Viisi erilaista keittiökalusteiden materiaalia

Keittiössä on oltava kaapistoja kattiloiden ja pannujen säilyttämiseen sekä sisustuksen ilmeen kohentamiseksi. Tähän tilaan on kuitenkin tärkeää valita sellaisia materiaaleja, jotka kestävät korkeita lämpötiloja ja rasvaroiskeita.
Viisi erilaista keittiökalusteiden materiaalia

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kalusteet ovat välttämätön asia joka keittiössä, sillä siellä on voitava säilyttää kaikenlaisia tavaroita. Onneksi vaihtoehtoja löytyy joka makuun ja budjettiin. Tämän päivän artikkelissa esittelemme viisi sopivaa keittiökalusteiden materiaalia.

Keittiö on yksi niitä kodin tiloja, joka altistuu paljon rasvaroiskeille, korkeille lämpötiloille ja kosteudelle. Tästä syystä keittiöön on valittava oikeanlaiset materiaalit, sillä kaikki materiaalit eivät ole yhtä kestäviä ja pitkäikäisiä. Jotkut ovat huomattavan kestäviä ja myös helppo pitää puhtaana.

Katsotaan nyt viittä erilaista keittiökalusteiden materiaalia.

Viisi erilaista keittiökalusteiden materiaalia

1. Korkeapainelaminaatti

Korkeapainelaminaatti (Formica) on laadukkain materiaali keittiöön, ja kestävyytensä vuoksi myös yksi suositeltavimmista. Se sietää hyvin kuumuutta, kosteutta ja kolhuja, eikä sen pinta ime itseensä aineita. Se on periaatteessa naarmuuntumaton.

Yksi sen eduista on, että sitä saa monessa eri värissä ja sitä voi kosketella huoletta sormenjälkiä jättämättä. Se on myös helppo pitää puhtaana: sen saa siistiksi ja kiiltäväksi pelkällä pesuaineella ja vedellä.

Korkeapainelaminaatti on kauttaaltaan sileä ja sopii hyvin muiden keittiön elementtien sekaan. Se on myös yksinkertainen ja moderni materiaali.

2. Matalapainelaminaatti

Matalapainelaminaatti valmistetaan melamiinista, materiaalista, jonka pinta ei suojaa yhtä hyvin kuin Formican, mutta joka on riittävän kestävä sietämään pitkäaikaista keittiöaskareiden kulutusta.

Tällainen laminaatti on toisaalta taloudellisempi vaihtoehto kuin edellinen, sillä sen valmistusprosessi on yksinkertaisempi. Tämän lisäksi sitä saa eri väreissä ja siinä on mattapinta, joka peittää naarmut eikä ole liian kiiltävä.

Matalapainelaminaatin etuna on sen puhdistuksen helppous: pinnalle kertyneen lian saa pois vedellä, pesuaineella ja pehmeällä liinalla naarmuja jättämättä.

Melamiinia käytetään monissa keittiökalusteissa.
Melamiinia käytetään kaikenlaisissa huonekaluissa, mukaan lukien keittiökalusteet, ja se on melko edullista.

3. PVC-laminaatti

PVC-laminaatti on taloudellinen vaihtoehto, jonka pinnan kuvio matkii puuta tai marmoria. Tämän vuoksi siitä on viime aikoina tullut hyvin haluttu materiaali, sillä se antaa modernia ja minimalistista ilmettä.

Se vaatii kuitenkin enemmän huoltoa, sillä siinä on vähemmän suojaavia elementtejä. Liika vesi pilaa sen vähitellen.

4. Lakatut kalusteet

Tämä on yksi yleisimpiä keittiökalusteiden materiaaleja, sillä se kestää hyvin kosteutta ja jatkuvia lämpötilan muutoksia. On kuitenkin tärkeää valita korkealaatuinen lakkaus, jotta se tarjoaa riittävää suojaa ja pidempää kestävyyttä.

Se on myös yksi parhaita valintoja tyylillisesti, sillä se tarjoaa modernia ja yhtenäistä ilmettä. Sitä saa lisäksi monissa eri väreissä niin matta- kuin kiiltäväpintaisenakin.

Paras tapa puhdistaa lakkapintainen kaluste on käyttää vettä, neutraalia pesuainetta ja puhdasta pyyhettä, joka ei naarmuta pintoja. Lisäksi mahdolliset ajan mittaan syntyvät kulumat ovat helposti korjattavissa.

5. Puiset keittiökalusteet

Puu on yksi suosituimpia materiaaleja huonekalujen valmistuksessa, sillä se on kaunis, biohajoava ja taloudellinen.

Puu lienee perinteisin keittiökalusteiden materiaali, sillä se on hyvin kestävä ja imee kosteutta. Se on lisäksi loistava lämmöneristäjä eikä kuumene liikaa.

Yksi puun etu on tietenkin myös se, että se on ajaton ja sopii loistavasti niin moderniin kuin klassiseenkin sisustukseen. Se on elegantti tyylistä riippumatta, sekä kirkas ja harmoninen.

Puun voi myös lakata, jotta se torjuu paremmin likaa, valoa, kolhuja ja höyryä.

Yleisiä vinkkejä keittiömateriaalien valintaan

Keittiökalusteiden materiaalia valitessa tulee kiinnittää huomiota useisiin komponentteihin. Tässä muutamia hyödyllisiä vinkkejä, jotka on hyvä pitää mielessä.

Arvioi rakenne

Kannattavin valinta on ei-huokoinen materiaali, johon ei imeydy mitään ja joka ei näin tahriinnu. Sileitä pintoja on helppo huoltaa, sillä niihin ei tartu lika.

Analysoi kestävyys

Tarkastele materiaalin kestävyyttä ja valitse sellainen materiaali, joka kestää keittiöaskareita.

Valitse tarpeeksi kestävä pinnoite, jotta se näyttäisi moitteettomalta.

Keittiökalusteiden materiaalia valitessa on hyvä katsoa, että se sopii keittiön tyyliin.
Keittiökalusteiden on sovittava muuhun sisustukseen, jotta tyyli olisi yhtenäinen.

Ota huomioon väri

Tutustu jokaisen materiaalin värivaihtoehtoihin ja valitse sellainen väri, joka sopii yhteen seinien ja keittiön muun sisustuksen kanssa. Vaaleat sävyt voivat tehdä huoneesta tilavamman näköisen.

Metalliset osat

Analysoi kalusteen metallisia osia valitessasi sopivinta materiaalia keittiökalusteisiisi, sillä huonokuntoiset osat pilaavat koko yleisilmeen. Osta siis vahvoja kahvoja, jotka eivät haalistu tai kuoriudu ja jotka on helppo puhdistaa.

Muu on kiinni sinusta! Sisusta keittiö oman makusi mukaan toimivuutta unohtamatta. Muista, että keittiössä vietetään yleensä paljon aikaa, joten tee tilasta kaunis.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Martínez P. Sistematización y registro de información para la modulación, estructuración y armado de mobiliario en melamine [Internet]. Ecuador: Carlos Pesantez; 2019. [citado 15 de junio de 2021]
  • Schweigger E. Manual de pinturas y recubrimientos plásticos [Internet]. España: Ediciones Díaz de Santos; 2005 [citado 15 de junio de 2021]
  • ARAUCO. Cómo diseñar y construir correctamente una cocina [Internet]. (S.L): ARAUCO; (S.F). [citado 15 de junio de 2021]

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.