Miksi kädet ja jalat ovat kylminä vuoden ympäri?

Psyykkinen tila voi olla yhteydessä kylmiin raajoihin, etenkin silloin mikäli sinun on vaikea tehdä päätöksiä tai liikkua elämässä kehittävään suuntaan.

Kun talvella on kylmä, on helppo ymmärtää, miksi kädet ja jalat kylmettyvät. Mutta miksi ihmeessä kädet ja jalat ovat kylminä kesäkuumallakin? Tässä artikkelissa tarjoamme vastauksia edelliseen kysymykseen ja tarjoamme muutamia luonnollisia hoitokeinoja heikon verenkierron tehostamiseen.

Kylmät kädet ja jalat 365 päivää vuodessa

Jalkojen ja käsien kylmettymistä ei vieläkään ymmärretä täysin. Oloa voi hämmentää etenkin se, jos muut kehonosat tuntuvat lämpimiltä ja jopa kuumilta, mutta kädet ja jalat ovat aina vain kuin jääkalikat. Mitä käsissä ja jaloissa tapahtuu, kun ne tuntuvat kylmiltä ja jähmeiltä?

Ongelmaan löytyy syy verenkierrosta tai pikemminkin sen heikosta toiminnasta. Tietyissä tilanteissa veri, joka virtaa käsiin ja jalkoihin (etenkin varpaisiin ja sormiin) ei pääse perille asti, joten ihoalueet kylmettyvät ja saattavat jopa puutua.

Talvella ilmiö on helposti selitettävissä, sillä ulkotilan lämpötilä jähmettää nopeasti sormet ja varpaat. Myös sisätilat voivat olla viileämpiä talvisin, joten on ymmärrettävää että monet haluavat käyttää villasukkia sisälläkin oleskellessaan. Mutta kesäkuumalla kylmät jalat ja sormet eivät tunnut käyvän järkeen. Heikon verenkierron lisäksi raajojen kylmettyminen voi johtua alhaisesta ravintomäärästä tai vakavista sydänongelmista.

Kylmät jalat

“En ymmärrä tätä. Olen täysin terve, kesän helle painaa päälle ja olen aktiivinen. Miksi siis käteni ja jalkani ovat niin kylmät, että minun täytyy vetää sukat jalkaan heinäkuussa?” Kyseessä voi olla kehon lähettämä varoitusmerkki siitä, että jokin osa kehossa ei toimi niin kuin sen kuuluu.

Kädet ja jalat ovat viimeinen pysäkki verenkierrossa. Kädet ja jalat liittyvät suoraan keskivartaloon, jossa tärkeät sisäelimet sijaitsevat. Kädet ja jalat ovat tärkeä kontaktipiste lähes kaikelle fyysiselle toiminnalle: kädet koskettavat ensimmäisenä esineitä, kurottautuvat niitä kohti, kun taas jalat pitävät kosketuksen maahan monta tuntia päivässä ja liikuttavat meitä eteenpäin.

Heikko verenkierto on yleensä pääsyy kylmiin jalkoihin ja käsiin. Huono ryhti voi estää verta pääsemästä käsiin ja jalkoihin. Verisuonten ohentuminen, laiskanlainen aineenvaihdunta ja alhainen verenpaine voivat myös aiheuttaa kylmettymistä.

Mitä muita syitä jalkojen ja käsien kylmyydelle on?

On tärkeää tajuta myös se, että henkinen elämä ja psyykkiset seikat vaikuttavat pitkälti kaikkialla kehossa.

Jos jalat ja kädet ovat jatkuvasti kylminä, saattaa se johtua kehosi tavasta reagoida psyykkiseen stressiin tai hätään. Jos haluat esimerkiksi tehdä jotain tiettyä asiaa, mutta jostain syystä estät itseäsi tekemästä sitä, voi lähettämäsi signaali kääntyä aivoissa niin, että se lopettaa tietynlaisen toiminnan. Jos olet esimerkiksi lähtemässä kauppaan hakemaan suklaata, mutta muistat sitten, että lupasit itsellesi olla syömättä suklaata, lopetat toiminnon ennen kuin se ehtii alkaakaan. Keho tulkitsee tilanteen niin, että kaikki toiminto eteenpäin liikkumisen suhteen tulee lopettaa.

Kylmät kädet kuuma juoma

Psykologit ovat tutkineet yhteyttä tapojen, päätösten ja raajojen kylmyyden välillä. Jos et pysty pakottamaan itseäsi menemään kotiin opiskelemaan tai tekemään läksyjä, tai liikkumaan sinne minne haluat mennä, vastaanottaa kehosi viestin siitä, että käsiin ja jalkoihin ei tule lähettää verta.

Toinen esimerkki: haluat halata ihastustasi tai tarttua heidän käteensä, mutta yhtäkkiä tajuat, että et voi – estät itseäsi tekemästä jotain haluamaasi – voivat kädet ja jalat muuttua samassa jääkylmiksi.

Kylmien käsien ja jalkojen huomaaminen on helppoa, mutta niiden yhdistäminen psyykkiseen ongelmaan on vaikeampaa. Tämä on kuitenkin hyvä pitää mielessä ja on suositeltavaa tutkia, päteekö ilmiö kohdallasi.

On aika toimia – älä estä itseäsi tekemästä haluamiasi asioita, vaan nauti elämästä ja ota riskejä. Älä tukahduta tunteitasi, vaan ilmaise ne. Jatka eteenpäin ja tartu rohkeasti toimeen, niin pian huomaat, että kädet ja jalat eivät enää muutu jääkylmiksi kalikoiksi.

Millä muilla tavoilla voi hoitaa kylmiä käsiä ja jalkoja?

Jos kyseessä on verenkierron ongelma, voit kokeilla muutamia tehokkaita ja luonnollisia hoitoja:

Inkivääri

Inkivääri auttaa kylmiin käsiin

Inkivääri kiihdyttää aineenvaihduntaa ja ehkäisee mahan ärtymistä. Samalla inkivääri kiihdyttää verenkiertoa, lievittää lihaskipuja ja nostattaa kehon lämpötilaa. Nauti inkivääriteetä muutama kupillinen päivässä.

Ainekset ja valmistus:

  • 1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
  • 250 ml vettä

Kiehauta vesi ja kaada sekaan inkivääri. Anna uuttua 5 minuuttia ja nauti kokonaisuudessaan, niele myös inkiväärin palat.

Kaneli

Kanelilla on lämmittävä vaikutus, joka lievittää kipua ja ruuansulatusvaivoja. Kaneli nostattaa kehon lämpötilaa, parantaa verenkiertoa ja poistaa jähmeyden käsistä ja jaloista. Ripottele jauhettua kanelia kahviisi, jälkiruokiin tai aamupuuroon.

Neidonhiuspuu

Neidonhiuspuun vaikuttavat aineosat laajentavat verisuonia, mikä kiihdyttää ja helpottaa veren kulkua suonissa. Se myös kohentaa aivojen toimintaa ja ajatusprosessien selkeyttä. Voit nauttia neidonhiuspuuta kapselimuodossa, ja sitä on saatavilla luontaistuotekaupoista.

Muista myös jumpata käsiä ja jalkoja, tämä nopeuttaa veren kulkemista raajoissa. Venyttele käsiä ja sormia säännöllisesti ja jumppaa myös nilkkoja ja varpaita. Pyörittele ranteita ja nilkkoja ja heiluttele sormia ja varpaita.

Neidonhiuspuutee