Miten päästä pois myrkyllisestä parisuhteesta?

Myrkyllisestä parisuhteesta irti pääsemiseksi on tärkeää ymmärtää ongelman vakavuus ja pystyä etsimään emotionaalista tukea ystävistä ja perheestä. Jotta myrkyllinen parisuhde ei tulisi toistumaan, myös omaa itseluottamusta täytyy vahvistaa.
Miten päästä pois myrkyllisestä parisuhteesta?
Bernardo Peña

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Bernardo Peña.

Viimeisin päivitys: 10 marraskuuta, 2022

Jotta myrkyllisestä parisuhteesta voi päästää irti, aivan ensimmäiseksi on tärkeää oppia tunnistamaan kumppanin vahingollinen käytös. On totta, että kaikki pariskunnat käyvät läpi isompia ja pienempiä kriisejä suhteensa aikana, mutta on olemassa tiettyjä tilanteita, joissa kumppanin käyttäytymistä ei tulisi sietää ollenkaan. 

Ongelmana monissa myrkyllisissä parisuhteissa on se, että lopullisen pisteen asettaminen on usein hyvin vaikeaa, sillä kahden ihmisen välisessä intiimissä suhteessa on osallisena monenlaisia tunteita, joita saatetaan välillä myös manipuloida.

Lisäksi oman kumppanin ihannointi saa monen uskomaan, että kyseisen henkilön myrkyllinen käytös on normaalia, tai että kumppanilla on vielä mahdollisuus muuttaa käytöstään. Tällainen toiveajattelu on usein kaukana todellisuudesta, sillä myrkyllisen parisuhteen ylläpitäminen aiheuttaa vain emotionaalisen tuhoa, jolla voi olla vakaviakin seuraamuksia.

Miksi myrkyllisestä parisuhteesta on niin vaikea päästä pois?

Myrkyllisestä parisuhteesta irtautuminen ei ole helppoa

Ihmiset, jotka elävät myrkyllisessä parisuhteessa, ovat harvoin edes itse tietoisia tilanteesta. Vaikka kyseisen ihmisen perhe ja ystävät yrittäisivät kuinka saada häntä ymmärtämään myrkyllisen parisuhteensa vakavuuden, uhri ei usein suostu myöntämään ongelmaa ja pyrkii perustelemaan kumppaninsa käytöstä mitä uskomattomimmilla syillä.

Rakkaus toiseen saa uskomaan että kumppani voi vielä muuttaa myrkyllistä käyttäytymistään, tai että käytös on vain väliaikaista. Useissa tapauksissa parisuhteen manipuloidulla osapuolella on myös hyvin alhainen itsetunto, jota toinen käyttää hyödykseen oman huonon käytöksensä oikeuttamiseksi.

Toisaalta taas yksinäisyyden pelko luo kumppaniin emotionaalisen riippuvuuden, joka estää uhria päästämästä irti myrkyllisestä parisuhteesta. Erityisesti väkivaltaisissa suhteissa elävät uhrit pelkäävät usein kumppaninsa reaktiota.

Miten tunnistaa myrkyllinen parisuhde?

Jos toinen tai molemmat osapuolet tuntevat parisuhteessa olonsa onnettomaksi, pelokkaaksi tai ahdistuneeksi viettäessään aikaa kumppaninsa kanssa, kertoo tämä usein siitä, että suhteessa on jotain todella väärin.

Parisuhteesi on todennäköisesti myrkyllinen, jos löydät siitä yhden tai useamman seuraavista ominaisuuksista:

  • Toinen tai molemmat osapuolet ovat emotionaalisesti riippuvaisia toisistaan.
  • Osapuolet eivät kunnioita toisiaan ja parisuhteessa tapahtuu alituisesti sanallisia aggressioita.
  • Mustasukkaisuus kumppania kohtaan on lähtenyt täysin käsistä.
  • Toinen tai molemmat osapuolet manipuloivat ja kontrolloivat toistensa tekemisiä.
  • Kumppani ei tarjoa tukeaan, vähättelee ja estää toisen henkilökohtaista kasvua ja kehittymistä. 
  • Kumppani pyrkii laskemaan toisen itsetuntoa.
  • Parisuhteessa käytetään emotionaalista, rahallista ja/tai perhesuhteiden avulla tapahtuvaa kiristystä.
  • Kumppani uhkailee.
  • Parisuhteessa tapahtuu fyysistä tai psyykkistä väkivaltaa.
  • Kumppani ei kunnioita toisen yksityisyyttä ja kontrolloi hänen sosiaalisia suhteitaan.

Miten päästä irti myrkyllisestä parisuhteesta?

Kuten aikaisemmin jo mainitsimme, välien katkaiseminen myrkyllisen ihmisen kanssa ei ole helppoa. Myrkyllisestä parisuhteesta irti pääseminen on kuitenkin mahdollista seuraavien strategioiden avulla, joista ensimmäinen askel on ongelman hyväksyminen ja tilanteen vakavuuden ymmärtäminen.

Ymmärrä tilanteen vakavuus

Myrkyllinen kumppani saa toisen tuntemaan itsensä huonoksi ihmiseksi

Parisuhteesi ongelmallisuuden ymmärtäminen ja hyväksyminen on ratkaiseva askel lopullisen päätöksen tekemiseen ja myrkyllisestä parisuhteesta irtautumiseen.

Unohda pelkosi

Pelko on monelle yksi suurimmista esteistä myrkyllisestä parisuhteesta irtautumiseen. Pelko siitä, mitä seuraavaksi voi tapahtua saa monen uskomaan, että myrkyllisen kumppanin kanssa jatkaminen on parempi vaihtoehto.

Päätä parisuhteesi kerralla

Kun kunnollista kommunikaatiota osapuolten välillä ei ole, paras tapa riitelyn ja kumppanin aggressioiden välttämiseksi on parisuhteen päättäminen kuin seinään. Myrkyllisestä parisuhteesta irtautuminen vaatii usein eron jälkeisen “puhdistautumisjakson”, jolloin sinun on pyrittävä välttämään negatiivia tunteita, eli toisin sanoen, vältettävä kontaktia myös entiseen kumppaniisi.

Etsi tukea läheisistäsi

Perheen ja ystävien alituinen tuki ja turva on ratkaisevan tärkeää myrkyllisestä parisuhteesta irti pääsemiseksi. Luottamus siitä että läheisesi ovat aina kanssasi auttaa voittamaan pelon, surun ja kaiken sen hämmennyksen tunteita, joita myrkyllinen kumppani on sinulle aiheuttanut.

Hyväksy tuska

Kumppanin kanssa jaetut kokemukset, yhteinen aika ja muistot johtavat suruun ja tuskaan, kun suhde on viimein saatettu loppuun. Tämä on kuitenkin täysin luonnollinen osa parantumisprosessia.

Rakenna itsetuntoasi

Myrkyllisen parisuhteen jälkeen oma itsetunto ja rakkaus itseään kohtaan ovat täysin maassa. Keskittymällä omiin projekteihisi, harrastamalla liikuntaa ja ympäröimällä itsesi positiivisilla ihmisillä auttavat sinua rakentamaan vahvempaa itsetuntoa.

Tee rentoutumisharjoituksia

Meditointi ja jooga auttavat negatiivisten tunteiden käsittelyssä

Rentoutumisharjoitukset voivat osoittautua erittäin hyödylliseksi apukeinoksi myrkyllisestä parisuhteesta irtautumiseen. Esimerkiksi hengitysharjoitukset, jooga ja hieronta auttavat kontrolloimaan myrkyllisen parisuhteen synnyttämiä negatiivisia tunteita, kuten hermostuneisuutta, pelkoa ja ahdistusta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Andrade, S., Castro, P., Giraldo, L., & Martínez, M. (2013). Relaciones Tóxicas de pareja. Psicologia.Com.

  • Pozueco, J., & Moreno, J. (2013). La tríada oscura de la personalidad en las relaciones íntimas. Boletín de Psicología.

  • Amor, P. J., Bohórquez, I., De Corral, P., & Oria, J. C. (2012). Variables psicosociales y riesgo de violencia grave en parejas con abuso de sustancias tóxicas y maltrato previo. Acción Psicológica.

  • Signos de abuso. (2018). Retrieved 17 February 2021, from https://espanol.womenshealth.gov/relationships-and-safety/signs-abuse

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.