12 tapaa poistaa pölyt kotoa

Seuraavan kerran kun ryhdyt poistamaan pölyjä kotonasi, kannattaa kokeilla muutamaa vinkkiä, jotta tämän puuduttavan työn voisi tehdä helpommin. Näiden ohjeiden avulla pääset myös eroon kemikaaliaineiden käytöstä, mikä on hyvä etu, sillä tällaiset kaupalliset tuotteet voivat olla vaaraksi terveydellesi.
12 tapaa poistaa pölyt kotoa

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Pöly on leijuvaa ainesta, jota löytyy useimmista ympäristöistä, ja yleensä se pääsee kotiin sisälle ovien kautta ja kenkien pohjissa. Pölyn läsnäolo ei ainoastaan näy huonekaluissa ja muissa esineissä, sillä ajan kuluessa se voi aiheuttaa ongelmia ihmisen hengitysteiden terveyden kannalta.

Pöly ja sen haitat kotona

Vaikka kaikki eivät saakaan pölystä allergiaa, se saattaa pidemmällä aikavälillä vaikuttaa keuhkojen terveyteen sekä jopa heikentää ihmisen vastustuskykyä.

pöly ja  kuinka siitä pääsee eroon

Kaikkein vaikein asia pölyn hallinnassa on se, että se kertyy kaikkialle kotiin ilman että sitä voitaisiin estää, ja siksi pölyn poistaminen siivoamalla on tarpeen.

Onneksi apuna on monia kotitekoisia vaihtoehtoja, joiden avulla pölyä voidaan poistaa helposti ja ilman, että joudutaan turvautumaan kalliisiin kemikaalituotteisiin.

Tällä kertaa haluamme siis kertoa 12 vaihtoehdosta pölyn poistoon – kokeile näitä seuraavan kerran, kun olet ryhtymässä tähän rasittavaan ja toistuvaan kotityöhön!

Jatka siis lukemista ja karkota pöly kotoasi näillä helpoilla konsteilla.

Kuinka poistaa pöly

1. Kosteuspyyhkeet

poista pöly puhdistuspyyhkeillä

Märät liinat, eli kosteuspyyhkeet, ovat loistava apu pölyn poistamiseksi esimerkiksi tietokoneen näppäimistöstä, puisten huonekalujen pinnoilta ja muista kodin huonekaluista.

Käytä näitä pyyhkeitä sekä kuivien että tahmeiden tahrojen poistossa.

2. Etikka ja vesi

Sekoitus etikkaa ja vettä on yksi parhaista ratkaisuista pölyn poistamiseksi sekä kodin pintojen desinfioimiseksi.

Etikka tunnetaan tehokkaana ja luonnollisena desinfiointiaineena, ja käytön jälkeen se estää bakteerien lisääntymisen.

3. Ruokasooda

karkota pöly ruokasoodalla

Jos lisäät lusikallisen ruokasoodaa lämpimään veteen, saat ympäristöystävällisen puhdistusaineen, jonka avulla pääset eroon liasta, tahroista ja bakteereista.

Suihkuta tätä nestettä pölyisille pinnoille spraypullon avulla, ja poista sitten liiallinen neste mikrokuituliinalla.

4. Kangaskäsineet

Kangaskäsineet ovat ihanteellinen apu hauraiden pintojen puhdistamiseksi – tällaisia ovat esimerkiksi kyntteliköt, lasit, lamput ja mitkä tahansa muut sisustusesineet.

Kangaskäsineet toimivat hyvin siksi, että pölyä kiinnittyy helpommin tämän tyyppiseen materiaaliin kuin tavalliseen pyyhkeeseen.

5. Meikkiharjat

Onko sinulla ongelmia poistaa pölyä nurkista ja pienistä tiloista? Ota avuksesi meikkiharja tai maalipensseli, ja käytä sitä päästäksesi käsiksi vaikeasti tavoitettaviin rakoihin.

6. Vanhat sukat

siivoa pöly vanhoilla sukilla

Sido vanhat sukat pitkään keppiin, ja voit näin poistaa sen pölyn, jota kertyy puisten huonekalujen alle, kuten myös jääkaapin ja muiden kodin laitteiden alapuolelle.

7. Mikrokuituliina

Mikrokuituliina on paras kangas telkkarin ja tietokoneen ruudun pyyhkimiseksi, sillä näillä pinnoilla on paljon staattista sähköä.

Muista, että et voi suoraan ruiskuttaa näitä laitteita siivousaineilla, joten laita kyseisiä aineita ensin mikrokuituliinaan.

8. Keittiöpihdit

Ne pihdit, joita käytät ruoan ottamiseen keittiössä häärätessäsi, toimivat myös siten, että ne poistavat pölyt sälekaihtimmista ja pieniltä alueilta.

Kääri pihdit ensin pehmeisiin kangaspaloihin, kiinnitä kankaat kuminauhoilla, ja hiero sitten pihdeillä niitä alueita, jotka haluat puhdistaa.

9. Vanha hammasharja

siivoa pöly vanhalla hammasharjalla

Vanha hammasharja on avuksi pölyn poistamisessa pienistä tiloista, kuten esimerkiksi ikkunoista, huonekalujen kulmista, tietokoneen näppäimistöstä ja muista vastaavista hankalista paikoista.

10. Vanupuikot

Jos sinulla on vanupuikkoja meikkipussissasi, ota nekin käyttöön pölyn poistamiseksi nurkista ja muista sellaisista paikoista, joihin ei pääse helposti käsiksi.

11. Ruokasooda ja sitruuna

Valmista sakea tahna ruokasoodasta ja sitruunasta, jotta voisit puhdistaa suihkusi pinnat sekä kiillottaa ne.

12. Kotitekoinen puhdistusaine puupinnoille

puhdista pöly sitruunalla

Puiset huonekalut ovat tyypillisiä pölyn kerääjiä, ja ne keräävät myös muita jäänteitä.

Koska tämä materiaali on herkempi kuin monet muut, ja se myös tuppaa muuttumaan sameaksi, suosittelemme erityisen puhdistusaineen valmistusta, jotta saisit puupinnat desinfioiduksi ja voisit jättää ne moitteettoman näköisiksi.

Tarvittavat ainekset

  • 1 ruokalusikallinen oliiviöljyä
  • 1/2 teelusikallinen sitruunan eteeristä öljyä
  • 60 ml etikkaa
  • 300 ml vettä
  • 1 spraypullo

Kuinka tämä seos valmistetaan?

  • Kaada ainekset spraypulloon ja ravista kovaa niin, että ne sekoittuvat hyvin keskenään.
  • Suihkuta ainoastaan tarvitsemasi määrä seosta, anna sen vaikuttaa muutaman minuutin ajan, ja pyyhi sitten pintaa mikrokuituliinalla, jotta pääset eroon pölystä ja liasta.
  • Toista tätä käsittelyä, jos huomaat huonekalujesi näyttävän edelleen nukkavieruilta.

Tiesitkö, että myös nämä tuotteet ja esineet ovat avuksi pölyn poistamisessa? Helpota elämääsi ja ota avuksesi vaihtoehdoista sinulle sopivin, ja puhdista pöly kotoasi täysin ilman kemikaaleja!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Organización Mundial de la Salud. (2012). Higiene de las manos: ¿por qué, cómo, cuándo? OMS.
  • Limpieza, P. D. E. (2012). Limpieza y desinfección Cap.7. Instituto Nacional de Aprendizaje. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1898-5.50007-9
  • Organización Panamericana de la Salud. (2008). Manual de esterilización para centros de salud. Manual de esterilización para centros de salud.
  • Agency for Toxic Substances and Disease Registry. (2012). Resumen de Salud Pública. Cromo. División de Toxicología y Ciencias de La Salud.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.