Logo image
Logo image

Näin valkaiset tyynysi ja patjasi

2 minuuttia
Oletko koskaan miettinyt, miksi tyyny ja patjasi kellastuvat ajan myötä? Opi valkaisemaan ne pitääksesi ne puhtaan ja kauniin näköisinä sekä ehkäistäksesi pölypunkkeja!
Näin valkaiset tyynysi ja patjasi
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kaikkea kodissasi olevaa täytyy huoltaa, tai ainakin suurinta osaa tavaroista täytyy puhdistaa. Tyyny ja patjat eivät ole poikkeus.

Tyynyissäsi ja patjoissasi on todennäköisesti erittäin näkyviä tahroja ja värjääntymiä. Tyyny ja peitto voivat olla ihanteellinen jopa kasvualusta pölypunkeille sekä pahoille hajuille.

Haluaisitko päästä eroon näistä tahroista ja saada kankaasta taas kauniin puhtaanvalkoisen? Opettele valkaisemaan tyynysi ja patjasi tänään.

Miksi tyyny on yhtäkkiä keltainen?

Some figure

Saatat ihmetellä, miksi tyynysi ovat muuttuneet niin keltaisiksi ajan myötä. Usko tai älä, yksi suurimmista syistä siihen on hiki.

Joskus hikoilemme nukkuessamme. Tyynyn materiaalista riippuen hiki voi imeytyä siihen ja jättää kuivuessaan keltaisia läikkiä kankaaseen.

Ei ole aina väliä, millaista tyynynpäällistä käytät; hiki voi joka tapauksessa suodattua sen läpi itse tyynyyn. Tämä voi saada sen kellastumaan ja jopa haisemaan pahalle.

Tästä syystä on erittäin tärkeää puhdistaa tyynyt huolellisesti. Se on tärkeämpää kuin saattaisit kuvitella. Tarkista, missä kunnossa tyynysi ovat ehkäistäksesi mahdollisia ongelmia tulevaisuudessa.

Varo auringonvalolle altistamista

Toinen syy siihen, miksi tyynysi saattavat vaihtaa väriä, on auringonvalo. Ne kellastuvat altistuessaan auringonvalolle pitkiä aikoja.

Ongelman syy löytyy tyynyjen valmistuksessa käytettävistä valkaisuaineista. Kun ne joutuvat kosketuksiin auringonvalon kanssa, ne alkavat hajota, ja tyynysi väri alkaa vähitellen muuttua.

Varo siis altistamasta valkoisia tyynyjäsi auringolle!

Näin valkaiset tyynysi

Some figure

Sinun tulisi pestä tyynyt kolme kertaa vuodessa. Pelkkä säännöllinen pesu riittää yleensä säilyttämään ne upean näköisinä.

Katsotaanpa vinkkejä niiden pesemiseen.

Ensiksi sinun tulee varmistaa, ettei tyynyssäsi ole vielä keltaisia läikkiä tai että se on ainakin suurimmaksi osaksi valkoinen. Muuten et saa haluamiasi tuloksia.

Seuraavaksi valmista kotitekoinen valkaisuaine.

Ainekset

Valmistus

 • Sekoita keskenään kaikki ainekset.
 • Laita seos sitten hetkeksi syrjään tyynysi valkaisua varten.

Katsotaanpa nyt itse valkaisuprosessia.

Ainekset

 • Kuumaa tai kiehuvaa vettä
 • 200 g pyykinpesuainetta (paras vaihtoehto on biohajoava)
 • 200 g biohajoavaa astianpesuainetta
 • 250 ml kotitekoista valkaisuainetta (katso yläpuolelta)
 • 125 g booraksia

Valmistus

 • Ensiksi tarkista tyynyn pesuohjeesta, että se voidaan varmasti pestä pesukoneessa.
 • Poista sitten tyynynpäällinen.
 • Käytä kuumaa pesuohjelmaa tai valkopesua. Voit halutessasi lisätä pari pannullista kiehuvaa vettä. Jos mahdollista, ohjelmoi kone tekemään kaksi huuhtelua.
 • Laita ainekset pesukoneeseen.
 • Käynnistä sitten kone. Anna sen sekoittaa vettä muutaman minuutin ajan niin, että kaikki pesuaine on liuennut.
 • Laita tyynysi koneeseen ja anna sen jatkaa pesua. Näin kotitekoinen valkaisuaine voi tehdä työnsä.

Näin puhdistat patjasi

Some figure

Myös patjoille voi tapahtua sama kuin tyynyille. Siksi on tärkeää suojata ne lakanoiden avulla. Myös lakanat tulisi luonnollisestikin pestä säännöllisesti.

On tärkeää myös tuulettaa patja silloin tällöin. Lisäksi se tulisi myös pestä tasaisin väliajoin, jotta se pysyy hyvässä kunnossa.

 • Jotta puhdistat patjan oikeaoppisesti, sinun tulee ensin imuroida se molemmilta puolilta. Näin pääset eroon mahdollisesta pölystä. Tämän jälkeen voit pestä sen noudattamalla seuraavia ohjeita.
 • Jos patjassasi on tahroja, voit poistaa ne käyttämällä vettä ja ruokasoodaa. Laita näistä aineksista valmistettua tahnaa likatahroille ja hankaa niitä etikalla ja vetyperoksidilla, joka on laimennettu vedellä.
 • Lopuksi sinun tulee vain antaa patjan tuulettua.
 • Jos patjassa on paha haju, joka ei lähde millään, voit aina suihkauttaa siihen hieman ilmanraikastajaa. Tämä riippuu sinun ja perheesi omista mieltymyksistä.

 

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.