Logo image
Logo image

Patjan ja tyynyjen helppo desifiointi

3 minuuttia
Puhdas, koti, jossa ei ole pölypunkkeja, on monelle erittäin tärkeä asia. Tällainen puhtaanapito ei kuitenkaan aina ole helppo tehtävä. Nyt kerromme, kuinka pystyt desinfioimaan patjasi ja tyynyt helposti ja kotikonstein.
Patjan ja tyynyjen helppo desifiointi
Kirjoittanut Ángela Aragón
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Puhdas koti, jossa ei ole pölypunkkeja, on monelle erittäin tärkeä asia. Tällainen puhtaanapito ja desifiointi ei kuitenkaan aina ole helppo tehtävä.

On alueita, jotka tuppaavat jäämään unohduksiin, ja sitten on sellaisia kodin paikkoja, joiden suhteen useimmat ihmiset eivät edes tiedä, kuinka ne saataisiin puhtaiksi.

Tämä viimeinen tilanne koskee yleensä patjojen ja tyynyjen hygieniaa.

Asiasta tekee hyvin ongelmallisen se, että kyseessä on tärkeä paikka, sillä nukummehan joka yö näissä materiaaleissa. Vaikka lakanat ja suojukset toimivatkin puhtaanapitoa auttaen, on tärkeää myös pitää mielessä patjan ja tyynyjen puhtaus ja niiden desifiointi.

Jos tämä siivous jätetään tekemättä, tuloksena on hengityselinten sairauksien paheneminen, kuten esimerkiksi astman tai allergioiden, mutta pulma voi vaikuttaa myös ihmisen ulkonäköön.

Lisäksi on niin, että kun kotona on suuria määriä pölyä, tilanne voi helposti tehdä unenlaadusta huonomman. Kaikki tämä johtuu siitä, että läsnä on mikro-organismeja, jotka estävät kunnollista hengittämistä.

Vaikka onkin olemassa monia erilaisia kemikaalituotteita tähän tarkoitukseen, ei kannata valita kaupan ratkaisuja, sillä se terveellisin tapa puhdistaa ja desinfioida patja ja tyynyt on luonnollisten tuotteiden käyttö. Nämä aineet ovat parhaita kehon hyvinvointia ajatellen, sillä ne aiheuttavat vähemmän sivuvaikutuksia.

Tässä artikkelissa haluamme siis kertoa, kuinka saat patjat ja tyynyt puhtaiksi ja kuinka desifiointi luonnonkonstein onnistuu eli ilman kaupan valmistuotteita – jatka lukemista ja kokeile!

Patjan luonnollinen desifiointi

Some figure

Ensinnäkin me suosittelemme, että sänkyä ei pedata aivan heti kun siitä noustaan ylös aamulla.

Miksi tämä neuvo? Siksi, että kun sänky pedataan heti välittömästi, lakanoiden yli vetämisen mukana suljemme sänkyyn myös patjassa ja lakanoissa olevat hiukkaset.

Siten onkin parasta antaa niiden hengittää ja sallia auringonvalon paistaa sänkyyn. Tämä voima on nimittäin mikrobien suurin vihollinen, ja tällä tavoin kun sitten palaat makuuhuoneeseen petaamaan sänkysi, moni niistä on kadonnut.

Jos siis etsit aggressiivisempaa ratkaisua ongelmaan, se riittää, että jätät vuodevaatteet ulos päivän ajaksi!

On kuitenkin mahdollista, että tarvitaan jotakin tehokkaampaa apua. Tässä tapauksessa me suosittelemme, että otat avuksi ruokasoodan ja desinfioivat eteeriset öljyt.

Tarvittavat ainekset

 • 2 ruokalusikallista ruokasoodaa
 • 2 pisaraa seuraavia öljyjä:
  • timjami
  • eteerinen teepuunöljy
  • laventeliöljy

Kuinka tämä hoito toteutetaan?

Some figure
 • Ensin tulee sekoittaa ruokasooda kaikkiin eteerisiin öljyihin.
 • Sitten levitä siivilän kanssa koko seos patjan pinnalle, ja anna vaikuttaa kahden tunnin ajan.
 • Tämän kuluttua käytä pölynimuria saadaksesi kaikki jäänteet pois.

Näin pystyt tekemän patjastasi uudenveroisen, ja tämä hoito tulee antamaan sinulle mukavat yöunet ja paremman hengityksen. Saat näin päätökseen sen olon, että heräät aamuisin väsyneempänä kuin olit illalla mennessäsi nukkumaan!

Jos siis patja on ollut syynä uniongelmiisi, näin saat takuulla parannettua nukkumistasi.

Tyynyjen desinfiointi helposti

Nyt sitten kerromme erilaisista menetelmistä tyynyjen desinfioimiseksi helposti. Tässä tapauksessa meillä on tietysti käytettävänä pesukoneen loistava tehokkuus.

Tästä huolimatta kannattaa kuitenkin ottaa harkintaan myös eräät ympäristöä kunnioittavat tuotteet.

Ruokasooda ja etikka

Some figure

Vaikka voitkin käyttää myös hajustettua pesuainetta, me suosittelemme tätä menetelmää eräästä hyvin yksinkertaisesta syystä: vältät näin sen, että keinotekoiset kemikaalit pääsevät saastuttamaan kotisi ilmaa.

On merkittäviä vaihteluita siinä, kuinka paljon happea ja hiilidioksidia ilmassa on öisin. Tässä mielessä on elintärkeää, että tuuletat hyvin sekä pidät huolta hengittämäsi ilman laadusta.

Tarvittavat ainekset

Kuinka tämä hoito tehdään?

 • Sinun tarvitsee vain laittaa tyynyt pesukoneeseen yhdessä valmistamasi seoksen kanssa, ja pystyt näin saamaan ne desinfioiduiksi vaivattomasti.
 • Toista tätä prosessia uudelleen, jotta saisit tyynyt mahdollisimman puhtaiksi.
 • Kuivaa ne sitten auringossa, jotta voisit poistaa kaiken jäljelle jääneen kosteuden tai mikrobit.

Näillä yksinkertaisilla vinkeillä pystyt desinfioimaan patjasi ja tyynysi vaivattomasti, etkä myöskään joudu käyttämään rahaa erityistuotteisiin. Jos et kuitenkaan ole vielä vakuuttunut näiden vaihtoehtojen soveltuvuudesta, kannattaa muistaa, että esittelemämme menetelmät ovat myös kunnioittavampia ympäristöämme kohtaan.

Se, että me ihmiset voimme olla olemassa tällä planeetalla, mahdollistaa hymysi, rakkaidesi halaamisen, tanssimisen ja elämisen. Siten tämä planeetta ansaitsee myös tulla kohdelluksi kaikella mahdollisella kunnioituksella.

Me haluammekin kannustaa sinua kokeilemaan erilaisia luontoystävällisiä ratkaisuja, tai ainakin luontoystävällisempiä, sekä henkilökohtaisen hygienian että kodin siisteyden kohdalla! Ovatko tällaiset keinot jo tuttuja?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Rivas, C., & Mota, M. (2000). Bacterias anaerobias. In TEMAS DE BACTERIOLOGÍA Y VIROLOGÍA MÉDICA.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.