Logo image
Logo image

Kovapuulattian hyödyt ja haitat

3 minuuttia
Tämän päivän artikkelin aiheena on kovapuulattia. Kuten luultavasti jo tiedätkin, oikeanlaisen lattian valinnassa tulee huomioida sen vaatima huolto. Tällaiseen materiaaliin liittyykin tässä mielessä joitakin hyötyjä ja haittoja.
Kovapuulattian hyödyt ja haitat
Viimeisin päivitys: 29 maaliskuuta, 2021

Kovapuulattialla on yhtä monta kannattajaa kuin vastustajaakin. Tämä johtuu siitä, että se ei pelkästään lisää tilan kauneutta, vaan vaatii myös ylimääräistä huoltoa. Paras keino selvittää, sopiiko tällainen lattia omaan kotiisi, on tuntea kovapuulattian hyödyt ja haitat, jotta voit tehdä oikean arvion ennen lattiamateriaalin valintaa.

Alla keskustelemme muun muassa kovapuulattian ekologisista, esteettisistä, asennukseen ja hoitoon liittyvistä sekä kestävyys- ja hintaseikoista. Näin voit tehdä harkitun päätöksen ennen tällaisen lattian valintaa.

Kovapuulattian hyödyt

Puu on katseita keräävä materiaali, sillä se sopii hyvin yhteen useiden erityylisten huonekalujen kanssa ja lisää niiden viehättävyyttä. Siihen liittyy kuitenkin myös monia muita etuja, jotka saavat sen erottumaan edukseen ja ovat tehneet näin jo monien vuosikymmenten ajan.

1. Lämmöneristys

Kadehdittavan lämmöneristyksensä vuoksi kovapuulattia on loistava materiaali kylmällä säällä. Se säilyttää lämmön kodissa matalista ulkolämpötiloista huolimatta.

2. Kovapuulattian hyödyt: kestävyys

Kovapuulattian elinikä on pitkä, ja kunnolla huollettuna se voi pysyä koskemattomana jopa sukupolvien ajan. Lattian paksuus on myös suhteessa sen kestävyyteen.

3. Hypoallergeeninen

Kovapuulattia ei aiheuta allergiaa, koska siihen ei tartu pölyä, siitepölyä ja muita tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa tukkoista tai vuotavaa nenää. Toisin sanoen se ei ime itseensä likaa ja helpottaa kodin yleissiivousta.

Some figure
Puulattiat pienentävät pölyyn liittyvää allergiariskiä.

4. Kovapuulattian hyödyt: ilman puhtaus

Ilman laatu on parempi kodeissa, joissa on kovapuulattia, ja tällä on merkittäviä psykologisia ja fysiologisia vaikutuksia, jos olet jonkinlaisessa toipumisvaiheessa.

5. Estetiikka

Tällainen lattia muuttaa minkä tahansa tilan ilmettä ja luo suotuisan esteettisen ympäristön muille samassa huoneessa oleville esineille. Lisäksi tällaisesta lattiasta tekee poikkeuksellisen sen laaja valikoima erilaisia tyylejä.

Tutustu myös: Nämä viisi luonnollista ainetta saavat lattiasi kiiltämään

Kovapuulattian haitat

Myös kovapuulattian haittapuolet tulisi punnita, jotta tiedät sopiiko se omaan kotiisi. Olemme koonneet seuraavaan osioon tällaisen lattiamateriaalin suurimmat miinukset.

1. Asennus

Kovapuulattia tulee asentaa huolellisesti, koska pienikin virhe voi aiheuttaa erilaisia ongelmia sen kestävyydessä vuosien saatossa. Tästä syystä on parasta kääntyä alan ammattilaisen puoleen, joka voi varmistaa parhaan mahdollisen lopputuloksen.

2. Kovapuulattian huolto

Tällainen materiaali vaatii enemmän huoltoa kuin useimmat muut materiaalit. Syynä ovat tekijät kuten kosteus, voimakas auringonvalo ja naarmuuntuminen. Tästä syystä sen hoito vaatii ajoittaista omistautumista.

3. Haalistuminen ajan myötä

Tällainen lattia haalistuu vuosien saatossa, erityisesti jos aurinko pääsee paistamaan johonkin kohtaan enemmän kuin muualle. Valitettavasti tämä voi aiheuttaa epätoivotun värivääristymän, joka sotii kauneuskäsityksiä vastaan.

4. Hinta

Tämä on yksi suurimmista rajoitteista puulattian valinnassa, sillä se on keskimäärin kalliimpi kuin muut myynnissä olevat vaihtoehdot. Toisaalta taas valikoima on suuri, mikä laajentaa myös hintahaarukkaa. Se nähdään kuitenkin epäilemättä pitkäaikaisena kiinteistösijoituksena.

5. Äänet

Puun äänieristys ei ole paras mahdollinen, ja ääni kantautuu yleensä epätoivotulla tavalla. Tähän löytyy ratkaisu ylimääräisestä eristekerroksesta, vaikka se onkin lopulta valtava kulu.

Some figure
Lapset voivat naarmuttaa puulattiaa, mikä tulee ottaa huomioon valintaa tehdessä.

Lue myös: Laattalattian pesu: 7 hyvää vinkkiä

Kovapuulattian ekologiset hyödyt

Vaikka puiden kaataminen tuhoaa metsää, laki pakottaa yhtiöt istuttamaan takaisin suuremman määrän puita kuin mitä ne metsistä ottavat. Puunkäsittelyn energiakustannukset ovat toisaalta paljon alhaisemmat kuin muilla materiaaleilla, esimerkiksi betonilla tai muovilla.

Puulattiat laskevat myös ilman hiilidioksidipitoisuutta, mikä minimoi kasvihuonevaikutusta hiilinieluvaikutuksen välitykselläLisäksi ne osiot, jotka syystä tai toisesta heitetään pois, voidaan kierrättää uuteen tarkoitukseen.

Kovapuulattian valinta ei ole kevyin perustein tehtävä päätös

Tällainen lattia on erinomainen valinta ihmisille, jotka ovat valmiita tekemään suuren investoinnin, huoltamaan lattiaa säännöllisesti ja tekemään mahdolliset varotoimet, jotta lattiaan eivät vaikuta kosteus tai auringonvalo.

Nyt kun tunnet kovapuulattian hyödyt ja haitat, seuraava vaihe on tutkia aluetta, johon haluat kyseisen lattian asentaa, ja arvioida lattian käyttökelpoisuus käyttötarkoituksensa mukaan.

Älä siis tee lattian valintaa kevyin perustein, koska sen tulisi kestää koko eliniän. Tärkein suositus on olla ennen päätöksen tekemistä täysin varma siitä, mitä haluat.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Marcos J. La Madera. Tecnologías I. 2012.
  • Gonzáles-Trejos G. Pisos de madera. 2012. Disponible en: https://revistas.tec.ac.cr/index.php/kuru/article/view/529
  • Eleana María Spavento. Suelos de madera y de productos derivados de la madera.Universidad Nacional de La Plata. 2012. Disponible en: https://docplayer.es/10428093-Suelos-de-madera-y-de-productos-derivados-de-la-madera.html
  • Burga E. Estudio de mercado de pisos de madera en Lima. Facultado de Ciencias Forestales. 2010.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.