Logo image
Logo image

Dalísta Bill Gatesiin: miten unia voidaan käyttää luovuuden edistämiseen?

4 minuuttia
Tutustu kahteen eri menetelmään luovuuden saavuttamiseksi unien kautta. Hyödynnä jokainen sekunti, jopa nukkuessasi.
Dalísta Bill Gatesiin: miten unia voidaan käyttää luovuuden edistämiseen?
Viimeisin päivitys: 19 kesäkuuta, 2023

Oletko koskaan miettinyt, voisitko käyttää uniasi avaimena luovuuden edistämiseen? Unimaailmassa mielesi muuttuu tyhjäksi kankaaksi, joka odottaa maalausta. Jokainen uni muuttuu värikkäiksi siveltimenvedoiksi, jotka ovat valmiina sytyttämään mielikuvituksesi.

Sen sijaan, että antaisit unelmiesi haihtua, tartu niihin ja huomaa, miten ne voivat ruokkia omaperäisiä ideoita. Avaa ovi uniesi taikuuteen ja vapauta luovuutesi täysi potentiaali.

Dalín ja Bill Gatesin menetelmät

Unet, nuo yön aikana avautuvat mielikuvituksesi sirpaleet, voivat olla paljon muutakin kuin vain katoavia kohtauksia. Itse asiassa ne ovat ehtymätön inspiraation lähde ja luovuutesi polttoaine.

Unessa aivot tuottavat omia havaintojaan ulkoisten ärsykkeiden puuttuessa, jolloin ne täyttävät olennaisesti visuaalisen ja dynaamisen luovan tehtävän.

Jotkut maailman tunnetuimmista taiteilijoista, tiedemiehistä ja keksijöistä saivat inspiraationsa hetket unissaan. Esimerkiksi surrealistinen taidemaalari Salvador Dalí kuvaili maalauksiaan “käsin maalatuiksi valokuviksi unista”, mukaan lukien hänen tunnetuin teoksensa Muiston pysyvyys.

Kun katalaani halusi tehdä mestariteoksen, hän makasi sohvalla kourallinen kyniä kädessään. Hän myös suihkutteli silmäluomilleen muutaman pisaran hajuvettä vaikuttaakseen uniensa luonteeseen, sillä ne olivat surrealismin polttoainetta.

Vuonna 1951 hän julkaisi kirjansa 50 secretos mágicos para pintar (“50 taianomaista salaisuutta maalaamiseen”, jossa hän suositteli “mikro-unia” luovuuden lisäämiseksi. Hänen menetelmänsä, joka tunnetaan nimellä “nukkuminen avaimen kanssa”, koostui viidestä vaiheesta:

  1. Istu pystyasennossa nojatuolissa, jossa on käsinojat.
  2. Pidä kädessäsi raskasta metalliavainta.
  3. Aseta metallilevy lattialle avainta pitelevän käden alle.
  4. Anna itsesi nukahtaa. Kun se tapahtuu, päästät automaattisesti avaimista irti, sillä ne osuvat levyyn ja tuottavat ison äänen.
  5. Heräät, ja voit onnitella itseäsi onnistuneesta mikronukahtamisesta.

Lue tämäkin: Jotkut ihmiset inspiroivat sinua, toiset väsyttävät

Some figure
Dalí suositteli “mikro-unia” keinona lisätä luovuutta, samoin kuin nukkumista pensselit kädessä.

Bill Gatesin strategia

Amerikkalaisen liikemiehen ja hyväntekijän Bill Gatesin strategia luovuuden edistämiseen on täysin erilainen. Microsoftin alkuvuosina hänellä oli tapana viettää unettomia öitä projektien parissa. Hänen toimintatapansa kuitenkin muuttui dramaattisesti, kun hän luki Matthew Walkerin kirjan Why we sleep.

Kirjassa paljastetaan, miten nukkumisen laiminlyönti ei vaikuta ainoastaan luovuuteen vaan myös ongelmanratkaisuun, päätöksentekoon, oppimiseen, muistiin ja terveyteen. Kun Gates oli omaksunut nämä opetukset, hän alkoi asettaa hyvän unihygienian etusijalle ja tajusi, että joka-aamuinen herääminen uudella energialla oli ratkaisevan tärkeää hänen keskittymisensä kannalta.

Mitä tiede sanoo?

Unien ja luovuuden välisestä suhteesta on spekuloitu jo vuosia. Uni saattaa osoittautua luovuuden voimakkaaksi liittolaiseksi, todetaan Science Advances –julkaisussa tutkimuksessa. Siinä kirjoittajat havaitsivat, että vaiheen 1 tai N1-uni, jossa silmien liikkeet eivät ole nopeita, sytyttää omaperäisten ideoiden palon.

Kun näet unta, aivosi ovat erilaisessa neurofysiologisessa tilassa kuin hereillä ollessasi. Lisäksi on osoitettu, että mielikuvitukseen liittyvillä aivoalueilla on suurta aktiivisuutta. Tämän tilan aikana aivot löytävät todennäköisesti ratkaisuja jumiin jääneisiin ongelmiin.

Unen aikana voit visualisoida tai stimuloida omaa versiotasi tapahtumista, mikä voi auttaa sinua saamaan uuden näkökulman. Toisaalta mielesi voi harhailla ja päästä käsiksi satunnaisesti tallennettuihin muistoihin, tunteisiin ja tietoihin.

Kun olet unessa, voit visualisoida tai stimuloida omaa versiotasi tapahtumista.

Amy Fries teoksessaan 'Daydreams at work: wake up your creative powers'
Some figure
Tyttären suositteleman kirjan lukeminen sai Gatesin parantamaan unihygieniaansa.

5 tapaa käyttää unia luovuuden edistämiseen

Valmistaudu uppoutumaan maailmaan, jossa kyky käyttää unia luovuuden lisäämiseksi muuttuu elämässäsi liikkeellepanevaksi voimaksi.

1. Kirjaa unesi

Varmista, että sinulla on aina käsilläsi päiväkirja, johon voit kuvailla unen aikana esiin nousevia mielikuvia, tunteita ja tilanteita. Tämän yksinkertaisen tavan avulla voit käyttää unia luovuuden edistämiseen.

Aseta päiväkirja yöpöydän viereen, jotta voit tallentaa nämä yksityiskohdat heti kun heräät.

Jokainen merkintä auttaa sinua tuottamaan uusia ideoita ja tutkimaan uusia näkökulmia. Se on myös mielenkiintoista luettavaa sisäisestä maailmastasi.

Unipäiväkirjan pitäminen on rentouttavaa puuhaa, joka kutsuu sinut tutkimaan unissasi esiintyviä symboleja. Joitakin suosituksia, jotka auttavat sinua, ovat seuraavat:

  • Kirjoita unesi ylös heti herättyäsi, vaikka se tapahtuisi keskellä yötä: tämä tapa antaa sinulle mahdollisuuden tallentaa tuoreet ja eloisat yksityiskohdat.
  • Keskity yksityiskohtiin: kirjaa huolellisesti ylös hajut, maut, värit, ihmiset, tunteet ja tuntemukset.
  • Otsikoi unesi kuvaavasti: otsikointi auttaa sinua muistamaan ne ja helpottaa mallien etsimistä tulevaisuudessa.
  • Etsi yhteyksiä uniesi välillä: etsi toistuvia teemoja, symboleja tai tilanteita.

Luovimmat hetket koen silloin, kun aivoni saavat levätä.

Megan King

2. Visualisoi unesi

Toinen tehokas strategia unien käyttämiseen luovuuden lisäämiseksi on visualisointi. Sulje silmäsi ja kuvittele uudelleen läpi käymiäsi skenaarioita, tapaamiasi hahmoja ja kokemiasi tunteita.

Kun uppoudut uniesi elävyyteen, kasvatat kykyäsi kuvitella. Ja löydät varmasti luovia ratkaisuja haasteisiin.

3. Keksi uusia tarinoita

Tartu tilaisuuteen tulla ainutlaatuisten tarinoiden sankariksi. Käytä unikokemuksiasi luovana polttoaineena kirjoittaessasi tarinoita, käsikirjoituksia, näytelmiä tai sarjakuvia.

Anna mielikuvituksesi laukata ja uppoa uniesi tarjoamiin mahdollisuuksien äärettömään maailmaan. Jaa nämä tarinat läheistesi kanssa tai lataa ne rohkeasti verkkoon.

4. Luo hahmoja

Käytä uniesi rikkautta luodaksesi tavallisuudesta poikkeavia hahmoja. Unissasi tapaat ihmisiä, joita ei ole olemassa todellisessa maailmassa, mikä antaa sinulle ainutlaatuisen tilaisuuden herättää heidät henkiin paperilla.

Ei haittaa, vaikka et olisikaan mestarimaalari, sillä voit varmasti vangita heidän kasvonsa. Voit vapaasti lisätä heille nimen ja yksityiskohtia heidän persoonallisuudestaan, jotta he saavat oman identiteettinsä.

5. Unien hautominen

Keskitä mielesi ennen nukkumaanmenoa tiettyyn ongelmaan tai kysymykseen, jonka haluat ratkaista. Visualisoi kysymys selkeästi ja toista se sisäisessä hiljaisuudessasi.

Tällä tavoin ohjelmoit alitajuntasi etsimään vastauksia tai ratkaisuja unen aikana. Kun heräät, pidä päiväkirjaa lähelläsi, jotta voit kirjata saamasi oivallukset.

Lue lisää: Sensorisen muistin kolme tyyppiä

Unet ovat luovuuden moottori

Käyttämällä unia luovuutesi polttoaineena avaat oven rajattomaan ideoiden maailmaan. Unipäiväkirjan pitäminen tai visualisointitekniikoiden harjoittelu herättää mielikuvituksen.

Jokaisesta yöstä tulee mahdollisuus tutkimiseen ja kokeiluun. Tämä yöllinen luova laboratorio voi viedä sinua eteenpäin – herätä nero sisälläsi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Barrett, D. (2017). Dreams and creative problem-solving. Annals of the New York Academy of Sciences, 1406(1), 64–67. https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/nyas.13412.
  • Barrett, D. (2007). An evolutionary theory of dreams and problem-solving. En D. Barrett & P. McNamara (Eds.), The new science of dreaming: Vol. 3. Cultural and theoretical perspectives (pp. 133–153). Praeger Publishers/Greenwood Publishing Group.
  • BBC News Mundo. (19 de diciembre de 2021). El experimento que puso a prueba la técnica de sueño de Salvador Dalí para ser más creativo (y su fascinante resultado). BBC. https://www.bbc.com/mundo/noticias-59647206
  • Dalí, S. (1951). 50 secretos mágicos para pintar. Noguer y Caralt.
  • Fries, A. (2009). Daydreams at work: wake up your creative powers. Capital Books.
  • Hobson, J. A. (1994). El cerebro soñador. Trad. Isabel Vericat. Fondo de Cultura Económica.
  • Lacaux, C., Andrillon, T., Bastoul, C., Idir, Y., Fonteix-Galet, A., Arnulf, I., & Oudiette, D. (2021). Sleep onset is a creative sweet spot. Science advances, 7(50), eabj5866. https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abj5866.
  • Marinovic, M., (2006). El papel de los sueños en la creatividad y producción pictórica de artistas visuales chilenos. Aisthesis, (40), 119-147. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=163221399007.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.