Mitä avioeron jälkeen voi odottaa

Avioeron jälkeen kaikki odottavat sitä, että jonain päivänä he heräävät ja huomaavat, että kaikki kipu on jäänyt menneisyyteen. Kuten aina, eron prosessoiminen ja lopullinen ylipääseminen vievät kuitenkin aikaa.
Mitä avioeron jälkeen voi odottaa
Bernardo Peña

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Bernardo Peña.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kukaan ei mene naimisiin ajatellen, että se ei tule kestämään ikuisesti. Avioeron jälkeen on siis todella vaikea hyväksyä “epäonnistuminen”.

Avioero on unelman loppu, ja on siten kivulias kokemus kummallekin osapuolelle. Sinun tulee olla tietoinen siitä, että avioero ei ole koskaan helppoa ja siitä paraneminen vie aikaa.

Avioeron päättämisen vaikeus riippuu suuressa määrin siitä, kuinka syvät sitä sitovat siteet ovat. Se riippuu myös muista tekijöistä, kuten yhdessä viettämästänne ajasta, parisuhteen laadusta, sitoutumisesta kumppaniin sekä yhteisistä asioista, kuten lapsista, lemmikeistä, omaisuudesta ja muista vastaavista.

Jopa sinun ikäsi, asemasi ja sosiaaliset suhteesi voivat vaikuttaa toipumiseen. Mitä enemmän siteitä teillä oli toistenne kanssa, sitä vaikeampi niitä on purkaa. Samoin käy myös muiden suhteiden kanssa.

Kuten huomaat, avioerosta selviämiseen ei ole mitään taianomaista ratkaisua. Tämä mielessä pitäen haluamme tarjota muutaman yleisen vinkin, joista voi olla apua.

Avioerosta selviäminen

Mitä tiede sanoo?

mitä tehdä avioeron jälkeen

Henkisen eron ja sitä seuraavan avioeron hyväksymisaika riippuu pariskunnasta. Se voi olla lyhyempi tai pidempi.

Vaikka ihmisten tunteita onkin vaikea mitata, on sosialistitieteilijöitä, jotka yrittävät ymmärtää avioeroprosessia niin hyvin kuin siitä ylipääsemiseen vain tarvitaan aikaa.

Jotkut New Yorkin Binghamptonin yliopiston tekemät tutkimukset osoittavat, että useimmat ihmiset pääsevät avioeron yli noin 6 kk – 2 vuotta eron jälkeen. Tämän tutkimuksen mukaan naiset tuntevat syvempää henkistä kipua, mutta he toipuvat usein miehiä nopeammin. Itse asiassa miesten on kaiken kaikkiaan vaikeampi päästä yli erosta.

Kyseinen tutkimus paljastaa, että avioeron ylipääsemisprosessiin kuuluu 6 vaihetta:

 1. Sekoitus masennusta ja vihaa kumppania kohtaan sekä hetkittäistä eroahdistusta.
 2. Sekavuutta, jota muutos ja epävarmuus aiheuttaa.
 3. Kipua ja surua, arvokkaiden asioiden suremista, joita pariskunnalla olisi voinut olla.
 4. Pohdintaa. Syiden ja selitysten etsimistä sekä yritystä ymmärtää miksi avioliitto ei toiminut.
 5. Yhtäläistymistä. Tässä vaiheessa alat hyväksyä avioeron ja rikkoa menneisyyden siteet.
 6. Avautumista. Tämä on hetki, jolloin lopulta pääset yli avioerosta ja pystyt tapaamaan uusia ihmisiä. Kohtaat tulevaisuuden ilman kaunaa tai menneisyyden siteitä.

Vinkkejä, joilla pääset yli avioerosta

terapeutti

Oikeanlainen tunteidenhallinta hyväksymisprosessin aikana voi hyödyntää itsetuntoasi sekä itsesi hyväksymistä, kypsyyttä sekä päätöksentekoa.

Mitä avioeron jälkeen pitäisi tehdä

Kun eroat, menetät arvokkaan tuen ja yhteyden. Vaikka tuntisitkin tulevasi toimeen hyvin itseksesi, tuntuu avioero kuitenkin siltä, kuin menettäisit osan itseäsi.

Toipuaksesi paremmin avioeron aiheuttamasta kivusta, on tässä joitakin vinkkejä, joita voit noudattaa:

 • Uskoudu jollekulle siitä, miltä sinusta tuntuu.
 • Hae apua keneltä vain, joka ymmärtää sinua. Älä tukahduta tunteitasi tai suruasi, äläkä yritä naamioida niitä. Jos puhut aidolla ja objektiivisella tavalla, löydät pian vastauksia, jotka auttavat sinua selviytymään.
 • Pyri löytämään positiivinen tarina kerrottavaksi. Jos puhut jatkuvasti avioerosta, hylkäämisestä sekä onnellisuuden menetyksestä, tulee toipumisesi olemaan hitaampaa. Jos kuitenkin etsit positiivisen näkökulman henkilökohtaiseen historiaasi, paranet nopeammin. Opi menneestä suhteesta ja sitä seuraavasta erosta. Mitkä vain henkilökohtaiset ongelmat toimivat hyvinä oppitunteina tulevaisuuden kannalta.
 • Löydä itsesi. Älä keskity siihen osaan itsessäsi, jonka ajattelet kadottaneesi erossa. Määrittele sen sijaan itsesi uudelleen ja selvitä kuka olet suhteesta huolimatta.
 • Korjaa ne osat itsessäsi, jotka uhrasit menneisyyden suhteelle. Ala nähdä itsesi täytenä ihmisenä, eikä puolikkaana, joka on vajaa ilman toista.
 • Löydä oma polkusi. Etsi ja lähesty kaikkia sinua kiinnostavia asioita. Aseta tavoitteita ja polkuja niiden saavuttamiseksi ja seuraa sitä tietä. Kun löydät itsesi kyseiseltä polulta, ole yhteydessä itsesi ja uusien ihmisten kanssa.

Mitä avioeron jälkeen ei pitäisi tehdä

nainen autossa

Älä eristä itseäsi tai epäröi ilmaista tunteitasi avioeroon liittyen. Lopullisesta hyväksynnästä tulee siedettävämpää.

Terapeutti Susan Pease suosittelee myös tilanteita ja tekoja, joita tulisi vältellä:

 • Älä eristä itseäsi tai pidä tunteita sisälläsi. Hae apua ja yritä jakaa tunteesi muiden kanssa.
 • Älä kuitenkaan odota toisten kertovan sinulle mitä sinun pitäisi tehdä. Kyllä, puhu muille, mutta loppujen lopuksi sinun tulee muistaa, että ratkaisu riippuu sinusta itsestäsi.
 • Älä myöskään odota toipumisen tapahtuvan spontaanisti. Toimi päästäksesi erosta yli.
 • Älä myöskään teeskentele voivasi hyvin, jos et voi hyvin. Älä tunne oloasi huonoksi siksi, että tunnet pahaa oloa. On normaalia tuntea vihaa ja surua. Hyväksy se osana paranemisprosessia.
 • Älä ole perfektionisti ja ajattele, että et tehnyt virheitä. Suhteeseen kuuluu kaksi osapuolta ja te molemmat teitte virheitä. Hyväksy omat virheesi, mutta älä käytä liikaa aikaa itsesi syyttämiseen ja syyllisyyden tuntemiseen. Ota se opittuna kokemuksena.

Jotkut asiantuntijat uskovat, että yli kaksi vuotta avioerosta ylipääsemiseen käyttävät ihmiset tekevät luultavasti yhden tai useamman asian, jota heidän ei pitäisi tehdä.

Pidä siis mielessä kaikki yllä oleva ja käsittele surusi omaan tahtiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Morris, C. E. (2015). The Breakup Project: Using Evolutionary Theory to Predict and Interpret Responses to Romantic Relationship Dissolution.
 • Larson, G. M., & Sbarra, D. A. (2015). Participating in research on romantic breakups promotes emotional recovery via changes in self-concept clarity. Social Psychological and Personality Science, 6(4), 399-406.
 • Gadoua, S. P. (2007). Contemplating divorce: A step-by-step guide to deciding whether to stay or go. New Harbinger Publications.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.