Voivatko intohimoinen ja järkevä rakkaus sopia yhteen?

21 huhtikuun, 2019
Intohimoinen ja järkevä rakkaus voivat itse asiassa sopia yhteen hyvinkin, ja nyt pohdimme, miten tämä tasapaino saavutetaan.

Tärkeitä eroja rakkauksissa: intohimoinen ja järkevä

Järkevää rakkautta ei voi olla, jos toinen antaa saamatta mitään. Ajan kuluessa tällainen suhde haalistuu ja hajoaa. Jos ihmisellä on epäilyksiä – jos hän ei esimerkiksi tiedä, rakastaako hän kumppaniaan – tämä tarkoittaa, että hän ei rakasta.

Moni tulee loukatuksi, ja tämä johtuu siitä, että toinen ei tiedä, miten rakastaa tai näyttää rakkautta oikein. Tällöin on parempi lopettaa suhde, jotta vahinko ei jatkuisi.

Järkevä rakkaus on molemminpuolista, harmonista, tasapainoista, reilua ja rehellistä. Kun suhde paljastuu aivan päinvastaisen tyyppiseksi, on aika pohtia asiaa ja etsiä erilaista polkua.

Intohimoisessa rakkaudessa osapuolet toimivat tunteidensa voimasta, jättäen järjen taakseen. Tällöin seksuaalinen viehätys, halu, kiihko, tunteet sekä muut tällaiset asiat ovat vallassa.

Joskus ihmiset hukkuvat intohimoonsa, eivätkä pysty pohtimaan tekojaan, sillä he innostuvat hetkellisestä kiihkosta. Usein sanotaan, että intohimo voi vahingoittaa ihmistä suuresti. Joissakin tapauksissa se voi jopa johtaa väkivaltaan ja muihin kammottaviin tilanteisiin.

Lue aiheesta lisää: 8 luonnontuotetta miehen seksuaalisen halun lisäämiseksi

Tunteet ja järki

Voivatko intohimoinen ja järkevä rakkaus sopia yhteen?

Kun suhde menettää tasapainonsa tunteiden ja järjen välillä, turhautuneisuus ja petos astuvat usein kuvaan, ja itsetunto voi tuhoutua.

Muun muassa seuraavia asioita saattaa ilmetä:

  • pettyminen
  • väkivalta
  • kidutus
  • ahdinko

Liian suuri määrä järkeä tai intohimoa saattaa tarkoittaa hyvin myrkyllistä suhdetta. Molemmissa tapauksissa seuraukset ovat vahingolliset, ja ne voivat vaikuttaa ihmisen hormoneihin sekä tuhota hänen identiteettinsä ja onnellisuutensa.

Joissakin tapauksissa käy niin, että kun ihminen elää jatkuvasti tällaisessa tilanteessa, hän sairastuu. Stressi, sydänongelmat ja korkea verenpaine ovat tavallisia oireita.

Jos ihminen on tietoinen suhteen riskeistä ja toimii ajoissa, hän voi välttää turhaa kärsimystä. On parempi ottaa etäisyyttä haitallisesta kumppanista ennen kuin ongelma muuttuu vakavaksi.

Miten intohimoinen ja järkevä rakkaus yhdistetään?

intohimoinen hali

Ei ole mitään täydellistä kaavaa intohimon ja järkevän rakkauden saamiseksi yhteen. Kaikki riippuu tilanteesta. Ennen kuin yrität tasapainottaa suhdettasi, yritä ymmärtää ongelmianne.

Tärkeintä on löytää yhdistelmä näitä kahta rakkauden tyyppiä. Oikea määrä kumpaakin juuri omalla kohdallanne on se ihanteellinen yhdistelmä. Tämä tarkoittaa, että teette reiluja päätöksiä yhdessä ilman, että palaatte ongelmiinne, jotta voisitte estää kipua ja hankaluuksia.

Jos suhteessa ei ole mitään järkeä, on hyvin vaikeaa kasvaa, sillä tilanne on aina epätoivon äärellä. Juuri tämän vuoksi intohimo ja järki kuuluvat aina yhteen.

Lue aiheesta lisää: Tunnesyöminen: mitä se on ja miten sitä voi estää

Miksi järki ja intohimo eivät kuitenkaan tunnu sopivan yhteen?

parisuhde ja kaipaus

Nämä kaksi asiaa on kyllä mahdollista yhdistää. Ihmisen tulisi olla toisaalta järkevä ja analyyttinen, kykenevä rationaaliseen ja objektiiviseen ajatteluun. Toisaalta hänen tulisi myös osata käyttää omaa henkilökohtaista vaistoaan joissakin tilanteissa. Kävely, pukeutuminen, tanssiminen, syöminen… Kaikki nämä asiat voivat olla aistillisia ja vetää toista puoleensa.

Miten ihminen sitten pystyy olemaan viehättävämpi? No, pystyt olemaan vetovoimaisempi muun muassa työstämällä järkevää ajatteluasi, tietämystäsi, älyllisiä kiinnostuksenkohteitasi, viisauttasi, älykkyyttäsi – ja niin edelleen.

Lisäksi rakkaus tulee yhdistää ihmisen ”luonnolliseen puoleen”, eli joskus tulee vain päästää irti ja rakastua, sekä jakaa elämä toisen kanssa. Joissakin tilanteissa tarvitsee vain antaa onnellisuuden, intohimon, vihan ja surun tapahtua.

Yksi avain onnistuneeseen parisuhteeseen on se, että intohimon liekkiä pidetään aina yllä. Rakkaus tarkoittaa sitä, että toiselle halutaan parasta ja että hetket eletään täysillä. Intohimoinen ja järkevä rakkaus on täydellinen yhdistelmä.

  • Ciompi Luc. Sentimientos, afectos y lógica afectiva: Su lugar en nuestra comprensión del otro y del mundo. Rev. Asoc. Esp. Neuropsiq.  [Internet]. 2007  [citado  2018  Dic  01] ;  27( 2 ): 153-171. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0211-57352007000200013&lng=es.
  • Martín López-Andrade Laura. Erotomanía, amor y enamoramiento: Contradicciones. Rev. Asoc. Esp. Neuropsiq.  [Internet]. 2009  [citado  2018  Dic  01] ;  29( 1 ): 157-169. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0211-57352009000100012&lng=es.
  • Sánchez Aragón, Rozzana. (2007). Significado psicológico del amor pasional: lo claro y lo obscuro. Interamerican Journal of Psychology41(3), 391-402. Recuperado em 01 de dezembro de 2018, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0034-96902007000300014&lng=pt&tlng=es.
  • ______________ La estructura emocional de la intensidad de la pasión romántica. Acta de investigación psicol  [revista en la Internet]. 2011  Ago [citado  2018  Dic  01] ;  1( 2 ): 254-273. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S2007-48322011000200005&lng=es.