Vinkit rakastavan parisuhteen ylläpitämiseen

Aika ja rutiinit tunnetusti heikentävät monia parisuhteita. Mutta mitä sitten voimme tehdä, jos haluamme pitkän ja rakastavan suhteen? Tänään annamme joitakin vinkkejä, jotka kannattaa ottaa huomioon.
Vinkit rakastavan parisuhteen ylläpitämiseen
Isbelia Esther Farías López

Kirjoittanut ja tarkastanut filosofi Isbelia Esther Farías López.

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Rakkaus on kuin kukka, jota tulee vaalia päivittäin. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä tuon kukan, rakastavan parisuhteen, ylläpitämiseen. Tutkimukset osoittavat, että terveille, kestäville parisuhteille on olemassa ainakin neljä yhdistävää tekijää.

Kaikki suhteet muuttuvat ajan myötä

Kaikki on kaunista ja ihanaa parisuhteen alussa. On kuitenkin normaalia, että tämä tunne heikkenee ajan myötä. Silloin monet suhteet päättyvät, sillä ne eivät löydä polkua suhteen vahvistamiseen.

Tutkimukset osoittavat, että romanttinen suhde on yksi elämämme merkittävimmistä ja intensiivisimmistä suhteista; se on toisella sijalla lähisukulaissuhteiden jälkeen. Se vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiimme – joko parempaan tai huonompaan suuntaan.

Suurin osa ihmisistä haluaa pitkäkestoisen, rakastavan parisuhteen, mutta miten suhteen saa kestämään onnellisena vuodesta toiseen? Onko se edes mahdollista?

Tutkimuksista käy ilmi sekin, että rakastavassa, toimivassa parisuhteessa on neljä välttämätöntä komponenttia: sitoutuminen, romantiikka, rakkaus ja läheisyys. Mutta näiden pääelementtien lisäksi on muitakin tekijöitä, joihin meidän tulee kiinnittää huomiota ylläpitääksemme toimivaa suhdetta. Katsotaan mitä ne ovat!

Vinkit rakastavan parisuhteen ylläpitämiseen

1. Itsensä rakastaminen

Ensinnäkin on ratkaisevan tärkeää rakastaa ja huolehtia itsestämme voidaksemme rakastaa muita. Se, että haluamme tulla paremmiksi ihmisiksi on välttämätöntä, jotta voimme antaa parasta itsestämme parisuhteessa.

On mielenkiintoista tietää, että suurin osa parisuhteiden konflikteista tapahtuu osapuolten omien puutteiden takia; sen takia, että me olemme tyytymättömiä pikemminkin itseemme kuin kumppaniimme. Kun näin tapahtuu, toinen osapuoli alkaa yleensä vaatia kumppaniltaan sitä, mitä vain hän itse voi antaa itselleen. On ratkaisevan tärkeää tunnistaa nämä ajatusmallit, jotka juontavat juurensa romanttisiin ihanteisiin. Ne nimittäin estävät meitä todella rakastamasta.

Yksi yleinen ajatus on, että kumppanimme on meidän niin sanottu “parempi puoliskomme”. Tämä on täysin väärä uskomus, sillä meistä jokainen on syntynyt kokonaisena eikä yksikään kumppani voi täydentää meitä.

Yksi rakastavan parisuhteen kulmakivistä on itsensä rakastaminen.
Saadaksemme terveen parisuhteen, meidän on laitettava syrjään rajoittavat romanttiset ajatukset. Meidän on opittava rakastamaan itseämme ennen kuin voimme rakastaa toista ihmistä.

2. Vastuun ottaminen omista virheistämme

Henkilökohtainen kehitys on ensiarvoisen tärkeää. Omien virheiden tunnistaminen, niistä vastuun ottaminen sekä halu muuttua niiden johdosta on osa terveen suhteen perustaa. Loppujen lopuksi on aina jotain, jota voimme itsessämme parantaa. Jos meistä tuntuu ettemme voi tehdä sitä yksin, meidän tulee pyytää apua.

Älä pelkää jutella psykologin tai terapeutin kanssa, sillä nämä ammattilaiset voivat auttaa sinua löytämään ne elämäsi osa-alueet, joiden parissa voit työskennellä tullaksesi terveemmäksi, onnellisemmaksi ja paremmaksi ihmiseksi. Rakastavan parisuhteen ylläpitäminen on paljon helpompaa, kun opit hallitsemaan ajatuksiasi ja tunteitasi oikein.

3. Läheisyyden rakentaminen

Tämä ei tarkoita vain suhteen seksuaalista puolta. Antamalla tilaa läheisyydelle ja rakentamalla sitä voimme yhdistää unelmamme, ilmaista pelkomme ja puhua toiveistamme kumppanimme kanssa. Se saa meidät lähemmäksi toisiamme.

4. Merkityksettömien asioiden sivuuttaminen

Joskus katastrofit alkavat kuin tyhjästä, emmekä lopulta edes muista mikä ne aiheutti. Paras vastalääke pienten erimielisyyksien hajoittamiseksi on nauraa ja keskittyä siihen, mikä on oikeasti merkityksellistä.

On tärkeää osata sivuuttaa pieniä kärhämiä, jotka voivat aiheuttaa suurta eripuraa suhteessa. Kommunikaatio ja yhteisten suunnitelmien kehittäminen auttavat voittamaan suurimman osan vaikeuksista.

5. Yhteisten hankkeiden suunnitteleminen

Yhdessä työskenteleminen kohti yhteistä päämäärää vahvistaa suhdetta. Eli se saa meidät katsomaan samaan suuntaan kumppanin unelmia unohtamatta. Joitakin yleisiä projekteja ovat esimerkiksi ulkomaanmatka, kodin uudelleen sisustaminen, yhteinen harrastus tai vaikkapa yrityksen perustaminen.

6. Pako rutiineista

Kun vietämme yhdessä hetken romanttisissa merkeissä poissa kotoa, vahvistamme suhdetta. Paetkaa siis hetkeksi, hyljätkää rutiininne päivän tai viikonlopun ajaksi ja löytäkää taas yhteys toisiinne. Tehkää tämä “ihan muuten vaan”, ilman mitään häiritseviä elementtejä.

Monet pariskunnat odottavat erityistä päivää tai kesälomaa päästäkseen pois ja kiinnittääkseen huomiota toisiinsa, mutta sitä hetkeä ei tarvitse odottaa. Älkää aina odottako syntymäpäivää tai vuosipäivää, vaan pakatkaa laukkunne ja käykää seikkailemassa silloin kun se on mahdollista.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Voivatko intohimoinen ja järkevä rakkaus sopia yhteen?

7. Viestintä on välttämätöntä rakastavassa ja kestävässä suhteessa

Jotkut pariskunnat kommunikoivat keskenään vain silloin, kun heidän on käsiteltävä vakavia ongelmia. Viestintä on kuitenkin välttämätöntä kaikkina aikoina. Varatkaa vähintään kymmenen minuuttia päivässä puhuaksenne, jotta muistatte miksi ja kuinka paljon rakastatte toisianne. Työskentele myös aktiivisen kuuntelutaitosi eteen.

Kommunikaatio on rakastavan parisuhteen perusta.
Viestintä ja aktiivinen kuuntelu ovat ratkaisevia asioita terveelle ja rakastavalle parisuhteelle. Niitä tulee harjoittaa päivittäin, ei vain silloin kun ratkotaan suuria konflikteja.

8. Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin ja pieniin asioihin

Pienet asiat ovat niitä, jotka vahvistavat suhdetta päivittäin, olipa kyse esimerkiksi romanttisesta viestistä, hieronnasta tai yllätysillallisesta. Tällaiset yksityiskohdat ovat aina vain parempia, jos kumppanisi ei tiedä niistä etukäteen. Kukapa ei pitäisi positiivisista yllätyksistä?!

9. Rakastavassa parisuhteessa on keskinäistä kunnioitusta

Kunnioitus on kaikenlaisten ihmissuhteiden perusta. Meidän on kuitenkin kunnioitettava itseämme yhtä paljon kuin kunnioitamme kumppaniammekin. Tunnemme olomme paljon paremmaksi, kun kunnioitamme itseämme. Siksi se on ensimmäinen askel kohti onnellisuutta.

Noudata yllä olevia vinkkejä pitkäkestoisen ja rakastavan parisuhteen ylläpitämiseksi. Ei ole koskaan liian myöhäistä alkaa rakastaa, todella rakastaa, syvästi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Aiquipa Tello, J. J. (2015). Dependencia emocional. Revista de Psicología.
  • Barroso, O. (2014). EL APEGO ADULTO: LA RELACIÓN DE LOS ESTILOS DE APEGO DESARROLLADOS EN LA INFANCIA EN LA ELECCIÓN Y LAS DINÁMICAS DE PAREJA. Revista Digital de Medicina Psicosomática y Psicoterapia.
  • Ferrer, V., Bosh, E., & Navarro, C. (2010). Los mitos románticos en España. Boletín de Psicología.
  • Maureira Cid, F. (2011). Los cuatro componentes de la relación de pareja. Revista Electrónica de Psicología Iztacala.
  • Ortiz, J. M. C., García, P., & Gómez, L. (2009). Celos y emociones : Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad Jealousy and emotion : how partners react to infidelity. Athenea Digital. https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.528
  • Alzugaray, C., & García, F. (2015). Relaciones de pareja y bienestar psicológico. La felicidad de los chilenos. Estudios sobre bienestar, 1.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.