Seuraa näitä 6 vinkkiä, jotka auttavat kommunikoimaan vakuuttavammin

Vakuuttavan viestinnän avulla voit rakentaa vahvoja suhteita ympärilläsi oleviin ihmisiin. Hyvä uutinen on, että tätä taitoa voi harjoitella. Näin se opitaan.
Seuraa näitä 6 vinkkiä, jotka auttavat kommunikoimaan vakuuttavammin

Viimeisin päivitys: 28 kesäkuuta, 2023

Vakuuttava viestintä on olennainen osa jokaisen ihmisen päivittäistä vuorovaikutusta. Sen avulla on mahdollista ilmaista ajatuksia, mielipiteitä ja tunteita selkeästi, kunnioittavasti ja rehellisesti. Samalla se auttaa tunnistamaan ja kunnioittamaan toisten oikeuksia ja mielipiteitä.

Vakuuttavan viestinnän toteuttamisella on merkittävä vaikutus henkilökohtaisiin ja ammatillisiin suhteisiin. Se mahdollistaa avoimen ja tehokkaan kommunikoinnin, jolloin vältetään väärinkäsitykset, tarpeettomat konfliktit ja kaunat. Miten tätä viestintätyyliä voidaan parantaa? Tässä on muutamia vinkkejä.

Miten voin oppia kommunikoimaan vakuuttavammin?

Mayo Clinic toteaa, että itsevarmuus on perustavanlaatuinen viestintätaito. Sen harjoittaminen perustuu keskinäiseen kunnioitukseen, mikä edistää terveempiä ihmissuhteita. Onneksi se on viestintätyyppi, jota voi oppia ja parantaa. Katsotaanpa, miten.

1. Tunne itsesi sekä tunnista tarpeesi ja toiveesi

Yksi ensimmäisistä askeleista vakuuttavan viestinnän parantamisessa on lisätä itsetuntemusta tunteistasi ja ajatuksistasi. Tähän kuuluu, että tiedostat, miltä sinusta tuntuu eri tilanteissa, ja pystyt tunnistamaan ja ymmärtämään omia tunnereaktioitasi.

Mieti hetki tunteitasi ja kysy itseltäsi seuraavat kysymykset:

 • “Miltä minusta tuntuu juuri nyt?”
 • “Mitä ajatuksia mielessäni pyörii?”

Kiinnitä huomiota tunnereaktioihisi, olivatpa ne sitten vihaa, surua, turhautumista tai iloa. Tämän tunnistaminen auttaa sinua viestimään tehokkaammin ja välttämään impulsiivisia tai sopimattomia reaktioita.

Tämän lisäksi on etujesi mukaista tunnistaa omat tarpeesi ja toiveesi erilaisissa viestintätilanteissa. Tähän kuuluu sen ymmärtäminen, mitä todella haluat ilmaista, mitkä ovat tavoitteesi ja mitä toivot saavuttavasi itsevarmalla viestinnällä.

2. Aseta rajat ja sano tarvittaessa “ei”

Vakuuttavan viestinnän olennainen osa on omien rajojen ja oikeuksien tiedostaminen. Tunnusta, että sinulla on oikeus asettaa henkilökohtaisia rajoja ja ilmaista tarpeesi tuntematta syyllisyyttä.

Omien rajojesi ymmärtäminen auttaa sinua säilyttämään tasapainon ihmissuhteissasi ja välttämään tilanteita, joissa tunnet olosi epämukavaksi.

Siksi “ein” sanominen kunnioittavalla ja päättäväisellä tavalla on olennaista omien rajojesi ylläpitämisessä ja itsestäsi huolehtimisessa. Mayo Clinicin julkaisussa selitetään, että “ei” on itse asiassa kokonainen lause.

Sen sanomista ei siis tarvitse epäröidä eikä selitellä. Jos kuitenkin koet selityksen tarpeelliseksi, kerro se, mutta yksinkertaisesti ja suoraan.

3. Kuvittele skenaarioita ja harjoittele, mitä sanoisit vakuuttavasti

Erilaisten skenaarioiden psyykkinen harjoittelu on erinomainen tapa vahvistaa viestintätaitojasi. Annales Universitatis Apulensis Sarja Oeconomica -lehden artikkelissa kerrotaan yksityiskohtaisesti joitakin ohjeita, jotka kannattaa pitää mielessä näin tehdessä:

 • Keskity aiheeseen äläkä mutkista sitä tarpeettomasti.
 • Pysy koko ajan rauhallisena. Tunteiden hallitseminen auttaa sinua vastaamaan järkevästi.
 • Ole kohtelias mutta jämäkkä, kun olet vuorovaikutuksessa toisen henkilön kanssa. Keskinäinen kunnioitus on olennaista kaikessa itsevarmassa viestinnässä.
 • Ota katsekontakti, mutta älä ole hyökkäävä. Voit tehdä tämän vaihtamalla katsettasi hänen vasemman ja oikean silmänsä sekä suunsa välillä.
 • Pidä äänensävysi ystävällisenä ja rauhallisena.
 • Muista, että jos et ole tehnyt mitään väärää, sinun ei tarvitse pyytää anteeksi.

4. Opettele käyttämään kehonkieltä

Mayo Clinicin aiheesta antamissa tiedoissa kerrotaan, että viestintä on muutakin kuin sanoja. Siksi on toimittava itsevarmasti. Tämä näkyy kehonkielessäsi. Seuraavassa on joitakin ehdotuksia siitä, miten tämä voidaan tehdä:

 • Pidä ryhdikäs asento, mutta nojaa hieman eteenpäin osoittaaksesi kiinnostusta ja avoimuutta.
 • Tarkkaile ilmeitäsi. Säilytä neutraali tai myönteinen ilme, joka kuvastaa halukkuuttasi rakentavaan vuorovaikutukseen.
 • Vältä käsien tai jalkojen ristimistä, sillä se voi antaa vaikutelman esteellisyydestä tai puolustautumisesta.
 • Harjoittele peilin edessä tai luotettavan ystävän kanssa.

Tärkeintä on säilyttää verbaalisen ja ei-verbaalisen viestisi yhteneväisyys , jotta viestintä olisi johdonmukaista.

5. Kirjoita ylös, mitä haluat sanoa

Kirjoittamalla ylös sen mitä haluat ilmaista, voit varmistaa, että välität tunteesi tehokkaasti. Mieti rauhassa, mitä haluat sanoa, ja kirjoita se sitten paperille tai näytölle.

Tämä harjoitus antaa sinulle mahdollisuuden järjestää ajatuksesi, valita oikeat sanat ja jäsentää viestisi johdonmukaisesti ja selkeästi.

6. Puhu tosiasioista

Clinical Intervention Centre selittää, että kun harjoitellaan kommunikoimaan vakuuttavammin, on ratkaisevan tärkeää keskittyä konkreettisiin, todennettavissa oleviin tosiasioihin sen sijaan, että tehdään olettamuksia tai subjektiivisia arvioita.

Tämä tarkoittaa sitä, että kuvataan tiettyjä tilanteita, käyttäytymistä tai tapahtumia objektiivisesti, lisäämättä henkilökohtaisia arvosteluja tai puolueellisia tulkintoja.

Esimerkkejä vakuuttavasta viestinnästä

Jokapäiväisessä elämässä on erilaisia tilanteita, joissa jonkun toisen henkilön takia voit tuntea itsesi turhautuneeksi, näkymättömäksi tai olosi jollakin tavalla pahaksi. Olipa kyse sitten työstä tai kodista, sinun on osattava reagoida näihin tilanteisiin itsevarmasti.

Seuraavassa on muutamia esimerkkejä arkipäivän tilanteista, joissa on sovellettava vakuuttavaa viestintää.

Töissä puheenvuorosi keskeytetään, eikä sinun anneta ilmaista ajatuksiasi

Tämä voi olla yleinen tilanne monille ihmisille. Voit siis soveltaa vakuuttavaa viestintää sanomalla jotakin tällaista: “Haluaisin mahdollisuuden jakaa ajatuksiani ilman keskeytyksiä, jotta voisin osallistua keskusteluun. Voisimmeko sopia puheajasta tai jostain muusta tavasta, jolla varmistamme, että meillä kaikilla on mahdollisuus ilmaista ajatuksiamme ilman keskeytyksiä?”

Ystävä on perunut suunnitelmanne viime hetkellä kolmannen kerran

Jos sinulle käy näin, voit viestiä tunteistasi seuraavalla tavalla: “Olen huomannut, että olet perunut suunnitelmamme lyhyellä varoitusajalla viimeiset kolme kertaa. Ymmärrän, että asiat voivat riistäytyä käsistä, mutta haluaisin, että löytäisimme keinon järjestää itsemme paremmin ja ottaisimme huomioon sitoumuksemme, jotta voisimme välttää peruuttamisen viime hetkellä.”

Kämppiksesi ei pese likaisia astioita, mikä vaikeuttaa keittiön käyttöä

Jotta voisit kertoa hänelle, mitä hän tekee väärin, voisit viestiä asiasta näin: ” Olen huomannut, että likaiset astiat kasaantuvat tiskialtaaseen eikä niitä pestä säännöllisesti. Voisimmeko mitenkään sopia järjestelmästä, jossa jokainen on vastuussa käytetyistä ruoanlaittovälineistä niin, että ne pestään käytön jälkeen? Näin voimme pitää keittiön siistinä.”

Kaikki on kiinni harjoittelusta

Harjoittelu lisää itseluottamusta, parantaa aktiivisen kuuntelun taitoja ja mukautuu erilaisiin tilanteisiin ja persoonallisuuksiin. Kun pyrit olemaan itsevarmempi päivittäisissä vuorovaikutustilanteissasi, huomaat, että ihmissuhteet vahvistuvat, väärinkäsitykset vähenevät ja yhteistoiminnalliset ratkaisut yleistyvät.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.