5 askelta anteeksiantoon ja unohtamiseen

Anteeksianto ja unohtaminen ei ole helppoa. Mutta tunnet olosi onnelliseksi, kun et kanna mukanasi haavoja tai arpia ihmisiltä, jotka ovat satuttaneet sinua.
5 askelta anteeksiantoon ja unohtamiseen
Bernardo Peña

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Bernardo Peña.

Viimeisin päivitys: 02 huhtikuuta, 2023

Anteeksianto ja unohtaminen ei ole yksinkertainen ja suoraviivainen prosessi. Voidaksemme jatkaa elämäämme ja nauttia siitä täysin, meidän tulee oppia antamaan anteeksi ihmisille, jotka ovat satuttaneet meitä menneisyydessä, ja siirtyä eteenpäin.

Anteeksi antaminen ei ole helppoa. Kun alat jättää taaksesi sen, mikä satuttaa sinua, alat parantua. On helpotus, kun ei tarvitse kantaa mukanaan haavoja tai arpia, jotka johtuvat sinua vahingoittavista asioista. Onhan se jo tarpeeksi, että tulit loukatuksi menneisyydessä.

Miksi jatkaa sen säilyttämistä ja miksi antaa sille merkityksen, jota sillä ei ole? Eikö riitä, että olet elänyt sen ja sietänyt sen silloin, kun se tapahtui?

Miksi jatkaa kivun ja loukkaantumisen palauttamista, jonka se aiheutti sinulle?

Aloita parantumisesi lopullisesti. Tämä vaatii rohkeutta, rakkautta ja ymmärrystä. Tässä on viisi askelta anteeksiantoon ja unohtamiseen, jotta voit jatkaa elämääsi.

1. Anna anteeksi ja unohda, niin saat paremman elämän

Sinun pitäisi ymmärtää, että sinua satuttava henkilö todella vaikuttaa sinuun.

Ymmärrä, että jos päätät antaa tälle henkilölle anteeksi, se johtuu siitä, että sinä ansaitset sen. Se ei liity satuttajaan, vaan siihen, että kohtelet itseäsi oikein tekemällä näin.

anteeksi 2

Tämän tuskan rakentaminen saa sinut vain huonolle tuulelle ja katkeraksi. Sinun tulisi jollakin tavalla pyrkiä käsittelemään tunteitasi, jotta anteeksiantosi olisi aito.

Ennen kaikkea pysy rauhallisena välttääksesi vihaa ja hallitaksesi stressiäsi. Yritä ajatella jotain rauhallista.

Voit ajatella läheistäsi ja rakastaa tai korvata negatiiviset kuvat positiivisilla.

Älä kiellä tilannetta tai vältä sitä. Käsittele sitä ja anna sille sen arvoinen merkitys, kantamatta sitä kuitenkaan enää mukanasi.

2. Päätä, haluatko todella jatkaa ilman anteeksiantoa

Tämä vaihe on erittäin tärkeä. Sinun tulisi harkita sitä hyvin huolellisesti ja visualisoida, että jätät asian taaksesi ja sitoudu siihen.

Anteeksi antaminen ei ole unohtamista, koska tähän liittyy asioita, joita et ehkä vain voi unohtaa.

Lupaa itsellesi, että nämä asiat eivät aio häiritä elämääsi, ja ne antavat sinun elää elämääsi nykyhetkessä ilman vihamielisyyttä.

Anteeksianto ei ole sitä ihmistä varten, joka satutti sinua. Se on sinua varten.

Olet tekojesi omistaja ja olet yksin vastuussa päätöksistäsi. Sinun ei pidä antaa sinua satuttaneen henkilön ottaa sinusta otettaan.

Vähemmän tuskallisen tavan valitseminen ja esteiden voittaminen ei tarkoita, että sinun pitäisi palata kyseisen henkilön luo ja jatkaa suhdetta tai perustella hänen tekonsa.

Anteeksi antaminen tarkoittaa henkilön kyvyn poistamista jatkaa satuttamistasi sekä koko ongelman jättämistä taakse.

3. Ilmaise, miltä sinusta tuntuu

On välttämätöntä päästää irti tunteistasi ja vapauttaa tuntemuksiasi sinua loukkaavaa henkilöä kohtaan. Tämä ei tarkoita, että sinun pitäisi aloittaa siitä riitely, se saattaa aiheuttaa jopa pahentaa ongelmaa. Muista, että kaikki mitä teet, on itseäsi varten.

Ennen kuin puhut kyseisen henkilön kanssa, sinun tulee ensin selventää ajatuksesi ja miettiä, mitä sanot.

Yritä olla pidättelemättä mitään, ennen kuin tunnet helpotusta. Selitä miksi sinusta tuntuu niin pahalta tai kirjoita ylös, mitä sinulle on tapahtunut: viha, katkeruus ja suru.

Ei haittaa, jos menee yli laidan. On tärkeää, että ilmaiset kaiken tuskasi. Sinun ei välttämättä tarvitse lähettää kirjettä henkilölle, joka loukkasi sinua.

Tämä kirjoittamasi kirje on sinua varten, jotta voit poistaa tuskasi, jotta voit polttaa tai heittää sen pois.

Älä vähättele itseäsi. On tärkeää, että olet tietoinen siitä, että ansaitset tulla kohdelluksi kunnioituksella. Tunnista ja ilmaise kaikki negatiiviset asiat, joita tunnet tätä henkilöä kohtaan.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat pitää myös tästä: Karista pois ylpeys ja pyydä anteeksi

4. Hyväksy virheesi

Sisälläsi on hyvin tuskallisia tunteita, jotka estävät sinua antamasta anteeksi ajoissa. Nämä tunteet ovat surua, nöyryytystä, hylkäämistä ja petosta.

On tärkeää, että hyväksyt tämän ja yrität asettua toisen ihmisen asemaan.

Anna anteeksi ja unohda

Joskus tuomitsemme liikaa emmekä ajattele, mitä olisimme tehneet samassa tilanteessa. Ehkä se olisi jotain, mitä et haluaisi tehdä, mutta se olisi välttämätöntä.

Älä pidättele mitään tai kyseenalaista mitään. Ajattele muita tilanteita, kun olet tuntenut samoin. Mieti, ansaitseeko se, mitä on tapahtunut, sen merkityksen, jonka annat sille.

Sinun ei tarvitse jakaa arvojasi, mielipiteitäsi, ajattelutapaasi tai tunteitasi. Tämä ei tarkoita, että yrität perustella mitään.

Sinun pitäisi ymmärtää, että ihmiset ovat parempia kuin virheet, joita he joskus tekevät.

5. Päästä irti tilanteesta

Aloita. Mene eteenpäin äläkä katso taaksepäin. Sinun tulisi ymmärtää, että anteeksianto ei tapahdu yhdessä päivässä. Se on prosessi, joka sinun on sisäistettävä.

Tämän prosessin suorittamiseen kuluva aika riippuu henkilöstä.

Vain sinä tiedät, kuinka paljon aikaa kestää siirtyä eteenpäin ja antaa anteeksi ja unohtaa kaikki tapahtunut. Älä pidä kiinni loukkaantuneesta olosta, vaan anna itsellesi aikaa antaa anteeksi ja unohtaa.

Sinun tarvitsee vain kohdata tuo henkilö ja sanoa: “Annan sinulle anteeksi.” Silloin sinusta tuntuu, että kaikki on paremmin ja tunnet olosi vapaaksi.

Muista, että anteeksi antaminen on prosessi, jonka avulla voit jatkaa ja mennä eteenpäin ilman, että mikään teko tai henkilö vaikuttaa sinuun, tuleviin suhteisiisi tai nykyiseen elämääsi.

Pyri anteeksiantoon ja unohtamiseen, niin voit elää parempaa elämää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Casullo, MM. Las razones para perdonar: Concepciones populares o teorías implícitas. Psicodebate. Psicología, Cultura y Sociedad 2006; 7: 9-20.
  • Fariña F, Abilleira A, Martínez-Valladares M. Actitudes hacia la resolución de conflictos y el perdón a uno mismo. Papeles del Psicologo 2015; 36(3): 230-237.
  • Vázquez C, Hervás G, Rahona JJ, Gómez D. Bienestar psicológico y salud: Aportaciones desde la Psicología Positiva. Anuario de Psicología Clínica y de la Salud 2009; 5(1): 15-28.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.