Logo image
Logo image

Vaatteiden kuivaaminen pyykkitelineessä ei kannata

3 minuuttia
Kun kuivaamme vaatteita sisätiloissa, luomme täydellisen ympäristön pölypunkeille. Näillä pienillä ötököillä voi olla haitallisia seurauksia terveydellemme.
Vaatteiden kuivaaminen pyykkitelineessä ei kannata
Kirjoittanut Ángela Aragón
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Nähdessäsi artikkelin otsikon luultavasti ihmettelit, kuinka vaatteiden kuivaaminen pyykkitelineessä vaikuttaisi negatiivisesti vaatteisiisi. Ehkä ajattelit, että pyykkitelineessä kuivaaminen rasittaisi niitä tai saisi ne kulahtamaan.

Tämä on kaukana siitä, mistä haluamme puhua. Huolemme koskee sitä, että vaatteiden kuivaaminen pyykkitelineessä sisätiloissa voi aiheuttaa terveysongelmia.

Tämä johtuu kosteudesta, jota vaatteistasi haihtuu kuivumisen aikana. Kuten tiedät, tämä on yksi niistä tekijöistä, jotka takaavat loistavat elinolosuhteet pölypunkeille. Toinen asia, jota ne rakastavat, on pölyinen koti.

Tämän seurauksena kodista tulee otollinen paikka altistua myös heinänuhalle. Heinänuha on jo itsessään tarpeeksi paha. Se voi vaikuttaa suuresti sellaisiin ihmisiin, jotka kärsivät allergioista, astmasta ja muista hengitystiesairauksista.

Miksi vaatteiden kuivaaminen sisällä ei kannata

Some figure

Department of Ambiental Architecture Investigation -tutkimuskeskus Glasgow’ssa, Skotlannissa, suoritti tutkimuksen, jossa tehtiin tärkeitä havaintoja.

Ryhmä tutki yhteensä 100 kotia. 87 prosentissa näistä kodeista kuivattiin vaatteita pyykkitelineessä sisällä.

Ryhmä tutki kyseisiä koteja, joissa vaatteiden kuivaaminen tapahtui sisätiloissa. Selvisi, että niissä oli riittävästi kosteutta sekä pölypunkkien että homeen lisääntymiselle.

Tutkijoille selvisi myös, että näissä kodeissa 25 prosentilla ihmisistä oli heikentynyt immuunijärjestelmä, ja he kärsivät keuhkotulehduksista.

Lähes jokaisella on pyykinpesukone, mutta ei kuivausrumpua. Miksi? On harvinaista nähdä kuivausrumpuja monessa maailman maassa. Tämä johtuu osaksi niiden korkeasta hinnasta. Toiseen asiaan liittyen sähkölaitteet, kuten kuivausrummut, ovat haitaksi ympäristölle.

Mitä siis voimme tehdä?

Vinkkejä pyykin nopeaan kuivaukseen

Jos sinulla ei ole mitään muuta vaihtoehtoa pyykin kuivaamiseen, sinun tulisi oppia paras tapa sen tekemiseen kotona.

1. Jätä tarpeeksi tilaa vaatekappaleiden välille telineessä

Näin jokainen vaatekappale saa riittävästi ilmaa. Näin ne eivät myöskään ime kosteutta itseensä muista vaatteista.

2. Käännät paksut vaatekappaleet ympäri

Esimerkiksi farkkukangas on hyvin paksua. Tällaisia kankaita voi olla vaikea saada kuivaksi sisätiloissa.

Voit kuitenkin vähentää niiden kuivumiseen kuluvaa aikaa kääntämällä ne ympäri. Kun yksi puoli on kuivunut, ne tulee kääntää uudestaan.

3. Käytä hiustenkuivainta pienille vaatekappaleille

Some figure

Ensiksi varmista, että linkoat vaatteesi. Kuivaa niitä sitten hetki hiustenkuivaimella. Tämän jälkeen niiden ei pitäisi olla enää kosteita.

Tästä ei pitäisi olla liikaa vaivaa; pesukonehan teki jo suurimman osan työstä puolestasi.

4. Laita vaatteet pakastimeen

Tämä on hyvin erikoinen keino. Mieti niitä sateisia päiviä, kun sinulla ei ole mitään päällepantavaa, mutta sinun olisi päästävä töihin puhtaissa vaatteissa parina seuraavana päivänä.

No, ota vain muovipussi ja laita sinne ne pestyt vaatteet, jotka haluat pukea yllesi. Työnnä ne sitten pakastimeen.

Kun vaatteesi sulavat, tulet yllättymään siitä, että ne ovat täysin kuivia. Enää sinun ei tarvitse kuin silittää ne, ja olet valmis lähtemään.

Tarvitsemme ympäristöä säästävää arkkitehtuuria

Tutkimuksen tekijät puhuivat myös arkkitehtuurin vaikutuksesta. He sanoivat, että ihanteellisesti rakennukset tulisi rakentaa niin, että niissä olisi omat alueensa vaatteiden kuivaamista varten.

Nämä alueet voivat olla joko sisä- tai ulkotiloissa. Ne voivat myös olla ihmisten omissa asuintiloissa tai yhteisissä tiloissa. Toinen vaihtoehto olisi parempi, sillä se vähentää kuivausrumpujen tarvetta.

Some figure

Kuivausrumpuja voi käyttää huonolla säällä ja erityisesti syksyllä tai talvella. Mutta kun aurinko tulee taas esiin, olisi palattava perinteisiin kuivaustapoihin.

Oma alue vaatteiden kuivaamiselle kotona tarkoittaa pienempää asuintilaa, mutta ihmiset voisivat samalla nauttia omasta terassista.

Nykyään, enemmän kuin koskaan aiemmin, ihmiset tietävät tällaisen toiminnan seuraukset. Otetaanhan asia huomioon kaupunkeja ja asuinalueita suunnitellessa.

Tällaisen ajattelutavan seuraukset ovat ilmeisiä. Emme ainoastaan pidä näin huolta itsestämme, vaan myös planeetastamme. Tämä antaa mahdollisuuden elää ja luoda.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.