Vetyperoksidin käyttötapoja

Vetyperoksidi sopii moneen eri tarkoitukseen, sillä se sisältää yhdisteitä, jotka tekevät siitä yhden turvallisimmista desinfiointiaineista. Vetyperoksidi eliminoi mikro-organismit hapettamalla eli kontrolloidulla ’polttamisella’.

Vetyperoksidia käytetään usein lääkinnällisiin tarkoituksiin, kuten haavojen ja naarmujen puhdistamiseen ja desinfioimiseen, mutta vetyperoksidia voi käyttää myös monilla muilla tavoilla esimerkiksi kodin siivouksessa. Jos kaipaat ekologista vaihtoehtoa kodin desinfioimiseen ja puhtaanapitoon, kokeile vetyperoksidia.

Näin siivoat kotisi vetyperoksidilla

Vetyperoksidia vanulapulle

 • Vetyperoksidi on edullinen aine, joka voi pian muodostua parhaaksi liittolaiseksi kodin puhdistuksessa. Kaada vetyperoksidia suihkepulloon, käytä vahvuudeltaan 3 % liuosta ja kaada perään saman verran mineraalivettä. Seosta voi käyttää pesuhuoneen, keittiötasojen, hellan, leikkuulautojen ja monien muiden pintojen desinfioimiseen. Vetyperoksidi on todella tehokas tapa pitää keittiö ja kylpyhuone puhtaana ja bakteerittomana, eikä se sisällä terveydelle haitallisia kemikaaleja tai vahvoja hajuja, kuten suurin osa perinteisistä siivoustarvikkeista. Vetyperoksidi sopii hyvin allergikkojen kodissa käytettäväksi.
 • Puhdistaaksesi astianpesukoneen voit lisätä tilkan vetyperoksidia koneen saippualaatikkoon.
 • Vetyperoksidia voi käyttää valkoisten vaatteiden, pöytäliinojen ja pyyhkeiden raikastamiseen ja valkaisuun. Vetyperoksidi valkaisee niin punaviinitahrat, verijäljet kuin limutahratkin. Jos haluat poistaa verijäljet valkoisista vaatteista tai pyyhkeistä, levitä vetyperoksidia suoraan tahralle, anna sen imeytyä muutaman minuutin ajan, hankaa hyvin ja huuhtele.
 • Uita hammasharjoja vetyperoksidissa tappaaksesi harjoissa pesivät virukset ja bakteerit, jotka kertyvät harjoihin ajan myötä.
 • Jos keittiön kattilat ja padat ovat täynnä palaneita tahroja, voit valmistaa ruokasoodasta ja vetyperoksidista tahnan, jota hinkkaat tahroille. Levitä tahna paksulti tahrojen päälle, hankaa tahraa kunnolla ja anna seoksen vaikuttaa vähintään viisi minuuttia. Huuhtele huolellisesti.
 • Sekoita yksi osa vetyperoksidia kahteen osaan vettä desinfioidaksesi hedelmät ja kasvikset ennen nauttimista.

Vetyperoksidin käyttö kauneudenhoidossa ja hygieniassa

Vetyperoksidi kulhossa

 • Vetyperoksidia voi käyttää tehokkaana suuhuuhteena, joka tappaa bakteerit ja virukset. Sekoita tilkka vetyperoksidia veteen ja kurluttele ja huuhtele suu. Pitkässä käytössä vetyperoksidi voi jopa auttaa kirkastamaan ja valkaisemaan hampaat. Käytä 3 % liuosta.
 • Jos haluat valmistaa itse luonnollisen hammastahnan, joka valkaisee ja raikastaa hampaat, sekoita 3 osaa ruokasoodaa yhteen osaan vetyperoksidia ja harjaa hampaat seoksella. Älä käytä tätä tahnaa päivittäisessä hampaiden harjauksessa, vain silloin tällöin.
 • Vetyperoksidi ei ole luonnollinen kivunlievittäjä, mutta se voi helpottaa bakteeriin, virukseen tai sieneen liittyvää hammaskipua. Käytä suuhuuhteena pari kertaa päivässä kunnes helpottaa.
 • Jos haluat vaalentaa hiuksia luonnollisesti, voit käyttää siihen vetyperoksidia. Valmista 50/50 seos vetyperoksidista ja vedestä ja kaada suihkepulloon. Suihku märkiin hiuksiin suihkun jälkeen säännöllisesti. Vetyperoksidin vaalentava vaikutus ei ole huomattavissa heti, mutta pitkällä aikavälillä huomaat hiusten vaalenevan muutamalla asteella.
 • Jos sinulla on finnejä tai muita epäpuhtauksia iholla, voi vetyperoksidi auttaa poistamaan ne. Taputtele tilkka vetyperoksidia suoraan finnille vanulapun avulla ja anna sen kuivattaa finni ja tappaa tulehdus.

Käytä vetyperoksidia kotihoitona

 • Sekoita vetyperoksidia ja vettä saman verran suuressa, laakeassa kulhossa ja uita jalkoja seoksessa 10 minuuttia, kuivaa huolellisesti. Tämä helppo hoitokeino ehkäisee ja hoitaa jalkasientä ja kynsisientä.
 • Lisää vetyperoksidia kuumaan tislattuun veteen ja käytä sitä kylpyvedessä tappaaksesi hiivatulehduksen.
 • Vetyperoksidia voi käyttää pienille haavoille ja naarmuille kahdesti päivässä. Levitä vanulapulla pieni tippa vetyperoksidia suoraan haavalle, tämä estää haavan tulehtumisen ja nopeuttaa paranemista.
 • Sekoita sama määrä vetyperoksidia (3 % liuos) ja vettä yhteen ja suihki sellaisille alueille, joissa punkkeja esiintyy. Liuoksella tapat punkit nopeasti.
 • Vetyperoksidi sopii flunssan ja poskiontelontulehduksen hoitoon. Sekoita sama määrä vetyperoksidia veteen, levitä sierainten sisäpinnalle, anna vaikuttaa 4 minuuttia ja niistä nenä nenäliinaan. Vetyperoksidi tappaa flunssaa ja tulehdusta aiheuttavat bakteerit, ja flunssa paranee nopeammin.
 • Hoitaaksesi turvotusta, voit sekoittaa ruokalusikallisen vetyperoksidia litraan kuumaa tislattua vettä ja liottaa siinä turvonnutta kehonosaa.