Logo image
Logo image

Rentouttava päivä maaseudulla on hyvä apu stressiin

3 minuuttia
Kokonaisen päivän viettäminen maaseudulla on aina hyvä valinta rentoutumisen saavuttamiseksi ja yhteyden vahvistamiseksi luontoon. Jos et kuitenkaan ole tottunut käymään maalla, kannattaa aloittaa - tulet varmasti huomaamaan tämän retkeilyn hyvät vaikutukset jo nopeasti!
Rentouttava päivä maaseudulla on hyvä apu stressiin
Kirjoittanut Óscar Dorado
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Päivä maaseudulla tarjoaa ihmiselle hyötyjä, joista ei puhuta kovin paljon, sillä yleensä hehkutetaan aivan toisen tyyppisiä matkailukohteita. Maaseudulla saat kuitenkin hengähdyshetken ruuhkaisesta ja stressaavasta kaupungista, kun ympärilläsi on hiljainen ja rentouttava paikka. Saat otettua etäisyyttä teknologiaan ja lisäksi maaseudulla saatat pystyt paremmin keskittymään itseesi.

Menitpä retkelle yksin tai vaikkapa perheesi kanssa, maisemat ja luonto antavat rauhoittavan ympäristön, joka virkistää kaupungissa asuvaa. Jos olet viettänyt viikon loputtoman ja väsyttävän työn parissa, maaseudun tarjoama helpotus antaa myös mahdollisuuden miettiä asioita paremmin ja käydä syvällisempiä keskusteluja niin oman itsesi kuin läheistesi kanssa.

Samoin on osoitettu usean tutkimuksen perusteella, että luonnon kanssa vuorovaikutuksessa oleminen on ihmiselle erittäin hyödyllistä. Vaikka näissä tutkimuksissa onkin mainittu useita tekijöitä, fyysiselle terveydelle, kognitiiviselle suorituskyvylle sekä kehon hyvinvoinnille tulevat hyödyt ovat saaneet enemmän huomiota kuin sosiaaliset tai hengelliset vaikutukset.

Nyt perehdymme hiukan tarkemmin maaseuturetkeilyn hyötyihin. Jos et siis koskaan ole ajatellut asiaa tältä kannalta, eikä maaseutu ole aiemmin houkutellut, jatka lukemista ja harkitse uudelleen, voisiko luonnossa oleminen sittenkin olla sinullekin sopiva juttu!

Hyödyt päiväretkestä maaseudun rauhaan

Some figure

1. Voit saada paremman yhteyden luontoon

Luonto pystyy virkistämään ihmisen mieltä. Itse asiassa tämä on mahdollisuus ehkäistä negatiivisuutta ja vahvistaa positiivisuutta, mikä on hyödyksi ihmisen henkiselle terveydelle.

Koko päivän viettäminen luonnossa antaa myös mahdollisuuden tutkia ja nauttia ympäristön kauneudesta.

2. Saat vähennettyä stressiä

Retki maaseudulle tarjoaa tilaisuuden ottaa etäisyyttä arjen stressaaviin asioihin, ja siten se vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin positiivisesti. Koko päivän viettäminen luonnossa häiritsevien asioiden ulottumattomissa vähentää stressiä sekä edistää terveempää ja rennompaa olotilaa. Onhan tunnettu tosiasia, että luonnolla on ihmistä rauhoittava vaikutus!

Uskoitpa tai et, kauniista ja luonnollisesta ympäristöstä nauttimisen on osoitettu jopa parantavan ihmisen kognitiivista suorituskykyä. Tutkimus, jonka julkaisi Natural England (tämä on julkinen organisaatio, joka neuvoo Iso-Britannian hallintoa ympäristöä koskien), esitti että luonnossa tapahtuvat aktiviteetit auttavat mielenterveysongelmista kärsiviä ihmisiä.

Lisäksi luonto voi vähentää stressin, ahdistuneisuuden ja masennuksen määrää.

3. Ulkoilu lisää D-vitamiinin määrää

Yksi syy siihen, että ulkoilmassa oleminen parantaa terveyttä, on se että saat D-vitamiinia, jota aurinko tuottaa. Tämä vitamiini on aivan välttämätön, jotta ihmisen elimistö voisi toimia kaiken kaikkiaan terveellä tavalla.

Itse asiassa D-vitamiinin puutos on yhdistetty useisiin ongelmiin, mukaan lukien syöpään, liikalihavuuteen ja mielenterveyden häiriöihin. Siksi päivän viettäminen maaseudulla auringossa on loistava tapa saada riittävä päivän annos kyseistä vitamiinia – samalla saat tietysti kaikki muutkin ulkona olemisen suurista hyödyistä.

Lue aiheesta lisää: Onko D-vitamiini avain parempaan lihasten toimintaan?

4. Se parantaa keskittymiskykyä

Some figure

Jos tunnet olevasi jumissa henkisesti, tai mikäli et millään löydä tarvittavaa luovuutta työprojektiin, päivä maaseudulla voi olla juuri sitä, mitä kaipaat!

Päivän viettäminen tällä tavalla antaa ensinnäkin tilaisuuden keventää mieltä, mutta samalla saat olla uudessa ja kauniissa ympäristössä, jossa ei ole arjen normaaleja häiriöitä. Siksi saat paremmin yhteyden omaan itseesi ja pystyt ajattelemaan selkeämmin. Lisäksi luonnossa käveleminen voi parantaa keskittymiskykyä.

Kun kävelet luonnossa, jätät fyysisesti taaksesi normaalin arjen kovan kiireen ja hälyn, ja siksi pystyt paremmin keskittymään toisenlaisiin asioihin sekä avaamaan mielesi uusille ideoille ja ajatuksille.

Lue aiheesta lisää: Keskittyminen parantuu näillä ruoilla

5. Saat tilaisuuden syödä terveellisemmin

Päivän viettäminen maaseudulla retkeillen on myös hyvä tilaisuus kokeilla kotitekoisia ruokia, joissa on herkullisia kauden erityistuotteita. Jos haluat syödä hyvin, kannattaa kokeilla paikallisia ravintoloita tai valmistaa jotakin retkievääksi.

Maaseudulla on ruokaa koskien se hyöty, että useat maatalot kutsuvat retkeilijöitä kokeilemaan tuotteitaan. Tämä on loistava tapa tukea paikallista tuotantoa, antaa tunnustusta kovaa työtä tekeville maanviljelijöille sekä löytää tuoreita ja paikallisia tuotteita. Lisäksi voit valita varmasti terveellistä ruokaa, ja tällainen hetki maatilalla on myös kokemus, joka jää mieleen niin isoille kuin pienille retkeläisille.

Haluamme vielä korostaa, että päivä maaseudulla on loistava tilaisuus keskittyä myös itseesi. Me suosittelemme ehdottomasti tällaista pientä taukoa arjen kiireisiin, ja samalla kannattaa kokeilla meditaatiota ja yleisemmin ottaen keskittymistä omaan hyvinvointiisi.

Jos lähdet matkaan perheesi tai ystäviesi kanssa, luonnon rauhassa tapahtuva retki on loistava tapa syventää suhteita ja samalla saada pitkään kaivattua rentoutusta.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.