Logo image
Logo image

Päivittäisen kävelyn kuusi hyötyä

2 minuuttia
Päivittäisen kävelyn kuusi hyötyä
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Opi lisää päivittäisen kävelyn tarjoamista hyödyistä. Se parantaa terveyttä ja ehkäisee henkisiä sekä fysiologisia sairauksia.

Cambridgen yliopiston (Iso-Britannia) tutkijoiden tekemän tutkimuksen mukaan päivittäinen kävely voi monien ihmisten kohdalla vähentää ennenaikaisen kuoleman riskiä. Sillä on myös muita päivittäiseen elämään vaikuttavia terveyshyötyjä.

Alla on joitakin päivittäisen kävelyn tarjoamia hyötyjä, jotka motivoivat sinua käymään kävelyllä.

1. Päivittäinen kävely auttaa dementiapotilaita

Matalatehoinen aerobinen liikunta voi vähentää dementian oireita. 

Päivittäinen kävely ja liikunnan harrastaminen vähintään kolmesti viikossa voi siis parantaa yleistä henkistä terveyttä.

2. Kävely auttaa sydäntä

Some figure

Sydämesi hyötyy eniten päivittäisistä kävelyistä.

Kävely auttaa sydäntä pumppaamaan verta tehokkaasti ja siten siitä hyötyy myös koko sydän- ja verisuonijärjestelmä. Se puolestaan vähentää sydänongelmien aiheuttamaa kuolleisuuden riskiä.

3. Päivittäisen kävelyn on todettu vähentävän syövän riskiä

Vuonna 2018 tehdyn tutkimuksen mukaan kävely voi olla tärkeä apu syöpäterapiassa, koska se voi auttaa vähentämään hoitojen aiheuttamaa väsymystä.

Tässä tutkimuksessa pääteltiin, että sekä rintasyöpää sairastavat naiset että suolistosyöpää sairastavat ihmiset hyötyivät 180 minuutin viikoittaisesta kävelystä, joka voi auttaa ehkäisemään ja taistelemaan tällaisia syöpätyyppejä vastaan.

Siinä siis hyvä syy kävellä vähintään 25 minuuttia päivässä.

Lue myös tämä artikkeli: Aerobisen liikunnan fyysiset ja psyykkiset hyödyt

4. Kävely nostaa mielialaa

Joidenkin kokeilujen mukaan, jotka tehtiin kävelyä ja liikuntaa päivittäin harrastaville ihmisille, päivittäinen kävely voi nostaa mielialaa.

Henkisen stressin, uupumuksen tai masennuksen aikana onkin siis suositeltavaa käydä kävelyllä puistossa tai vaeltaa vuorelle joko yksin tai jonkun kanssa.

5. Kävely lisää kehon D-vitamiinitasoa

D-vitamiini saa luut imemään fosforia ja kalsiumia, mikä puolestaan vahvistaa luustoa. On osoitettu, että pitkien kävelyiden tekeminen lisää kehon D-vitamiinin määrää, kun ihminen kävelee auringossa.

Kun iho altistuu auringonvalolle, alkaa keho tuottaa D-vitamiinia, joka on välttämätöntä luiden normaalin toiminnan kannalta. Kävelylle meneminen aurinkosuojaa käyttäen on hyvä tapa pysyä terveenä, sillä D-vitamiinia sisältäviä ruokia on hyvin vähän.

Siitä syystä on yleisesti ottaen suositeltavaa, että iäkkäät ihmiset käyvät kävelyllä päivittäin, koska se auttaa heitä vahvistamaan luita.

6. Kävely auttaa erektiohäiriöissä

Some figure

Päivittäisen kävelyn valitsevat miehet voivat hyötyä siitä suuresti seksielämässään. Jotkut tutkimukset osoittavat, että kävely fyysisenä aktiviteettina vähentää miesten erektiohäiriöitä.

Tämä on hyödyllistä myös naisille, koska siten he voivat nauttia täysin rinnoin aktiivisesta seksielämästä suuremmalla intiimillä tyydytyksellä.

Lue myös tämä artikkeli: Seksileikit parisuhteessa: 7 piristävää vaihtoehtoa

Koe päivittäisen kävelyn tarjoamat hyödyt

Kävely ei ainoastaan virkistä jalkojasi, vaan se auttaa myös koko kehoasi, mukaan lukien mieltäsi. Tällä aktiviteetilla on kyky rentouttaa, poistaa stressi, taistella masennusta vastaan ja täyttää sinut energialla.

Se myös ehkäisee liikalihavuutta ja ylläpitää ihanteellista painoa säädellen myös aineenvaihduntaa. Kaikki tämä vaikuttaa positiivisesti elinajanodotteeseen.

Pidä kuitenkin mielessä, että kävelytahdilla on myös merkitystä. Sinun tulisi pitää yllä hyvää kävelyatahtia, joka vaatii hieman vaivannäköä (ja tähän ei lasketa mukaan shoppailua)!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • (1) VanderWalde, N. A. (2018). Phase 2 randomized study of a walking intervention for radiation-related fatigue among older breast cancer patients receiving radiation.
  • https://meetinglibrary.asco.org/record/163417/abstract.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.