Logo image
Logo image

Parisuhdekriisi ensimmäisen lapsen jälkeen: miten toimia?

4 minuuttia
Ensimmäisen lapsen syntymä tuo niin suuren muutoksen parin elämään, että se voi johtaa eroon. On kuitenkin mahdollista kohdata tämä kriisi ja päästä siitä yli noudattamalla muutamia ohjeita ja vinkkejä, jotka annamme täällä.
Parisuhdekriisi ensimmäisen lapsen jälkeen: miten toimia?
Kirjoittanut Elena Sanz
Viimeisin päivitys: 22 maaliskuuta, 2023

Sitä ei tietenkään tapahdu kaikille, mutta suuri osa pariskunnista kokee kriisin tullessaan ensimmäistä kertaa vanhemmiksi. Joskus tämä koetaan jatkuvien riitojen muodossa ja toisissa tapauksissa se johtaa suureen tunne-etäisyyteen. Jos käyt itse läpi tätä tilannetta, lue eteenpäin, sillä kerromme, millainen on parisuhdekriisi ensimmäisen lapsen jälkeen ja miten silloin kannattaa toimia.

Monille pareille toipuminen kriisistä on monimutkaista, se voi kestää vuosia ja sisältää suurta kärsimystä. Jotkut eivät yksinkertaisesti pysty sopeutumaan muutokseen ja päätyvät eroon. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla. Ymmärtämällä tätä elämänvaihetta ja tekemällä joitakin muutoksia on mahdollista nousta vanhemmuuteen jopa vahvempana parina kuin ennen.

Parisuhdekriisin syyt ensimmäisen lapsen jälkeen

Some figure
Unenpuute ja emotionaaliset muutokset ovat suuri syy parisuhdeongelmiin vauvan syntymän jälkeen.

Ei ole sattumaa, että niin monet parisuhteet horjuvat juuri tähän aikaan. Lapsen syntyminen tuo mukanaan suuria ja syvällisiä muutoksia, joita emme aina osaa käsitellä hyvin.

Prioriteetit, aikataulut ja rutiinit muuttuvat syntymähetkestä lähtien. Teitä ei ole enää kaksi, vaan kolme, ja vauvasta tulee arjen keskipiste. Samasta syystä pariskunnan yhteinen aika vähenee rajusti, tuskin on hetkiä nauttia olosta kaksistaan, pitää hauskaa tai vain puhua jostain muusta kuin lapsesta. Sekä tunne- että seksuaalinen läheisyys vähenee ja pariskunta voi kärsiä.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Mitä tehdä, jos kumppani vaikuttaa etäiseltä?

Toisaalta molemmat kokevat voimakkaita tunteita yksilötasolla, joiden jakamatta jättäminen voi johtaa väärinkäsityksiin, konflikteihin ja kaunaan. Äiti saattaa tuntea olevansa yksinäinen ja ylikuormitettu roolissaan, kun hän kantaa raskaan vastuun pienen lapsensa hoitamisesta samalla kun hän käy läpi voimakkaita emotionaalisia ja kehollisia muutoksia.

Isä sen sijaan voi tuntea itsensä vieraantuneeksi ja syrjäytetyksi, eikä löydä itseään uudessa roolissaan. Hänen puolisonsa keskittää nyt kaiken huomionsa vauvaan, ja parisuhde jää taka-alalle, mutta hän voi myös tuntea, että tämä läheinen äiti-lapsi-suhde estää häntä olemasta niin tekemisissä lapsen kanssa kuin hän haluaisi olla.

Kaikkiin näihin tekijöihin liittyy merkittävä unenpuute. Lapsen ensimmäisten kuukausien aikana vanhemmat (yleensä etenkin äiti) eivät nuku tarpeeksi, mikä voi vaikuttaa syvästi heidän mielialaansa. Fyysinen ja henkinen uupumus, ärtyneisyys ja ylikuormituksen tunne voivat johtaa romanttisen siteen huononemiseen.

Parisuhdekriisi ensimmäisen lapsen jälkeen: mitä tehdä

Tässä on joitakin ohjeita, jotka voivat auttaa sinua selviytymään tästä monimutkaisesta hetkestä ja estämään suhteen huononemisen.

Some figure
Empatia on välttämätöntä paririitojen ratkaisemiseksi ja onnellisen perheen luomiseksi.

Ennaltaehkäisy on avainasemassa

Mahdollisuuksien mukaan on tärkeää estää kriisin syntyminen, ja tätä varten kannattaa keskustella joistakin perusasioista jo ennen vauvan saapumista. Älä piiloudu lauseiden, kuten “sitä ei tapahdu meille” taakse, vaan keskustele kumppanisi kanssa siitä, mitä voi tapahtua, miltä teistä molemmista voi tuntua ja kuinka voitte hallita sitä, jos niin tapahtuu.

On tärkeää valmistautua tunnemuutoksiin. Näin ne eivät tule yllätyksenä ja pystyt tulkitsemaan niitä oikein ja tekemään hyviä päätöksiä. Jos et odota niitä, saatat suurentaa tilanteita etkä reagoi parhaalla tavalla.

Ilmaise itseäsi selkeästi ja avaudu emotionaalisesti

Viestintä on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Sen on oltava säännöllistä, sujuvaa ja rehellistä. Riippumatta siitä, kuinka kiireinen olet, on välttämätöntä, että löydät joka päivä hetken jakaaksesi kumppanisi kanssa tunteesi.

Jos sinulla on stressiä, pelkoa, tuskaa, surua tai kaunaa, siitä puhuminen avoimesti on paras vaihtoehto. Joskus on noloa kokea näitä tunteita niin näennäisesti idyllisenä aikana kuin vanhemmuuden alussa, mutta sinun on oltava rohkea, osoitettava haavoittuvaisuutesi ja ilmaista ne.

Tällä tavalla kumppani voi paremmin ymmärtää reaktioitasi, tarjota tukea ja tehdä muutoksia. Itse asiassa sinun ei pitäisi pelätä tehdä pyyntöjä. Jos haluat kumppanisi tekevän enemmän yhteistyötä vauvan kanssa tai olevan kiintyneempi sinua kohtaan, ilmaise tämä tarve ennen kuin tuntemasi puute muuttuu kaunaksi.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Vinkit rakastavan parisuhteen ylläpitämiseen

Ole empaattinen ja suvaitsevainen

Aivan kuten sinä kohtaat suuria haasteita ja käyt läpi suuria muutoksia, niin tapahtuu myös kumppanillesi, eikä sinun pidä unohtaa tätä. Yritä olla keskittymättä vain itseesi ja yritä ymmärtää myös kumppanisi kohtaamat haasteet, suvaitse hänen toimiaan ja reaktioitaan, äläkä ota niitä henkilökohtaisesti. Kuuntele, vahvista ja tue kumppaniasi.

Ryhmätyö

Olette nyt vanhempia, mutta olette edelleen pariskunta ja tiimi. Stressi voi johtaa siihen, että näkee toisen vihollisena, koska hän ei täytä odotuksiasi, mutta muista, että olet liittolaisia. Vältä ajatumasta valtataisteluihin ja moitteisiin ja valitse yhteistyö ja neuvottelut.

Nosta kumppanisi, kun hän kaatuu ja pyydä tukea, kun sitä itse tarvitset. Puhukaa avoimesti tehtävien organisoinnista ja tehkää selkeitä sopimuksia. Tämä estää teitä ylikuormittamasta toisianne velvollisuuksilla ja ajamasta tunnekiilaa teidän kahden välille.

Pyydä apua

Vauvan hoito on monimutkainen ja uuvuttava tehtävä, eikä sinun tarvitse selviytyä siitä yksin. On oikeutettua pyytää apua, ei vain kumppaniltasi, vaan myös perheenjäseniltä tai läheisiltä ystäviltä. Tämän ulkopuolisen tuen avulla voitte löytää hetkiä rentoutumiseen kahdestaan vaalia teitä yhdistävää sidettä.

Jotkut vanhemmat tuntevat itsensä itsekkäiksi jättäessään lapsen muiden hoitoon muutamaksi tunniksi, mutta tämä voi olla erinomainen päätös. Lapsi tarvitsee eniten sitä, että hänen vanhempansa pärjäävät yksilöinä ja parina, sillä vain silloin he voivat tarjota parasta hoitoa.

Parisuhdekriisi ensimmäisen lapsen jälkeen ei kestä ikuisesti

On tärkeää muistaa, että tämä on vain siirtymävaihe eikä se kestä ikuisesti. Muutaman kuukauden kuluttua vauvan nukkumistottumukset muuttuvat säännöllisiksi ja pystytte lepäämään paremmin. Sopeudutte uusiin rutiineihin ja löydätte tavan toimia perheenä.

Lapsen kasvaessa voitte taas nauttia yhteisestä ajasta parina ja nämä nyt ylitsepääsemättömiltä näyttävät ristiriidat katoavat. Muista, että niin monien fyysisten, tunneperäisten ja sosiaalisten muutosten äkillinen kohtaaminen ei ole helppoa kenellekään. Siksi ole kärsivällinen ja empaattinen ja muista rakkaus, joka yhdistää teidät.

Jos tilanne aiheuttaa suurta epämukavuutta eikä sopimuksiin ja ratkaisuihin päästä, on tärkeää hakea ammattiapua. Pariterapia voi olla erittäin hyödyllistä oppiaksenne kommunikoimaan, järjestäytymään ja työskentelemään yhdessä. Siksi älkää epäröikö hakea tukea.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Valencia, D. L., & Ospina, M. (2016). Crisis en el ciclo vital de la pareja y sus principales implicaciones en los niños y adolescentes. Revista Páginas, 145-156.
  • Richter, D., Krämer, M. D., Tang, N. K., Montgomery-Downs, H. E., & Lemola, S. (2019). Long-term effects of pregnancy and childbirth on sleep satisfaction and duration of first-time and experienced mothers and fathers. Sleep42(4).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.