Vaikeuksia uudessa työssä? 5 vinkkiä sopeutumiseen

On normaalia, että uuteen työhön sopeutuminen tuottaa vaikeuksia, mutta eräistä vinkeistä voi olla apua. Ota selvää, miten käsittelet epävarmuutta ja pelkoa sekä mitä voit hyödyntää tehdäksesi sopeutumisesta sujuvampaa ja nopeampaa.
Vaikeuksia uudessa työssä? 5 vinkkiä sopeutumiseen
Elena Sanz

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz.

Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

Oletko aloittanut uuden työn? Onneksi olkoon, se on aina syy juhlaan! Kaikella on kuitenkin ylä- ja alamäkensä, eikä tämäkään tilanne ole poikkeus. Uudessa työssä saattaa nousta esiin vaikeuksia, kun olet epävarma siitä, kykenetkö sopeutumaan yrityksen odotuksiin, oppimaan tarvittavat työkalut nopeasti sekä pääsemään mukaan porukkaan ja tulemaan toimeen kollegoidesi kanssa.

Kaikki nämä huolet ovat normaaleja, sillä olethan juuri poistunut mukavuusalueeltasi ja tarvitset sopeutumisaikaa, kuten kuka tahansa uudessa työssä aloittava. Kuten Mario Alonso Puig, lääkäri ja useiden teosten kirjoittaja, sanoi Twitter-tilillään: “Kun poistut mukavuusalueeltasi, tunnet olosi kehnommaksi, mutta paradoksaalisesti myös paremmaksi”, ja tämä sinun tulisi aina pitää mielessä.

Mitä vaikeuksia uudessa työssä voi esiintyä?

Uudessa työssä voi tulla vastaan useita vaikeuksia, mutta ne ovat erilaisia jokaiselle ihmiselle. Tästä syystä kannattaa napata kynä ja paperia ja tehdä lista kaikesta mikä sinua työssäsi vaivaa. Voi olla, ettei sinulla synkkaa uusien työkavereidesi kanssa, pelkäät olevasi liian hidas tai pelkäät ettet opi kaikkea tehdäksesi työsi kunnolla.

Saatat pitää tästäkin artikkelista: Sydänkohtauksen ja työstressin välinen yhteys

Tuntemattoman ja uuden pelko on jotain, mikä on aina läsnä. Lisäksi, jos olet halunnut saada tuon työn jo pitkään tai olet vain onnistunut pääsemään haastatteluun, joka päättyi työsopimuksen solmimiseen, joudut asemaan, jossa sinulla on maksimaalinen vastuu. Ethän halua esimiehesi pettyvän tehtyyn päätökseen. Ota rennosti; asia tulee laittaa oikeisiin mittasuhteisiin.

Jokainen kokee vaikeuksia uudessa työssä.
Älä anna vaikeuksien pilata iloasi uuden työn saamisesta.

Vaikeudet uudessa työssä ovat aluksi normaaleja, ja sinun on oletettava heti lähtökohtaisesti, että tulet tekemään virheitäYmpärilläsi olevat ihmiset ja ihailemasi ammattilaiset ovat hekin olleet samassa asemassa kuin sinä, ja se on ok. Pidä kaikki aistisi valppaina, opi tekemistäsi virheistä ja kysy mahdollisista mieltäsi askarruttavista asioista. Muista, että olet vasta sopeutumassa.

Vinkkejä uuteen työhön sopeutumiseen

On helppo suositella kaikkea yllä olevaa, mutta on vaikeampaa toteuttaa se käytännössä. Tästä huolimatta jaamme seuraavaksi muutamia lisävinkkejä, jotka auttavat sinua voittamaan vaikeudet uudessa työssäsi, jotta voit sopeutua helpommin. Me kaikki olemme olleet tuossa tilanteessa, joten puhumme kokemuksesta. Toivottavasti nämä suositukset ovat sinulle yhtä hyödyllisiä kuin meille.

1. Hanki mahdollisimman paljon tietoa yrityksestä

Tämä sinun olisi pitänyt tehdä jo ennen haastattelua tutustuaksesi yrityksen verkkosivuihin, sen filosofiaan, arvoihin, työtapoihin, tavoitteisiin jne. Mutta älä huoli, jos et ole vielä tehnyt tätä; nyt on viimeistään oikea hetki. Ota selvää siitä, mitä sinulta odotetaan ja mitä taitoja sinulla tulisi olla, monien muiden asioiden lisäksi.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: Miten irtisanoutua työstä, josta et pidä

2. Jos sinulla on vaikeuksia uudessa työssä, älä epäröi kysyä

Toinen vinkki, joka auttaa sinua sopeutumaan paremmin uuteen työhösi, on neuvojen kysyminen sekä esimieheltäsi että kollegoiltasi. Joskus sinua saattaa hävettää ja tunnet olevasi varsinainen riesa kysellessäsi niin paljon, mutta kysymyksien esittäminen on hyvä asia. Näin toiset näkevät sinut henkilönä, joka haluaa oppia, tehdä asiat paremmin ja jolla on proaktiivinen asenne asemaansa sopeutuakseen.

3. Pyydä palautetta, vaikka et sitä saisikaan

Kokouksissa kannattaa tuoda ääni kuuluviin.
Ryhdy keskusteluun esimiehesi ja kollegoidesi kanssa.

Joissakin yrityksissä et välttämättä saa palautetta edistymisestäsi tai siitä, miten sinulla sujuu pari ensimmäistä päivää uudessa työssäsi. Tässä tapauksessa ei ole pahitteeksi kysyä muilta, miten he sinut näkevät ja missä asioissa voisit parantaa. Tämä antaa sinulle käsityksen siitä, mihin sinun tulisi keskittyä, jotta tulet paremmaksi työssäsi.

4. Kollegoiden verkosto

Onko sinut kutsuttu syntymäpäiväjuhliin? Menevätkö kaikki yhdessä oluelle työpäivän jälkeen? Älä eristäydy, vaikka ryhmät tuntuisivat olevan jo muodostuneet ja ihmiset tulisivat erittäin hyvin toimeen keskenään. Olet uusi tulokas, mutta sinut on varmasti pyydetty mukaan esimerkiksi yhteiselle lounaalle tai jaloittelemaan tauon aikana. Älä jätä tilaisuutta väliin ja lähde mukaan. Sinua odottavat upeat uudet tuttavuudet!

5. Älä pysy hiljaa

Tuo äänesi kuuluviin kokouksissa ja tee ehdotuksia. Vaikeneminen ei tule kysymykseen, ja tämä liittyy myös siihen, että neuvoimme sinua esittämään kysymyksiä. Yritys on päättänyt luottaa sinuun hyvästä syystä. He haluavat sinun olevan hyödyksi, ja tämä edellyttää proaktiivista asennetta. Lisäksi muut saavat tietää, miten asioista ajattelet, mikä voi auttaa sinua saamaan työkaverista uuden ystävän.

Uudessa työssä tulee aina vastaan vaikeuksia, mutta voit päästä niistä yli mahdollisimman hyvin ja aloittaa työssä sujuvasti yllä olevien suositusten ansiosta. Toivottavasti nämä vinkit ovat olleet hyödyksi ja voit nauttia sopeutumisjaksosta, jonka aikani opit varmasti paljon ja saat hyvin mielenkiintoisia kokemuksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Havriluk, L. O. (2010). El Teletrabajo: Una opción en la era digital. Observatorio laboral revista venezolana3(5), 93-109.
  • Nusshold, P. (2019). Pensar la acción: Acerca de cómo cambiar el trabajo. El trabajo: entre el placer y el sufrimiento, Lanús, Ediciones de la UNLa, 223-251.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.