Väliaikainen ero: mitä riskejä siihen liittyy?

Väliaikainen ero saattaa olla usein kaksiteräinen miekka, sillä se voi olla joko tilaisuus kaivata kumppania tai sitten alkusoittoa lopulliselle erolle.
Väliaikainen ero: mitä riskejä siihen liittyy?

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

On normaalia, että yhdessä asuvalla parilla on joskus ongelmia toistensa ymmärtämisessä tai riidan selvittämisessä. Mutta todellisia ongelmia syntyy silloin, kun tämä jatkuu pitkään. Onko tällaisessa tapauksessa riskinä väliaikainen ero?

Saattaa olla, että sinulla ja kumppanillasi on usein äänekkäitä ja kiivaita riitoja. Sitten rauhoitutte eikä riita tunnukaan enää niin merkittävältä.

Monet parisuhteissa elävät ihmiset myöntävät, että väliaikainen ero voi korjata suhteen. Se voi olla elvyttävää ja auttaa väliaikaisesti vähentämään kireyttä kumppanusten välillä. Mutta aina se ei toimi näin.

 • Kaikilla pareilla on jotain yhteistä, mutta eroavaisuuksia ei voi unohtaa.
 • Riidan syynä eivät yleensä ole eroavaisuudet, vaan niiden vääränlainen käsittely. Tämä voi johtaa väliaikaiseen eroon.

Kuinka kauan väliaikaisen eron tulisi kestää?

Vaikka tähän kysymykseen ei ole suoraa vastausta, ihanteellinen kesto on luultavasti kahdesta kuuteen kuukauteen jännitteiden vähentämiseksi.

Väliaikaisen eron riskit

Riitojen seuraus voi olla väliaikainen ero

Lopullisen eron pehmittäminen

Väliaikaista eroa tahtova osapuoli käyttää sitä yleensä vain hienovaraisena kiertoilmaisuna suhteen päättämiselle.

 • Tässä tapauksessa hänen tarkoituksenaan on olla satuttamatta ketään. Hän ehdottaa etäisyyden ottamista, jotta voisitte miettiä ja analysoida tilannetta.
 • Ongelma on siinä, että todellisuudessa hän haluaa vain lievittää tai pehmittää lopullista iskua: pysyvää eroa.

Eriävät mielipiteet väliaikaisesta erosta

Yksi väliaikaisen eron riskeistä on se, ettei toinen osapuoli ole samaa mieltä päätöksestä. Tämä tarkoittaa sitä, ettei toinen osapuoli usko väliaikaiseen eroon keinona korjata suhteen ongelmat.

Mitä tässä tapauksessa pitäisi tehdä? Aseta selkeät tavoitteet ja aikomukset. Koko jutun ideana on olla tuhlaamatta kummankaan aikaa.

Eron näkeminen ratkaisuna

On tärkeää ottaa huomioon, ettei pelkkä väliaikainen ero riitä ratkaisemaan ongelmia, ainoastaan osan niistä.

 • Erossa oleminen kumppanista ei ratkaise välillänne olevia eroavaisuuksia, eikä muuta automaattisesti eroon johtaneita syitä.
 • Paljon parempi toimintasuunnitelma olisi hakea apua parisuhdeterapeutilta, jotta vältetään turhautuminen puolin ja toisin sekä ongelmien puolittainen ratkaiseminen.

Mahdottomien lupausten tekeminen

Kun olette päättäneet väliaikaisesta erosta, teidän on määritettävä, mitä voitte tai ette voi muuttaa suhteen parantamiseksi.

Tämän keskustelun aikana rehellisyys ja kompromissit ovat välttämättömiä. On parasta sitoutua vain sellaisiin asioihin, jotka voitte varmasti täyttää kohtuullisessa ajassa.

Aika ja epätoivon välttäminen

Pari eroaa

Kumppanusten on myönnyttävä vain niihin pyyntöihin, jotka tuntuvat itsestä hyviltä, eikä mihinkään tarvitse suostua vain tehdäkseen kumppaninsa onnelliseksi.

 • Jos kumppani pyytää aikaa, sinun on annettava hänelle aikaa. Tämä auttaa teitä kumpaakin eheytymään ja keskittymään siihen, mitä tarvitsette suhteelta. Se auttaa teitä myös määrittämään sen mitä haluatte toisiltanne, jos palaatte takaisin yhteen.
 • Varaudu henkisesti päästämään kumppanistasi irti. Voi olla, että väliaikaisesta erosta tuleekin pidempi. Teidän molempien on oltava valmistautuneita siihen hetkeen, kun päätätte joko elää elämäänne erikseen tai palata yhteen.

Tämä ei ole helppo tehtävä, mutta parasta tässä tapauksessa on pitää itsensä kiireisenä tehden niitä asioita, joita ehkä teitte yhdessä parina. Nyt on aika tehdä niitä yksin.

 • Älä näytä epätoivoa. Jos kumppani on päättänyt tarvitsevansa aikaa, etkä anna hänelle tuota tilaa, se voi saada hänet turhautuneeksi.

Jos näin käy, kumppani ei saa aikaa yksinololle, mikä on koko väliaikaisen eron idea. Tämä voi johtaa lopulta lopulliseen eroon.

Väliaikainen ero ei ole ratkaisu

Väliaikainen ero antaa aikaa miettiä

Väliaikainen ero voi tuoda mukanaan monia riskejä, ja se on kaksiteräinen miekka.

 • Joillekin pareille tämä ajanjakso on eheyttävää aikaa.
 • Toisille pareille se voi olla täysin päinvastainen asia, eikä tuokaan helpotuksentunnetta.

Kummankin osapuolen olisi mietittävä tarkasti ennen päätöksen tekemistä. Voi nimittäin olla niin, ettei väliaikainen ero sitten lopulta olekaan niin väliaikainen.

Väliaikainen ero voi olla toimiva ratkaisu, kun suhteessa on paljon hämmennystä ja tunteet ovat pinnassa. On tärkeää tehdä tämä päätös oikeista syistä.

Väliaikainen ero on monimutkainen aihe, ja ammattilaisesta voi olla siinä apua. Kuten huomaat, on tärkeää ottaa monia tekijöitä huomioon ennen tämän askeleen ottamista.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.