Epäluottamus parisuhteessa: mitä tulisi tehdä?

Molemminpuolinen luottamus on välttämättömyys vakaan romanttisen suhteen muodostamiseksi, mutta joskus sitä on vaikea saada syntymään. Tänään kerromme enemmän parisuhteista, joissa epäluottamus on jatkuva ongelma.
Epäluottamus parisuhteessa: mitä tulisi tehdä?
Bernardo Peña

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Bernardo Peña.

Viimeisin päivitys: 14 helmikuuta, 2023

Erilaisia pelkoja tulee ja menee, ja kumppaniin liittyvät pelot ovat hyvin tavallisia. Nyt kerromme mitä voit tehdä, jos epäluottamus parisuhteessa muodostuu liian suureksi ongelmaksi.

Ei ole helppoa muodostaa hyvää parisuhdetta, jos jommalla kummalla on luottamuspulaa. Tilanne on vaikea sekä epävarmuutta kokevalle osapuolelle että sen kohteena olevalle.

Epäluottamus on valtava ongelma parisuhteessa, ja se saattaa aiheuttaa ikävän eron. Tilanne on kuitenkin usein mahdollista ratkaista; lue eteenpäin!

Epäluottamus parisuhteessa – mistä se johtuu?

Useimmat meistä viettävät paljon aikaa kumppaninsa kanssa, mutta miksi tällaisessa läheisessä suhteessa on niin usein epäluottamusta? Syyt ovat monet ja riippuvat erilaisista tekijöistä.

Seuraavat ovat tavallisimpia selityksiä epäluottamuksen syntymiselle parisuhteessa:

1. Uskottomuus

Kun toinen osapuoli ryhtyy romanttiseen suhteeseen ulkopuolisen kanssa – ja vaikka tilanne vaikuttaisi jo ratkenneen – joskus avoimia haavoja jää. Tämä tuo helposti esiin luottamuksen puutetta.

2. Henkilökohtainen epävarmuus

Epävarma ihminen uskoo alitajuisesti, ettei hän ole rakkauden arvoinen. Tämä tunne, että on itse “vähemmän” kuin toinen, voi näkyä mustasukkaisuutena ja yleisenä luottamuksen puutteena parisuhteessa.

3. Tylsyys

Rakkaudessa on erilaisia vaiheita. Alun rakastuneisuus ja intohimon voima hiipuvat ajan kuluessa – suhde saattaa siis jumiutua rutiiniin. Tällöin voi ilmetä todellista tai koettua kiinnostuksen puutetta. Saatetaan uskoa, että rakkaus on kadonnut, ja tästä voi olla seurauksena luottamuksen vähentyminen.

4. Seksuaaliset ongelmat

Seksi on perustavanlaatuinen asia parisuhteessa, joten jos tällä alueella ilmenee ongelmia, toinen saattaa tulkita rakkauden vähentyneen. Erektiohäiriö on usein syytä stressistä ja muista saman tyyppisistä tekijöistä, mutta joskus nainen uskoo, että kuvioissa on kolmas osapuoli.

5. Sitoutumisen puute

Toinen kumppaneista voi olla epäkypsä henkisesti ja osoittaa vähäistä sitoutuneisuutta suhteen vahvistamiseen. Hän ei kenties mukauta käytöstään niihin muutoksiin, joita yhteiselämään usein kuuluu. Nämä tilanteet ovat tavallisia epävarmuuden aiheuttajia parisuhteessa.

Epäluottamuksen seuraukset parisuhteessa

Tuloksena voi olla hyvin ikäviä ongelmia, kuten suhteen päättyminen rumasti, mikäli asiaa ei ryhdytä korjaamaan ajoissa.

Usein epäluottamus aiheuttaa seuraavia haittoja:

  • Inho, joka johtaa toisen osapuolen ahdistamiseen
  • Kunnioituksen puute
  • Aggressiivisuus
  • Vihamielisyys
  • Psyykkinen uupumus ja masennus epäluottamusta kokevalla ihmisellä
  • Viestintäongelmat
  • Ero

Miten epäluottamus parisuhteessa saadaan katoamaan?

Luottamus on parisuhteessa prosessi, jota tulee jatkuvasti vahvistaa, mikäli halutaan saada aikaan vakaa ja kestävä suhde.

Aivan ensimmäiseksi tulisi lisätä tervettä viestintää. Ongelmista puhuminen ja niiden ratkominen yhdessä – sekä sen muistaminen, että ollaan samaa, loistavaa tiimiä – on äärimmäisen tärkeää. Etsikää tapoja, joilla molemmat voisivat antaa toisilleen, mutta omien rajojensa puitteissa.

Jos jommalla kummalla on parantumattomia menneisyyden haavoja, on tärkeää tehdä työtä anteeksiannon eteen. Anteeksianto, jonka takana on inhoa ja epäilyksiä, ei ole oikeasti anteeksianto. Mikäli tarpeen, pari voi mennä terapiaan, jotta suhteessa voitaisiin päästä turvallisempaan tilanteeseen.

Voi olla, että luottamuspulaa kokeva kumppani tarvitsee osallistumista sellaisiin aktiviteetteihin, jotka auttavat häntä saamaan takaisin itsevarmuutensa ja parantamaan itsetuntoaan. Tässä tapauksessa ihmisen tulee miettiä asioita itsenäisesti ja rakentaa omaa itsetuntemustaan. Terapeutin tai neuvojan avun ottaminen on myös hyödyksi, ja on hyvin tärkeää, että kumppani tukee tässä, jotta edistystä voisi tapahtua.

Tulisi muistaa ennen kaikkea, että luottamusongelmat parisuhteessa estävät suhteen kehittymistä. Sitoutuminen, turvallisuus ja vilpittömyys ovat perusasioita kumppaneiden välisen siteen vahvistamiseksi ja tilanteen ratkaisemiseksi. Näin voidaan estää molemman osapuolen kannalta ikävä ero.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.