Logo image
Logo image

Millainen on uusklassinen sisustustyyli?

4 minuuttia
Uusklassinen sisustustyyli on antiikkisia ja moderneja elementtejä yhdistävä sisustussuuntaus, joka ei koskaan mene pois muodista. Lue siitä enemmän täällä.
Millainen on uusklassinen sisustustyyli?
Kirjoittanut Jonatan Menguez
Viimeisin päivitys: 11 toukokuuta, 2023

Sisustustrendeissä on monia vaihtoehtoja, jotka muuttavat tiloja henkilökohtaisen maun mukaan. Tarjolla on retroestetiikkaa ja muita, nykyaikaisempia vaihtoehtoja. Uusklassisella sisustustyylillä on mahdollista saavuttaa hienostuneita ja tyylikkäitä ympäristöjä.

Huonekalut vievät meidät antiikin Kreikkaan ja Roomaan. On koristeellisia yksityiskohtia, yksinkertaisia linjoja ja muotoja sekä klassiselle aikakaudelle tyypillisiä koristeita. Kaikki nämä lisät luovat yhdessä uusklassisen sisustustyylin, joka syntyi 1700-luvulla, mutta josta on tullut erittäin suosittu taas tällä vuosituhannella.

Mikä on uusklassinen sisustustyyli?

Kun mainitaan sana uusklassinen, on tavallista, että termi liitetään johonkin taiteelliseen luokkaan. Uusklassismi on pohjimmiltaan taiteellinen ja kirjallinen liike, joka syntyi 1700-luvulla jättääkseen taakseen ranskalaisen rokokoon muodot. Kuten monet muutkin suuntaukset, se vaikutti myös arkkitehtuuriin ja sisustukseen.

Nykyään uusklassinen sisustustyyli on yksi vaihtoehto sisustamaan sisätiloja yksinkertaisilla linjoilla, antiikkihuonekaluilla ja voimakkailla väreillä. Pääajatuksena on luoda tyylikkäitä ympäristöjä maltillisella koristelulla, johon on sisällytetty klassisen kreikkalais-roomalaisen aikakauden elementtejä.

Kuten muutkin sisustussuuntaukset, uusklassinen tyyli rakentuu eri kulttuurien yhdistelmästä. Se edellyttää kuitenkin joidenkin perusmateriaalien, kuten marmorin tai kiven, läsnäoloa.

Tämän suuntauksen toteuttaminen kodissa tuottaa yksinkertaisia ympäristöjä, mutta samalla ne ovat täynnä hienostuneita koristeita, joilla saavutetaan viehättävä tasapaino antiikin ja modernin välillä.

Some figure
Kreikasta ja Roomasta inspiroituneena uusklassinen tyyli pelastaa tuon aikakauden klassisen näkemyksen ja tulkitsee sen uudelleen.

Liikkeen alkuperä

Eräs hyvin tärkeä historiallinen seikka oli avainasemassa uusklassisen liikkeen suosion alkamisessa. Se oli kahden antiikin roomalaisen kaupungin löytyminen: Pompeji ja Herculaneum, jotka olivat jääneet asumattomiksi Vesuviuksen purkauduttua vuonna 79 jKr. Raunioiden löytäminen on espanjalaisen sotilasinsinöörin Roque Joaquín de Alcubierre Moralesin ansiota 1700-luvun puolivälissä.

Historiallisen tapahtuman lisäksi löytö lisäsi tuolla vuosisadalla Euroopassa vallinnutta rakkautta klassiseen kreikkalais-roomalaiseen tyyliin. Tämä maku näkyi uusklassisessa taidesuuntauksessa, joka syntyi arkeologisten raunioiden ja Kreikan avautumisen myötä matkailijoille.

Näitä seikkoja täydensivät tyylin puristisemmat yksityiskohdat, jotka sisällytettiin tyyliin jo 1800-luvulla. Yksinkertaiset linjat ja sopusuhtaiset rakenteet ovat ne panokset, jotka päätyivät muokkaamaan uusklassista sisustusta.

Saatat nauttia tämänkin artikkelin lukemisesta: Kuinka integroida vintage-tapetti kotisi sisustukseen?

Uusklassisen sisustustyylin pääpiirteet

Tyylin mukaisen sisustuksen saavuttaminen on mahdollista sisällyttämällä siihen sopivia värejä, huonekaluja ja koristeita. Elegantti uusklassinen miljöö ei ole monimutkainen toteuttaa, mutta se vaatii erityisiä koristeita ja materiaalien, kuten kiven, puun tai marmorin, läsnäoloa.

Huonekalut

On olemassa useita huonekaluja, jotka sopivat hyvin tyyliin. On tärkeää, että käsittelymateriaaleina ovat marmori ja mänty- tai tammipuu. Samaan aikaan muotoilun tulisi olla yksinkertaista ja siinä tulisi olla kreikkalais-roomalaisia yksityiskohtia.

Esimerkkeinä voidaan käyttää pyöreitä tai puoliympyrän muotoisia pöytiä, tuoleja, joissa on saksijalat, ja jakkaroita tai koveria istuimia. Myös roomalaiset divaaninmuotoiset sängyt tai nojatuolit toimivat hyvin.

Värit

Yksi tämän sisustustyylin tärkeimmistä seikoista on väripaletti. Uusklassismissa vallitsevat neutraalit sävyt, jotka liittyvät valkoiseen, harmaaseen tai beigeen.

Ne tuovat tilaan tyyneyttä ja eleganssia. Jotta saavutettaisiin enemmän suuntauksen mukainen ilmapiiri, ne tulisi yhdistää yksityiskohdissa voimakkaisiin väreihin, kuten punaiseen, kultaan tai violettiin.

Seinät uusklassisessa sisustustyylissä

Seinille suositellaan yllä mainittujen värien lisäksi tapettia. Sisällytä kreikkalais-roomalaisen aikakauden motiiveja, painatuksia ja värejä, kuten kukka- tai damastipainatuksia.

Tietenkin joidenkin seinien maalaaminen trendin värivalikoimalla on toinen tehokas vaihtoehto. Ehkä eniten antiikin Kreikkaan ja Roomaan viittaava yksityiskohta ovat kuitenkin pylväät ja listat.

Jos mahdollista, niiden lisääminen johonkin nurkkaan tai seinään luo täydellisen uusklassisen tyylin tunnelman. Myös stukkokoristeet sopivat tähän suuntaukseen.

Lattiat

Täydellisen uusklassisen sisustuksen aikaansaamiseksi on suositeltavaa käyttää marmori- tai kivilattioita. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää graniittia.

Lisävarusteet

Suurten huonekalujen ja seinäpäällysteiden lisäksi tyyliä voi koristella myös lisävarusteilla, kuten peileillä ja verhoilla. Uusklassisen tyylin lähtökohtana on luoda tiloja, joissa on hyvä valaistus. Tätä varten jotkut käyttävät monikerroksisia verhoja.

Niiden tulisi olla pitkiä ja laskeutua lattiaan asti, samalla kun ne luovat kontrastivaikutelman. Toinen vaihtoehto on olla asentamatta verhoja tykkänään, jotta enemmän luonnonvaloa pääsee sisään. Peilit ovat elementtejä, jotka suosivat valaistusvaikutusta, ja niiden kehyksissä voi olla uusklassisia viimeistelyjä.

Some figure
Pylväät ovat uusklassisessa tyylissä välttämättömiä. Ne merkitsevät eleganssia ja viittaavat Kreikkaan tai Roomaan.

Uusklassisen sisustustyylin koristeet

Tässä suuntauksessa koristeet ovat keskeinen osa-alue, sillä niihin voidaan sisällyttää eniten viittauksia klassiseen antiikkiin. Yksi parhaista tavoista on asentaa marmoripatsaita tai -rintakuvia.

Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää myös kiveä. Nämä koristeet viittaavat suoraan kreikkalais-roomalaiseen aikakauteen.

Toisaalta voidaan sisällyttää seuraavia elementtejä:

  • Kattokruunu: Hienostunut ja toimiva lisävaruste, jonka idea on peräisin keskiaikaisten kirkkojen suurista kattokruunuista.
  • Maljakot ja keraamiset esineet: Pääasiassa antiikin Kreikan tyylisiä. Jos sinulla on tilaa, voit hankkia amforan.
  • Painetut kankaat: Kreikkalais-roomalaisten painatusten joukosta löytyy tyypillisiä muotoja ja myös viittauksia sotureihin ja olympialaisiin.
  • Hopeaesineet: Käyttöesine, joka lisää eleganssia ja viittaa uusklassiseen aikaan.
  • Jalustat: Jalustoja voidaan käyttää kodin eri toimintoihin. Muodot muistuttavat kreikkalaisia pylväitä.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea: 10 vinkkiä industriaaliseen sisustukseen

Klassikon sovittaminen nykyaikaan

Uusklassinen sisustustyyli on suuntaus, joka sisältää elementtejä antiikin Kreikan ja Rooman kulttuureista, mutta yhdistettynä renessanssin yksityiskohtiin. On tärkeää mukauttaa elementit nykyaikaisiin lisävarusteisiin, jotta sisustuksesta saadaan hienostunut, tasapainoinen ja toimiva.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • OLIVARES CHÁVEZ, Carolina ,  Reseña de “El arte griego” de Alicia MONTEMAYOR GARCÍA . Nova Tellus [Internet]. 2003;21(2):241-245. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=59114739015
  • Ledesma Ibarra, Carlos Alfonso. “La Arquitectura Neoclásica En El Estado de México: Sus Inicios.” Revista Herencia 29.2 (2016). Disponible en: https://doi.org/10.15517/h.v29i2.27598
  • Sesé Alegre, José María ,  LOS JUEGOS OLÍMPICOS DE LA ANTIGÜEDAD. Cultura, Ciencia y Deporte [Internet]. 2008;3(9):201-211. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=163017542008
  • Gómez Gil, Antonio Miguel,  El estilo neocolonial español en España . Estudios del Hábitat [Internet]. 2019;17(2): . Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=636469087007

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.