Logo image
Logo image

8 keinoa poistaa naarmut ja kolhut puupinnoilta

3 minuuttia
Puiset huonekalut ovat kauniita, mutta niissä näkyy ikävä kyllä helposti erilaiset kulutuksen aiheuttamat kolhut ja naarmut. Ennen kuin vaihdat vanhat huonekalut uusiin, kokeile näitä keinoja naarmujen ja muiden pienten kauneusvirheiden peittämiseen.
8 keinoa poistaa naarmut ja kolhut puupinnoilta
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Monet suosivat puuta materiaalina, sillä sen laatuun ja kauniiseen ulkomuotoon voi luottaa. Monet tekijät, kuten kosteus ja hyönteiset, voivat kuitenkin vaikuttaa huonekalujen ulkomuotoon. Onneksi puupinnoilta saa muutamalla kikalla helposti peitättyä naarmut ja muut puutteet.

Näillä tuotteilla peität naarmut ja poistat kolhut puupinnoilta

1. Kalanmaksaöljy

Kalanmaksaöljy ei välttämättä tuoksu hyvälle, mutta se on yksinkertainen ja edullinen ratkaisu puupintojen käsittelyyn ja naarmujen peittämiseen puupinnoilta.

Miten kalanmaksaöljyä käytetään

 • Riko kalanmaksaöljykapseli ja hiero öljy suoraan naarmuille liinalla. Anna sen imeytyä muutaman tunnin ajan, näin se ehtii tunkeutua puuhun kunnolla.
 • Kun olet antanut öljyn imeytyä pari tuntia, hiero pintaa pehmeällä liinalla kiillottaaksesi sen.
 • Toista kaksi kertaa viikossa.

2. Pähkinät

Some figure

Pähkinöistä valmistettu tahna on helppo keino peittää pienet naarmut ja kolhut, jotka antavat huonekaluille kulahtaneen ilmeen. Pähkinöiden sisältämät luonnolliset öljyt sulautuvat helposti puuhun ja antavat sille täysin uuden ilmeen.

Näin käytät pähkinöitä

 • Jauha kourallinen pähkinöitä jauhomaiseksi ja kostuta se tipalla vettä tai oliiviöljyä niin että koostumus muuttuu tahnamaiseksi.
 • Hiero tahna huonekaluihin ja anna sen kuivua naarmuihin ja koloihin.
 • Poista ylimääräinen tahna hieromalla pehmeällä liinalla. Toisto hoito kerran viikossa.

3. Vaha

Vaha on kiinteää ja helposti muokattavaa materiaalia, jolla voidaan helposti piilottaa naarmut ja halkeamat puuhuonekaluissa. Vahaan voi sekoittaa erilaisia väriaineita, joilla saadaan haluttu väri.

Näin käytät vahaa

 • Hiero tarvittava määrä vahaa huonekaluille tai käytä kovaa vahaa, jolla voit täyttää pienet kolot ja naarmut.
 • Käytä sientä tai pehmeää liinaa huonekalujen kiillottamiseen vahauksen jälkeen.

4. Kahvinpurut

Voit käyttää hyväksesi kahvin tummaa sävyä ja kahvinpurujen luontaisesti värjäävää ominaisuutta, joka puuhun imeytyessään parantaa kuluneiden huonekalujen sävyä ja ulkonäköä.

Käyttämällä kahvinpuruja heikennät näkyviä tahroja huonekaluissa, piilotat pienet halkeamat ja lommot.

Näin käytät kahvinpuruja

 • Kostuta kahvinpurut vedessä tai pellavansiemenöljyssä, ja levitä ne sitten niille huonekalujen alueille, jotka kaipaavat uudistusta.
 • Poista ylimääräiset purut harjalla. Toista hoito kerran viikossa.

Suositeltua lukemista: Näin hyödynnät käytetyt teepussit ja kahvinporot

5. Etikka ja oliiviöljy

Some figure

Oliiviöljyn ja etikan yhdistelmä on loistava keino huoltaa vanhoja huonekaluja ja piilottaa naarmut puupinnoilta. Oliiviöljy ja etikka suojaavat puuta ympäristön vaikutuksilta, ja poistavat pölyn ja bakteerit.

Näin valmistat hoitoaineen

 • Yhdistä sama määrä oliiviöljyä ja etikkaa, sekoita hyvin ja hiero seos kiillotusta kaipaavalle puupinnalle.
 • Anna nesteen imeytyä muutaman minuutin ajan, ja pyyhi sitten ylimääräinen seos pois kostealla liinalla.

6. Muovailuvaha

Et ehkä ole tullut ajatelleeksi, että muovailuvaha voi soveltua muuhunkin kuin lasten leikkeihin, mutta sitä voidaan hyödyntää myös lommojen ja naarmujen piilottamiseen puuhuonekaluissa.

Näin käytät muovailuvahaa

 • Nappaa riittävä määrä muovailuvahaa (valitse sävy, joka vastaa puun omaa sävyä tai sekoita muutamaa eri väriä saavuttaaksesi haluamasi sävyn). Painele vaha halkeamaan tai lommoon, ja levitä sen päälle kerros lakkaa tai liimaa niin että se pysyy paikoillaan.

7. Hammastahna ja öljy

Some figure

Näin käytät sitä

 • Kostuta hammastahna tilkkaan kasviöljyä ja hiero seosta naarmuille.
 • Anna seoksen jähmettyä ja poista ylimääräinen neste kostealla liinalla.

8. Sahanpuru ja liima

Jos naarmut tai lommot ovat kovin syviä ja näkyviä, voit käyttää sahanpuruja ja liimaa kolojen täyttämiseen.

Näin käytät sahanpurua ja liimaa

 • Kaada tarvittava määrä sahanpuruja kulhoon ja sekoita joukkoon pieni määrä liimaa, niin että saat tasaisen, sitkeän koostumuksen.
 • Hiero ja painele seos suoraan lommoille ja halkeamille, anna sen kuivua ja käytä sitten hiekkapaperia pinnan tasoittamiseen. Kiillota puupinta ja käytä lakkaa tai muuta haluamaasi saavuttaaksesi tasaisen lopputuloksen.

Kokeile näitä kikkoja vanhojen huonekalujen korjaamiseen ja uudistamiseen. Yllätyt siitä, miten helppoa huonekalujen pintojen uudistaminen onkaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Medina, E., Romero, C., Brenes, M., & de Castro, A. (2007). Antimicrobial Activity of Olive Oil, Vinegar, and Various Beverages against Foodborne Pathogens. Journal of Food Protection, 70(5), 1194–1199. Available at: https://doi.org/10.4315/0362-028x-70.5.1194. Accessed 05/05/2020.
 • Moran, J., Newcombe, R. G., Wright, P., Haywood, J., Marlow, I., & Addy, M. (2005). A study into the plaque-inhibitory activity of experimental toothpaste formulations containing antimicrobial agents. Journal of Clinical Periodontology, 32(8), 841–845. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1600-051x.2005.00762.x. Accessed 05/05/2020.
 • Pourny, C. (2014). The Furniture Bible: Everything You Need to Know to Identify, Restore & Care for Furniture. Artisan Books. Available at: https://bit.ly/35uXMQH. Accessed 05/05/2020.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.