jos olet yksinäinen, tämä voi johtua siitä että et osaa suhtautua oikein ympärilläsi oleviin ihmisiin. Se voi myös johtua siitä, että muut sivuuttavat sinut, missä tapauksessa olisi parempi vain jättää nämä ihmiset menneisyyteen.
Miksi seurassakin voi tuntua yksinäiseltä?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ihminen on sosiaalinen olento, minkä vuoksi sosiaalisuus ja vuorovaikutus toisten kanssa on hyvin tärkeää. Yksinäisyys, etenkin ihmisjoukon keskellä, voi jättää olon hämmentyneeksi.

Eräitä syitä tällaiseen yksinäisyyteen voivat olla sosiaalisten taitojen puute tai se, että ollaan valittu väärä ystäväporukka.

Yksinäisyys silloin, kun olet itse eristäytynyt muista

Some figure

Elämässä on hetkiä, jolloin joudut eristämään itsesi muista ihmisistä joko oman valintasi tai olosuhteiden vuoksi.

Esimerkiksi vakavan onnettomuuden jälkeen on mahdollista, että joudumme pysymään kotona kuukausia, jotta toipuminen tapahtuisi kunnolla – tämä on yksi tavallinen eristymisen aiheuttaja. On muitakin syitä, jotka voivat johtaa eristäytymiseen muista, kuten esimerkiksi masennus sekä ahdistuneisuus sosiaalisissa tilanteissa.

Yksinäisyys tulee eteen ongelmasta toipumisen aikana. Ensimmäisessä tapauksessa onnettomuuden jälkeen ja toisessa masennuksen tai sosiaalisen ahdistuksen jälkivaiheissa.

Tällöin suuntaamme itsemme taas maailmaa kohden, mutta paniikki voi pitää vallassaan, jos olo on yksinäinen muidenkin seurassa. Käymme ehkä juhlissa joihin emme tunne kuuluvamme, emmekä pysty nauttimaan näistä. Huolimatta henkilöiden määrästä ympärillä, olo on yksinäinen.

Lue aiheesta lisää: Yksinolon seuraukset ihmisen hyvinvoinnille

Kysymys, joka tässä tulisi esittää, on seuraava: kuinka käyttäydyt kyseisessä tilanteessa? Tavallisesti vastaus olisi: vuorovaikutusta, juttelemista vaivattomasti, small talkia… Ei siis mitään ongelmaa. Mutta nyt jokin menee pieneen – ehkäpä olet menettänyt joitakin sosiaalisia taitojasi?

Sosiaaliset taidot opitaan

Some figure

Yksinäisyys voi johtua sosiaalisten taitojen, kuten vuorovaikutustaitojen heikentymisestä, minkä vuoksi ihminen alkaa tuntea epävarmuutta ja häpeää.

On monia ihmisiä, jotka kokevat olonsa yksinäiseksi muiden seurassa siksi, että he eivät ole koskaan oppineet kunnolla kehittämään niitä sosiaalisia taitoja, joita tarvitaan toisten kanssa vuorovaikutuksessa olemiseen.

Toisaalta ihmisellä voi olla huono itsetunto, joka saa aikaan epävarmuuden ja häpeän kehittymisen korkeiksi muureiksi, jotka voivat vaikuttaa voittamattomilta esteiltä.

Kaikkeen tähän on kuitenkin ratkaisu. Voimme petrata sosiaalisia taitojamme – aivan kuten ne voivat heikentyäkin.

Kun olet sosiaalisessa tilanteessa, saattaa tuntua kuin olisit väärässä paikassa, ja olo voi olla hyvin epämukava. Haluat vain paeta. Parasta olisi kuitenkin kohdata pelot.

Mitä enemmän kohtaat nämä pelkosi, sitä enemmän pystyt pääsemään eroon epämukavuudestasi.

Lue aiheesta lisää: Itsetunto on avain onnellisuuteen

Sosiaalinen elämä toisten kanssa voi auttaa saamaan niitä taitoja takaisin, joita eristyneisyyden aikana on menetetty, ja se voi myös auttaa kohtaamaan ne perusteettomat pelot, jotka saavat olon huonommaksi ja merkityksettömäksi toisten kanssa keskusteltaessa.

On vain yksi ratkaisu siihen, kun olo on yksinäinen toisten seurassa: jatka sosiaalisten tilanteiden etsimistä ja kohtaa ne rohkeasti.

Minkä tyyppiseen joukkoon pyrit?

Some figure

Jos mikään nyt antamistamme mahdollisista syistä ei ole selitys siihen, että olet yksinäinen muiden kanssa, analysoi omaa sosiaalista ympäristöäsi.

Kenties et ole huomannut että syy yksinäisyyteesi on se, että tulet sivuutetuksi, nöyryytetyksi, näkymättömäksi tai manipuloiduksi jollakin tavalla kaveriporukassasi.

Moni myrkyllinen ihminen naamioi itsensä uskottavilla tavoilla, ja he voivat saada toisen lankeamaan ansoihinsa hyvinkin helposti.

Saatat toisaalta tuntea yksinäisyyttä siksi, että ihmiset kaveriporukassasi eivät ole ollenkaan samanlaisia kanssasi. Tässä tapauksessa on normaalia olla yksinäinen, sillä tällaiset suhteet eivät ole kovin arvokkaita.

Meidän tulisi aina valita seuraamme ihmisiä joiden kanssa meidän on mukava olla, jotta voisimme keskustella luontevasti. Heidän tulisi olla henkilöitä, joiden kanssa voimme jakaa kokemuksia ja ajatuksia, ja samoin meidän tulisi voida oppia luottamaan heihin.

Lue aiheesta lisää: Miksi entinen kumppani haluaa olla ystävä?

Yksinäisyys on asia, joka voidaan muuttaa. Tilannetta täytyy vain tarkkailla ja analysoida. Kun ongelma tunnistetaan, voidaan ryhtyä etsimään siihen ratkaisua.

Tekstin pääkuva on lähteestä © wikiHow.com.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.