Logo image
Logo image

Palauta luottamus toisen mahdollisuuden jälkeen

4 minuuttia
Kumppanisi luottamuksen saaminen takaisin on usein monimutkainen prosessi, joka vaatii aikaa ja sitoutumista, kun sinulle on annettu toinen mahdollisuus.
Palauta luottamus toisen mahdollisuuden jälkeen
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 19 huhtikuuta, 2023

Luottamus on yksi minkä tahansa ihmissuhteen peruspilareista. Jos olet tehnyt vakavan virheen suhteessasi, mutta saat toisen mahdollisuuden, anna kaikkesi rakentaaksesi suhteesta entistä vankempi ja ansaitaksesi taas luottamuksen.

Tämä prosessi vaatii tietysti sitoutumista ja kärsivällisyyttä, koska tulokset eivät ole välittömiä. Se ei kuitenkaan ole mahdotonta. Katsotaanpa tarkemmin.

Miten palauttaa luottamus suhteessa

Luottamus kumppaniin voidaan menettää monista syistä. Yleisimpiä ovat uskottomuus, valheet ja arvokkaan tiedon piilottaminen toiselta.

Kun toinen osapuolista, tai molemmat, ei täytä olemassa olevia sopimuksia, luottamus menetetään. Se ei kuitenkaan aina tarkoita suhteen loppua.

Vaikka tekisimme virheitä, jos saamme toisen mahdollisuuden, me voimme rakentaa luottamuksen uudelleen. Suosittelemme seuraavaa:

1. Kasvata kärsivällisyyttä

Ensimmäinen askel on pitää mielessä, ettet saa kumppanisi luottamusta takaisin yhdessä yössä. Se on aikaa ja vaivaa vievä prosessi. Riippuen suhteen laadusta ennen tapahtumaa, se voi olla helpompaa tai vaikeampaa.

On myös tärkeää tiedostaa, että ylä- ja alamäkiä tulee olemaan. Toisinaan tulee aikoja, jolloin sinusta tuntuu että suhde edistyy, mutta toisinaan tunnet olevasi jumissa.

Muista, että suhteessa on parannettavia haavoja ja korjattavia konflikteja.

Prosessi ei ole lineaarinen. Sinun on osoitettava enemmän sitoutumista ja halukkuutta ratkaista konfliktit itsevarmasti.

Some figure
Luottamuksen palauttaminen vie aikaa. Prosessissa tulee olemaan hyviä ja huonoja aikoja.

2. Osoita sitoutumisesi tosiasioilla

On eri asia luvata, että muutut ja tulet tekemään asiat paremmin, mutta toinen asia on toteuttaa se käytännössä. Tyhjien lupausten antaminen on turhaa. Sinun on oltava valmis ryhtymään tarvittaviin toimiin luottamuksen palauttamiseksi.

Lupausten toteuttaminen on paras tapa hyödyntää tilanne, kun olet saanut toisen mahdollisuuden. Näytät kumppanille, että olet sitoutunut tekemään osasi.

Lue: 5 luottamusta rakentavaa harjoitusta lapsille, nuorille ja aikuisille

3. Ole johdonmukainen, kun saat toisen mahdollisuuden

Luottamuksen palauttamiseksi on tärkeää säilyttää sitoutuminen myös ajan mittaan. Kuten jo sanoimme: tällä prosessilla on ylä- ja alamäkensä ja se vaatii aikaa.

Siksi sinun tulee osoittaa aitoa kiinnostusta vaurioiden korjaamiseen. Ei vain saadaksesi anteeksi, vaan myös rakentaaksesi siteen uudelleen vankalta perustalta.

Tätä varten pidä aina sanasi ja sitoudu muuttamaan kaikkea sitä negatiivista dynamiikkaa, joka sai aikaan konflikteja.

4. Työskentele vakuuttavan viestinnän ja empatian parissa

On tärkeää, että molemmat osapuolet antavat toisilleen aikaa ja tilaa ilmaista tunteitaan ja mielipiteitään. Tätä varten molempien osapuolten on kyettävä kuuntelemaan aktiivisesti, ymmärtämään toisen kantaa ja ilmaisemaan itseään saamatta epäkunnioitusta osakseen.

Alussa on hyvin todennäköistä, että kohtaat vaikeita keskusteluja, joissa on kipua, vihaa ja pettymystä. Tämä yhteys on kuitenkin välttämätön vaihtoehtojen ehdottamiseksi ja konfliktin voittamiseksi yhdessä.

Voit myös vahvistaa kommunikaatiota kysymällä kumppaniltasi, huomaako hän edistymistä suhteessa. Tai kysy häneltä, mitä asioita voit parantaa ja miten.

5. Ehdota konkreettisia ratkaisuja

Suosittelemme myös kommunikoimaan usein ja tehokkaasti tunnistaaksenne konfliktit, jotka voivat vahingoittaa suhdetta, ja ehdottaaksenne realistisia ja konkreettisia ratkaisuja.

Voit tehdä tämän tunnistamalla, mitkä tilanteet laukaisevat riitoja tai epämukavuutta suhteessa. Ehdota sitten ratkaisuja, jotka hyödyttävät teitä molempia, ottaen huomioon kummankin toiveet ja mahdollisuudet.

Jos valittu strategia ei toimi käytännössä, voitte istua alas uudelleen arvioimaan muita vaihtoehtoja. Jos esimerkiksi yksi konfliktin laukaisevista syistä on kotitöiden epäoikeudenmukainen jakaminen, kannattaa laatia yksityiskohtainen aikataulu työtehtävistä, jotka kummankin on suoritettava viikon aikana.

6. Ole vilpitön

Vilpittömyys on yksi ehdoton vaatimus kumppanisi luottamuksen palauttamiseksi. Et voi korjata kaikkia menneitä vahinkoja ja sitoutua muutokseen valheita, laiminlyöntejä tai petosta käyttäen.

Siksi sinun on kyettävä osoittamaan kumppanillesi, että aikomuksesi ovat aitoja ja läpinäkyviä. Ilman tätä on mahdotonta rakentaa parisuhdetta uudelleen.

Lue: 5 askelta anteeksiantoon ja unohtamiseen

7. Ota vastuu virheistäsi, kun saat toisen mahdollisuuden

Vastuun ottaminen virheistäsi ei tarkoita vain parannuksen tekemistä ja anteeksiannon pyytämistä. Sinun on todella ymmärrettävä, että olet epäonnistunut.

Pohdi sitä, hyväksy epäonnistumisesi ja opi siitä. Tämä sisäinen työ auttaa sinua kasvamaan ihmisenä ja välttämään samoja virheitä tulevaisuudessa.

8. Vältä lupausten antamista, joita et voi pitää

Kun haluat saada takaisin luottamuksen, teet varmaan monia lupauksia täynnä hyviä aikomuksia. Mutta voitko todella pitää ne? Jos olet ollut uskoton tai valehdellut kumppanillesi, oletko valmis osoittamaan, että se ei toistu?

Tämä kulkee käsi kädessä vilpittömyyden kanssa, mutta ei vain kumppanisi, vaan myös itsesi kanssa. Siksi sinun on annettava itsellesi mahdollisuus tuntea itsesi.

Tunnista, mitkä ovat heikkoutesi, vahvuutesi ja tarpeesi. Sieltä voit tehdä tarkempia lupauksia.

Some figure
Jos vuoropuhelut eivät ole vilpittömiä ja ilmassa on välinpitämättömyyttä, suhdetta ei voida rakentaa uudelleen.

9. Osallistukaa pariterapiaan

Pariterapia on erinomainen vaihtoehto saada takaisin luottamus parisuhteessa. Itse asiassa epäluottamus on yksi yleisimmistä ongelmista, joihin pariskunnat hakevat apua.

Tässä tapauksessa asiantuntija tarjoaa tukea molempien ominaisuuksien ja tarpeiden mukaan. Jos siis uskotte, että tilanne on liian monimutkainen, mutta haluatte teidän toipuvan ja vahvistavan sidettänne, älkää epäröikö ottaa yhteyttä ammattilaiseen.

Sitoutumiseen vaaditaan kaksi

Lopuksi haluamme korostaa, että luottamuksen takaisin saaminen on yleensä monimutkainen prosessi, joka vaatii paljon sinnikkyyttä, kärsivällisyyttä ja rakkautta. Siksi näiden strategioiden toimiminen edellyttää molempien osapuolten sitoutumista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Núñez F, Cantó-Milà C, Seebach S. Confianza, mentira y traición. El papel de la confianza y sus sombras en las relaciones de pareja. Sociológica [Internet]. 2015 [consultado el 22 nov 2022];30(84): 117-142. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=305036203004
  • Sevillano M, Escobar M. Confianza-desconfianza en las relaciones conyugales de parejas transnacionales. Prospectiva [Internet]. 2011 [consultado el 22 nov 2022]; 16: 225-256. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5857502

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.