10 vinkkiä kodin pitämiseksi kunnossa koko viikon

Kodin on hyvä olla siisti ja järjestyksessä, mutta tilojen pitäminen tällaisina vaatii paljon vaivaa, ja ajan rajallisuus tekee tämän tehtävän haasteelliseksi. Siten haluamme nyt antaa kymmenen vinkkiä, joiden avulla saat siivouksen suoritettua vähemmällä vaivalla ja nopeammin.
10 vinkkiä kodin pitämiseksi kunnossa koko viikon

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Niin paljon kuin siisti koti useimpia miellyttääkin, arjen aikataulu ei aina mahdollista runsasta ajankäyttöä kodin pitämiseksi kunnossa – ei ainakaan viikon jokaisena päivänä.

On kuitenkin olemassa monia erilaisia keinoja kodin järjestämiseksi, ja tällä kertaa haluamme kertoa eräistä loistavista vinkeistä kodin pitämiseksi kunnossa ihan jatkuvasti.

Ota nämä avuksesi, jos kodin siivoaminen tuntuu liian työläältä, mutta haluat kuitenkin parantaa siisteyttä ja järjestystä – tässä tulevat kymmenen kätevää siivousta helpottavaa vinkkiä!

1. Ota siivoukseen avuksi päivittäinen rutiini

Samalla tavalla kuin suunnittelet kuntosalille menemisenkin, päivittäinen rutiini on avuksi, jotta saisit kaiken tarpeellisen tehdyksi kotonasi.

Tämä voidaan tehdä helposti ja vähällä ajalla, ja hyvän rutiinin avulla pystyt pitämään kotisi aina sellaisessa kunnossa kuin haluat.

Jotta tämä olisi mahdollista, tee lista kaikista niistä asioista jotka sinun tule tehdä, kuten pyykinpesu, lattioiden imurointi, ammeen puhdistus, kuivien pyykkien kaappiin laitto ja niin edelleen.

Kun olet tehnyt tällaisen listan, jaa kotisi kaikki askareet viikon seitsemälle päivälle (ota tässä huomioon tehtävien hankaluus ja vaadittu aika).

Tässä on esimerkki viikon aikataulusta:

  • Maanantai: Pese ikkunat.
  • Tiistai: Pyyhi pölyt sekä imuroi lattiat.
  • Keskiviikko: Pyykinpesu.
  • Torstai: Järjestä kaapit.
  • Perjantai: Siivoa keittiö.
  • Lauantai: Vaihda lakanat.
  • Sunnuntai: Siivoa vessat ja kylpyhuoneet.

Tämän tyyppinen rutiini helpottaa kodin pitämistä järjestyksessä koko viikon ajan.

Lisäksi hyvä hyöty on se, että rutiinin avulla pystyt minimoimaan askareisiin käyttämäsi ajan viikonloppuisin ja muina sellaisina päivänä, jolloin et halua käyttää niihin aikaa.

2. Älä haali enempää kuin tarvitset

sotkuinen koti

On tietysti niinkin, että jotkut tavarat ovat todella välttämättömiä. Kun olet kaupoissa ja etsit tavaroita kotiisi, kuten esimerkiksi lamppua, pöytää tai jotakin sisustukseen liittyvää, kysy itseltäsi tätä: onko kyseessä todella tarpeellinen esine? Tekeekö se elämän jollain tavalla helpommaksi?

Jos vastaus on sitten “ei”, tai mikäli sinulla on epäilyksiä, on parempi jättää kyseinen esine kauppaan.

Muista, että mitä enemmän tavaroita sinulla on kotonasi, sitä enemmän epäjärjestystä ja sotkua sinulla tulee myös olemaan.

3. Käytä koukkuja apuna

Jos olet yksi niistä ihmisistä, jotka jättävät helposti avaimet, sateenvarjon, laukun tai lompakon jonnekin lojumaan, laita koukkuja niihin paikkoihin, joihin nämä tavarat on hyvä jättää.

Voit esimerkiksi laittaa koukkuja olohuoneeseen, makuuhuoneeseen ja vaikkapa lastenhuoneisiin.

Näin tekemällä pystyt järjestämään sellaiset tavarat, jotka muuten heittelisit ympäri kotia päivän kuluessa.

4. Sijaa sänkysi ennen kuin lähdet kotoa

kodin pitämiseksi kunnossa täytyy pedata peti joka päivä

Ei ole mitään rentouttavampaa kuin tulla puhtaaseen ja pedattuun sänkyyn rankan työpäivän päätteeksi. Sängyn petaaminen on myös osa makuuhuoneen pitämistä siistinä.

5. Pese tiskit jokaisen aterian jälkeen

Vaikka veden tuhlaus ei olekaan suositeltavaa, tiskit kannattaa pestä heti jokaisen käytön jälkeen.

Jos on jokin sellainen asia, joka päivittäisessä arjessa ärsyttää, se on likaisten tiskien katselu.

Perheenjäsenet voivat pestä vain ne astiat, joita he itse aterioilla ovat käyttäneet, jotta olisi helpompaa pitää keittiö siistinä ilman, että tähän joudutaan käyttämään paljon aikaa ja vaivaa.

Lisäksi kannattaa ruokaa laitettaessa pestä välineitä sitä mukaa kun voit, jotta olisi helpompaa välttää likaisten tiskien kertymistä suureksi pinoksi.

6. Pidä vaatteesi hyvässä järjestyksessä

vaatteet järjestykseen

Vaikka olisi kyse vain muutamista sukista ja paidoista lattialla ja tuoleilla, ne saavat huoneen näyttämään todella sotkuiselta.

Käytä siis koreja, joihin voit laittaa niin puhtaat kuin likaisetkin vaatteet. Ja jos sinulla ei ole energiaa pestä ja viikata vaatteita, voit korien avulla pitää vaatteet tietyissä paikoissa, jotta kotisi ei näyttäisi niin epäsiistiltä.

7. Puhdista pesukoneesi

Vaikka saattaakin olla, että et ajattele tätä kodinkonetta ja sen puhdistusta kovin usein, on hyvä muistaa, että kertynyt vesi ja muut jäänteet tulee poistaa pesukoneesta aina silloin tällöin.

Jotta voisit estää hometta ja sientä muodostumasta, jätä koneen ovi auki jokaisen pesun jälkeen – näin pystyt saamaan kosteuden katoamaan koneestasi.

8. Pidä lemmikkisi puhtaina

koiran kylvetys

Olipa sinulla kissa, koira tai lintu – mikä lemmikki tahansa – pidä se aina puhtaana. Näin voit estää sitä, että kaappeihin ja sänkyyn tulee tahroja sekä sitä, että kotiin tulee hyönteisiä tai huonoja hajuja.

9. Laita kaikki takaisin paikoilleen

Saat näin säästettyä paljon aikaa. Jokainen tavara kannattaa laittaa takaisin omalle paikalleen – tämä on tärkeä asia kodin pitämiseksi kunnossa koko viikon ajan.

10. Puhdista tahrat välittömästi

lieden puhdistus

Jos sinulta menee maitoa tai muuta nestettä liedelle, lattialle, yöpöydälle tai mihin tahansa muualle, pyyhi pinta rätillä ihan heti! Jos poistat tahran vasta myöhemmin, tämä on vaikeampaa.

Kodin pitäminen siistinä ja järjestyksessä auttaa tekemään elämästä paljon harmonisempaa, ja lisäksi se tekee kodistasi miellyttävämmän näköisen. Pystyt näin myös vähentämään stressiä, sillä olosi tulee olemaan paljon parempi kotona ollessasi.

Nämä kymmenen vinkkiä kodin pitämiseksi kunnossa auttavat sinua ja perhettäsi varmasti! Kokeile!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bockmühl, DP (2017). Higiene de la ropa: cómo conseguir algo más que limpio. Revista de microbiología aplicada, 122 (5), 1124-1133. https://doi.org/10.1111/jam.13402
  • Hobday, RA y Dancer, SJ (2013). Funciones de la luz solar y la ventilación natural para el control de infecciones: perspectivas históricas y actuales. Journal of Hospital Infection, 84 (4), 271-282. https://doi.org/10.1016/j.jhin.2013.04.011
  • Valls Císcar, C. (2018). Aplicación móvil para la gestión de tareas domésticas en familias con hijos. http://hdl.handle.net/10251/107038

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.