Miksi meillä on kylmät kädet ja jalat?

Tiesitkö, että jatkuvasti kylmistä käsistä tai jaloista kärsiminen saattaa johtua ylikuormittuneesta ruoansulatusjärjestelmästä? Vatsamme nostaa lämpötilaansa aiheuttaen lämmön laskun raajoissa.
Miksi meillä on kylmät kädet ja jalat?
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Oletko niitä ihmisiä, joilla on aina kylmät kädet ja jalat, vaikka lämpötila ulkona ei olisi kylmä? Tiedätkö, miksi näin on? Tässä artikkelissa selitämme syyn joka, kiinnostavaa kyllä, liittyy ruoansulatusjärjestelmään.

Ota selvää kuinka kehon lämpötilan säätely toimii ja kuinka voit säädellä sitä luonnollisesti.

Kehon lämpötilat

Yleisesti ottaen on ihmisiä, jotka ovat herkempiä kylmälle ja toiset taas herkempiä kuumalle; sijoittuessaan samanlaiseen ilmastoon, he reagoivat eri tavalla. Keskeistä on tasapainottaa kehon lämpötila, koska sen ei ole hyvä olla liian kuuma eikä liian kylmä.

Normaalisti herkempiä alueita kylmettymään ovat raajat. Eli kädet ja jalat.

Sisäelimistä herkimpiä kylmälle ovat maksa ja munuaiset, eli ne tarvitsevat eniten lämpöä, kun taas vatsalaukku ja suolisto säilyttävät lämpöä paremmin.

Kun elimistö joutuu ponnistelemaan lämmittääkseen jonkin alueen, se yleensä kiihdyttää verenkiertoa, aiheuttaen jonkinasteisen tulehduksen, mikä itse asiassa on yritys keskittää voimat itseparannusmekanismiin.

Kun näin tapahtuu, huomaamme samanaikaisesti verenkierron heikkenemisen vähemmän elintärkeillä alueilla, mikä tarkoittaa juurikin raajoja.

kylmät kädet voi olla merkki ruoansulatusongelmista

Kylmät kädet merkki ruoansulatusjärjestelmän ongelmasta

Johtuen huonosta ravinnosta tai jatkuvasta syömisestä päivän mittaan, ruoansulatusjärjestelmämme on altis liialliselle lämmölle ja se on käynnissä lähes jatkuvasti. Vatsalaukun täytyy toimia tehokkaammin, nostaa vatsahapon määrää ja siksi myös lämpötilaa.

Lisäksi nämä ponnistelut jatkuvat myöhemmin myös suolistossa. Jos kosketamme vatsaamme, huomaamme että iho tuntuu viileältä, mikä on lähinnä oire liiallisesta lämmöstä sisäpuolella.

Siksi jos sinulla on jatkuvasti kylmät kädet ja jalat, se voi olla seurausta liiallisesta lämmöstä ruoansulatusjärjestelmässäsi.

On tärkeää yrittää ehkäistä tällaista tilannetta, sillä epämukavan olon lisäksi pitkällä aikavälillä tästä voi aiheutua myös nivelongelmia.

kylmät kädet ja ruoansulatus

Voiko kehon lämpötilan palauttaa tasapainoiseksi?

Tottakai. Nopea keino tehdä niin on pitää raajat ulkoisesti lämpiminä näillä keinoilla:

  • Käymällä kuumassa kylvyssä.
  • Käyttämällä villasukkia, lapasia, fleece-vaatteita.
  • Levittämällä alueille lämpöä tuottavia voiteita, joissa on sellaisia ainesosia kuten inkivääriä tai kanelia.
  • Hieromalla alueita.
  • Käyttämällä sähköistä lämpötyynyä tai kuumavesipulloa.

Pidä kuitenkin mielessä, että yllä mainitut ovat ainoastaan keinoja lievittää oireita ja jos haluamme tasapainottaa kehon lämpötilaa, mikä edistää myös yleistä terveyttämme, tulee meidän kiihdyttää ruoansulatuselimistömme toimintaa.

kylmät kädet ja jalat

Poista lämpöä ruoansulatuselimistöstä

Kuinka se tapahtuu?

  • Valitse terveellisiä ruokia ja vältä haitallisia ruokia, jälkimmäisistä varsinkin punaista lihaa ja makkaraa, rasvaista juustoa, paistettuja ruokia ja sokerisia herkkuja.
  • Vältä hankalasti sulavia ruokia, kuten tiettyjä vihanneksia, maitotuotteita jne.
  • Pureskele ruokasi huolella.
  • Älä syö suuria määriä. Opettele lopettamaan ennen kuin olet liian täynnä.
  • Älä syö uudestaan ennen kuin edellinen ateria on kunnolla sulanut.
  • Älä syö illallista liian myöhään, äläkä syö liikaa.
  • Vältä ummetusta.
  • Jos kärsit liikahappoisuudesta tai närästyksestä, hoida niitä luonnollisin keinoin.
  • Emäksisöi elimistösi.
  • Yritä levätä hieman syömisen jälkeen ennen suurempia ponnistuksia.

Vesiterapia

Vesi voi myös auttaa säätelemään elimistön lämpötilaa, mutta se on tehtävä asteittain. Yleensä suihkuttelemme kuumalla tai lämpimällä vedellä, mutta suihku tulisi yrittää päättää kylmällä vedellä koko keholle paitsi pään alueelle.

Ensimmäisillä kerroilla se voi kestää vain muutamia sekunteja mutta asteittain aikaa voi nostaa tai jopa vuorotella kylmällä ja kuumalla vedellä.

On tärkeää, ettemme palele ennen suihkua tai suihkun jälkeen, jottei kontrasti olisi suurempi. Ja suihkun jälkeen on hyvä hieroa kehoa luonnollisen lämmön stimuloimiseksi. Kokeile näitä vinkkejä jos sinulla on usein kylmät kädet sekä jalat.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Park AY, Cha S. Effects of cold sensitivity in the extremities on circulating adiponectin levels and metabolic syndrome in women. BMC Complement Altern Med. 2017;17(1):150. Published 2017 Mar 9. doi:10.1186/s12906-017-1658-7
  • Fox RH. Effects of cold on the extremities. Proc R Soc Med. 1968;61(8):785–787.
  • Mozaffarieh M, Fontana Gasio P, Schötzau A, Orgül S, Flammer J, Kräuchi K. Thermal discomfort with cold extremities in relation to age, gender, and body mass index in a random sample of a Swiss urban population. Popul Health Metr. 2010;8:17. Published 2010 Jun 4. doi:10.1186/1478-7954-8-17
  • Bae KH, Lee JA, Park KH, Yoo JH, Lee Y, Lee S. Cold Hypersensitivity in the Hands and Feet May Be Associated with Functional Dyspepsia: Results of a Multicenter Survey Study. Evid Based Complement Alternat Med. 2016;2016:8948690. doi:10.1155/2016/8948690

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.