Logo image
Logo image

Kun joku kohtelee sinua huonosti, anna itsellesi lupa tehdä nämä 5 asiaa

4 minuuttia
Kun sinua huonosti kohteleva ihminen kuuluu lähipiiriisi, sinun on tehtävä hänelle selväksi, että jos hänen asenteensa sinua kohtaan ei muutu, sinun on laitettava oma hyvinvointisi etusijalle ja alettava välttää häntä.
Kun joku kohtelee sinua huonosti, anna itsellesi lupa tehdä nämä 5 asiaa
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Kun joku kohtelee sinua huonosti, sinulla on kolme vaihtoehtoa: reagoida fiksusti, antaa tunteen ottaa sinusta vallan tai reagoida aggressiivisesti.

Tässä artikkelissa jaamme viisi asiaa, jotka sinun tulisi antaa itsesi tehdä reagoidakseksi paremmin silloin, kun joku kohtelee sinua huonosti. Niistä on varmasti paljon apua.

Näitä hyvin voimakkaasti tunteisiin vaikuttavia tilanteita ei ole helppo käsitellä, sillä ne aktivoivat aivan erityiset alueet aivoista. Kun joku kohtelee sinua huonosti tai uhkailee sinua, esimerkiksi prefrontaalinen aivokuori, mantelitumake, etummainen pihtipoimu ja aivosaari aktivoituvat reagoidakseen tilanteeseen. Nämä aivoalueet ovat yhteydessä selviytymisvaistoon ja usein saavat meidät reagoimaan aggressiivisesti tai pakenemaan uhkaavasta tilanteesta.

Tällaisia tilanteita on osattava hallita tunneälykkäästi niin, ettei pelko tai viha ohjaile käytöstäsi.

1. Annan itselleni luvan muistaa kuka olen ja oman arvoni

Kun joku kohtelee sinua huonosti, hän tekee niin ylittämällä hyväksyttävän käytöksen rajat. Esimerkiksi halveksunta, ilkeät sanat, nöyryytys ja valheet loukkaavat itsetuntoamme.

 • Tällaisissa tilanteissa tunnet itsesi loukatuksi, koska itsekäsityksesi, itsetuntosi ja henkilökohtainen koskemattomuutesi, siis kaikki ne asiat jotka on vaikea rakentaa, ovat uhattuina.
 • Jos joku sanoo sinulle, että “olet täysin hyödytön”, sinun ei missään nimessä kannata ainakaan vihastua tai uskoa sitä.

Ensimmäinen askel on olla ottamatta todesta muiden mielipiteitä tai käsityksiä. Sinun tulee muistaa, että kykenet tekemään kaikkea mihin vain ryhdytkin. Tämän tutkimuksen mukaan vahva itsetunto on perustavanlaatuinen osa hyvinvointiamme, eikä kenenkään tulisi antaa vaikuttaa siihen.

Se mitä joku sinusta sanoo, ei määrittele sinua. Älä siis anna kenenkään toisen käsityksen sinusta horjuttaa sisäistä tasapainoasi.

2. Annan itselleni luvan rajoittaa aggressiotasi

Some figure

Visualisoi mielessäsi seuraava: kultainen kehä leijuu ympärilläsi, aivan kuin elämäsi turvaaja. Se pitää sinut pinnalla elämäsi eri osa-alueilla: perhe- ja työelämässä, opinnoissa jne.

 • Se kannattelee sinua, se on arjen voimavarasi, joka motivoi sinua eteenpäin joka päivä. Kunnes yhtenä päivänä joku ilmestyy ja tulee liian lähelle.
 • Hän ilmestyy taaksesi valtava neula osoitettuna kohti elämänturvaajaasi puhkaistaakseen siihen reiän ja päästääkseen kaiken ilman ulos.
 • Tämän jälkeen tunnet itsesi uppoavan.

Älä anna tämän tapahtua. Sinulla on kaikki oikeus estää tätä tapahtumasta, puolustaa itseäsi, asettaa rajat sille mitä sallit ja mitä et.

Tämä on psyykkisen terveyden periaate: jos joku häiritsee sinua, toimi ja puolusta itseäsi.

Ennen kaikkea älä anna hänen tulla riittävän lähelle satuttaakseen sinua.

3. Annan itselleni luvan olla itsevarma

Kun joku kohtelee sinua huonosti, tunteet ottavat vallan saaden sinut reagoimaan pelosta tai vihasta. Nämä kaksi tunnetta tukahduttavat täysin aivojesi rationaaliset alueet estäen sinua puhumasta rohkeasti ja viisaasti.

 • Sinun on ensinnäkin pysyttävä rauhallisena, jotta pystyt puhumaan itsevarmasti. Kolumbian Santander -yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan itsevarmuus on tarpeellinen sosiaalinen taito, jotta voisit ilmaista itseäsi asianmukaisesti ja empaattisesti sekä rakentaa siteitä toisiin ihmisiin.
 • Kuvittele mielessäsi palatsi, valkoinen huone avoimine ikkunoineen, joista tulee sisään seesteistä valoa. Mene sisään ja hengitä. Muiden sanomisten tai tekemisten ei tulisi koskaan saada sinua unohtamaan kuka olet ja mikä arvosi on.
 • Kun tunnet itsesi riittävän rauhalliseksi, sano suoraan mitä ajattelet. Itsevarmasti toimiminen tarkoittaa sitä, että pystyt puhumaan jämäkästi mutta silti kunnioittavasti, tehden selväksi mitä sallit ja mitä et.

Puhu pelkäämättä ja puolusta itseäsi.

4. Annan itselleni luvan jättää taakseni kaikki ne, jotka kohtelevat minua huonosti

Some figure

Kukaan, joka kohtelee sinua huonosti, ei ansaitse aikaasi tai huomiotasi; hän ei etenkään ansaitse kuulua lähipiiriisi. Jotkut ihmiset kuitenkin aivan erityisesti pyrkivät saamaan aikaan ongelmia ja levittämään pahaa tuultansa ja halveksuntaansa niihin ihmisiin, jotka sitä vähiten ansaitsevat.

 • Olet kuitenkin tietoinen siitä, että toisinaan sinua huonosti kohtelevat ihmiset ovat sinulle läheisimpiä: työtoverit, perhe ja jopa oma kumppani. Jälkimmäisessä tapauksessa sinun on tiedostettava, että kuten tässä Baskimaan yliopiston tekemässä tutkimuksessakin todetaan, on olemassa monentyyppistä kaltoinkohtelua ja että fyysinen aggressio ei ole ainoa, joka voi satuttaa.
 • Toinen keskeinen psyykkistä terveyttä koskeva sääntö on muistaa, että sinua huonosti kohtelevat ihmiset eivät kunnioita sinua saati tunne myötätuntoa sinua kohtaan.
 • Eläminen päivittäin tällaisen kireän ja tuhoisan dynamiikan keskellä ei ole hyvää elämää.
 • Sinun on pohdittava tilannetta ja tehtävä päätös: sanottava selkeästi, mitä sallit ja mitä et, ja varoitettava henkilöä siitä, että jos hänen käytöksensä jatkuu, sinun on otettava häneen etäisyyttä.

Psyykkisen terveytesi on oltava etusijalla.

5. Annan itselleni luvan eheytyä ja olla vahvempi, kun joku kohtelee minua huonosti

Some figure

Joskus ne ihmiset, jotka satuttavat sinua pahiten tällaisissa tilanteissa, ovat ne ihmiset, jotka ovat lähinnä sydäntäsi.

Kun joku sinulle tärkeä ihminen ylittää hyväksyttävän ja kunnioittavan käytöksen rajan, moni asia “menee rikki” sisälläsi.

 • Joskus etäisyyden pitäminen ei riitä, sillä pettymys on edelleen läsnä ja se tulee korjata.
 • Anna itsellesi aikaa. Sinun on annettava itsellesi aikaa tehdä asioita, jotka ravitsevat sieluasi; näitä voivat olla muun muassa kävely, kirjoittaminen, maalaaminen, matkustelu tai ystävän luona vierailu.

Voit saada lohtua ja turvaa monista asioista, mutta paras keino parantaa haavat on pitää elämässäsi sellaisia ihmisiä, jotka todella rakastavat sinua ja ansaitsevat rakkautta vastavuoroisesti. Ikävät ihmissuhteet ovat osa elämää (näin toteaa myös tämä Kolumbian San Buenaventura -yliopiston tekemä tutkimus), ja niiltä tulisi oppia suojautumaan.

Jos sinusta kuitenkin tuntuu siltä, ettet kestä jotain tilannetta tai tunnetta, parasta on kääntyä ammattilaisen puoleen, joka osaa auttaa ja opastaa sinua.

Aivan kuten on olemassa ihmisiä, jotka tuovat mukanaan surua ja tummia pilviä, on myös niitä jotka tuovat elämääsi energiaa ja inspiraatiota. Etsi heitä.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.