Kokeile näitä vinkkejä siivoustaakan helpottamiseksi

Jos siivous ei kuulu suosikkipuuhiisi, työlään siivoustaakan jakaminen pienemmiksi päivittäisiksi kodin askareiksi voi osoittautua suureksi avuksi.
Kokeile näitä vinkkejä siivoustaakan helpottamiseksi

Viimeisin päivitys: 05 huhtikuuta, 2019

Olet aivan varmasti kuullut ennenkin puhuttavan siitä, miten säännöllinen kodin järjestyksen ylläpitäminen auttaa välttämään kerääntyvien kotitöiden aiheuttamaa stressiä.  Jos olet jo ehtinyt kokeilla näitä vinkkejä, tiedät jo hyvin, kuinka pienenkin päivittäisen vaivan näkeminen voi helpottaa suurestikin siivoustaakan kanssa.

Seuraavien vinkkien tarkoituksena on kotitöiden jakaminen pienempiin päivittäisiin osiin, joiden tekeminen ei vie edes kokonaista iltapäivää. Jos kotityöt siis kuuluvat ehdottomiin inhokkiaktiviteetteihisi, suosittelemme sinua kokeilemaan rohkeasti seuraavaksi esiteltäviä neuvoja, joiden avulla tulet huomaamaan, kuinka pienet päivittäiset teot voivat tuoda suuriakin muutoksia lopputulokseen.

5 helppoa vinkkiä siivoustaakan helpottamiseen

1. Käytä kodin puhdistusliinoja monipuolisemmin

Puhdistusliinojen käyttö auttaa siivoustaakan helpottamisessa

Tällä yksinkertaisella siivousniksillä onnistut puhdistamaan kätevästi useita eri kodin pintoja samaan aikaan.

 • Astioiden tiskaamisen jälkeen omista muutama ylimääräinen minuutti tiskipöydän ja keittiön pöytien pyyhkimiseen.
 • Voit käyttää myös hyödyksesi suihkun jälkeistä höyryä kylppärissä, ja pyyhkiä näppärästi esimerkiksi vesihanojen ja peilien pinnat puhtaaksi.

Ota huomioon kodin puhdistusliinojen käytössä, että nämä tuotteet on tarkoitettu hävitettäväksi tavallisen jätteen joukossa, puhdistusliinoja ei siis tulisi koskaan huuhdella alas wc-pöntöstä! Suurin osa kodin puhdistukseen tarkoitetuista liinoista on kertakäyttöisiä, älä siis käytä liinoja usean kertaan tai liian pitkiä aikoja, sillä siivoamisen sijaan liinat vain levittävät pölyä ja likaa ympäriinsä.

Toisaalta voit tietysti ottaa käyttöön pikkuisia rättejä esimerkiksi vanhoista t-paidoista, joita voit pestä pesukoneessa ja niin säästää luontoa.

2. Varaa tarpeeksi tilaa varastoinnille

Kodin epäjärjestyksen voi välttää varaamalla riittävästi säilytystilaa ylimääräisille tavaroille

Säilytykseen tarkoitetut laatikot, kaapit ja komerot ovat ihanteellinen apu kodin järjestyksen ylläpitoon. Kun ylimääräiset tavarat ovat jo valmiiksi säilössä, voit käyttää jäljellä olevan ajan vaikkapa lattian lakaisuun, imurointiin ja moppaamiseen ympäri kotia lojuvien tavaroiden järjestelyn sijasta.

 • Käytä hyödyksi kodin varastointitilat myös muiden kodin pintojen kuten keittiön, työhuoneen ja olohuoneen pöytätilan vapaana pitämiseen.
 • Ylimääräisten tavaroiden varastointi vähentää myös kodin visuaalista saastetta, jolloin kodin askareisiin ryhtyminenkin on helpompaa.

Pidä myös mielessä, että ylimääräisten tavaroiden säilyttäminen ei tarkoita sitä, että voit alkaa kerätä kaappeihin turhaa romua. Hankkiudu siis eroon kaikesta turhasta tavarasta, jota et enää tarvitse.

3. Pese astiat heti ruokailun jälkeen

Astioiden tiskaaminen heti ruokailun jälkeen on erinomainen keino siivoustaakan helpottamiseksi

Vain yksi asia päihittää kurjuudellaan astioiden tiskaamisen: nimittäin valtavan astiavuoren tiskaaminen. Ehkäise siis astiavuoren kasaantumista tiskialtaaseen ja omista muutama ylimääräinen minuutti päivässä astioiden pesuun heti ruokailun jälkeen.

 • Tähän kaavaan tottuminen voi viedä jonkin verran aikaa, mutta tulet huomaamaan jo muutaman päivän sisällä, miten yrityksesi alkavat tuottaa tulosta.

4. Yksi askare päivässä

Yksi askare päivässä ylläpitää kodin järjestystä

Kiireisimmänkin päivästä tulee aina löytymään kaksikin ylimääräistä minuuttia yksinkertaisen kotiaskareen tekemiseen, oli se sitten ennen uloslähtöä, ennen nukkumaanmenoa tai odotellessamme kahvin valmistumista.

 • Ota hyöty irti päivän pienistä hetkistä ja lakaise pintapuolisesti lattiaa tai pyyhi pölyt lähellä olevista huonekaluista. Omistamalla vain muutaman hassun minuutin päivässä yhdelle kotiaskareelle tulet huomaamaan, kuinka kotisi alkaa näyttää hiljalleen siistimmältä.

Aikanaan kotisi tulee toki tarvitsemaan pintapuolta syvempää ja huolellisempaa suursiivousta, mutta sen hetken koittaessa tulet kiinnittämään huomioita, kuinka siivoustaakka onkin edelliskertaa huomattavasti kevyempi.

Tutustu aiheeseen lisää: 12 siivousvinkkiä vaativille alueille

5. Muista kaikkein olennaisin, eli kylpyhuone

Kylpyhuoneen päivittäinen siistiminen on hyvä apukeino siivoustaakan keventämisessä

Sovella kaikkia yllä mainittuja neuvoja myös kylpyhuoneeseen siistinä pitoon ja yritä omistaa mahdollisuuksiesi mukaan hieman aikaa kylpyhuoneen järjestämiselle joka päivä.

Kylpyhuoneen siistinä pitäminen on erittäin tärkeää, sillä kylpyhuoneesi altistuu päivittäin suurelle määrälle likaa ja bakteereja. Jos siis varaat kylpyhuoneen siivoamiselle hieman aikaa joka päivä, voit välttyä viikonlopun työläältä ja aikaavievältä siivoustaakalta.

Kiinnitä siivouksessa myös näihin epämiellyttäviin kohtiin:

 • Kaakeleiden pinttymät ja mineraalikertymät
 • Tahrat
 • Likaiset matot
 • Pinttynyt rasva
 • Naarmut ja kolhut

Valitettava tosiasia on se, että kodikkaan ja miellyttävän kodin ylläpitämiseksi siivous ja kotityöt ovat väistämättömiä. Yllä olevien vinkkien avulla et kenties välty kodin askareilta, mutta onnistut takuulla helpottamaan stressaavaa siivoustaakkaa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.