Logo image
Logo image

Pölypunkkeja kotona? Hankkiudu eroon niistä luonnollisesti

3 minuuttia
Jotta voisit estää pölypunkkien kertymisen sänkyysi, sinun kannattaa tuulettaa sitä joka päivä. Lisäksi on myös hyvä idea desinfioida patjaa aina silloin tällöin.
Pölypunkkeja kotona? Hankkiudu eroon niistä luonnollisesti
Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Sänky on yksi kodin olennaisimmista kalusteista. Se on se paikka, johon menemme lepäämään rankan päivän jälkeen, ja jossa vietämme suuren määrän aikaa öisin antaakseemme kehomme pitää yllä toimintojaan. Hiki, kuolleet ihosolut ja pöly pääsevät kuitenkin kertymään patjaan, ja ne houkuttelevat esimerkiksi pölypunkkeja.

Onneksi on olemassa tapoja puhdistaa ja desinfioida sänkyä niin, että tästä ongelmasta voi päästä eroon ilman vahingollisia kemikaalejaEi myöskään tarvitse käyttää suuria määriä rahaa, mitä monien siivoustuotteiden hankkiminen edellyttää.

Tällä kertaa kerromme siis eräästä hyvästä luonnollisesta vinkistä sekä jaamme muutamia muita siivousvinkkejä, jotta voisit pitää sänkysi huippukunnossa.

Sängyssäsi voi elää 1,5 miljoonaa pölypunkkia juuri nytkin

Some figure
sängyssä voi elää helpostikin 1,5 miljoonaa nopeasti lisääntyvää pölypunkkia.

Lakanat ja huovat imevät itseensä hikeä ja kuolleita ihosoluja. Tämä kaikki aines toimii näiden eliöiden ravintona, ja seurauksena voi olla astmaa ja allergisia reaktioita.

Monet asiantuntijat suosittelevat, että sänkyä tuuletettaisiin usean tunnin ajan sen jälkeen, kun siitä on aamulla noussut. Raitis ilma ja valo auttavat hävittämään nämä loiseläjät. Jos petaat sen sijaan sänkysi heti kun nouset, saat kehon jättämän lämmön jäämään jumiin patjaan, ja siten luot täydellisen ympäristön kyseisille tuholaisille.

Punkkien kertyminen aiheuttaa seuraavia oireita ihmisillä, ja nämä vaivat sekoitetaan usein toisenlaisiin terveysongelmiin:

 • nenän tukkoisuus
 • astma
 • aivastelu
 • heinänuha
 • punoittavat silmät
 • kutina
 • ihon ärtyminen

Jos sinulla on mitään näistä oireista, kannattaa ryhtyä eräisiin yksinkertaisiin toimiin, jotta voisit kohentaa sänkysi tilaa ja estää siten vakavammat ongelmat terveydellesi.

Kuinka sängyn voi desinfioida luonnollisesti?

Some figure

Ensinnäkin sinun tulisi vaihtaa lakanasi ainakin joka toinen viikko. Muista se, että ne imevät hikeäsi!

Kannattaa myös pitää sängyn runko ja sitä ympäröivät alueet pölyttöminä, sillä se on myöskin sellainen allergeeni, joka on haitallinen ihmisen terveydelle.

Jotta voisit välttää haitallisia kemikaaleihin perustuvia puhdistusaineita, voit käyttää valkoviinietikkaa ja vetyperoksidia luonnollisina korvaavina tuotteina sängyn siivouksessa.

Kokeile siis seuraavaa luonnollista kotihoitoa, jotta voisit pitää patjasi puhtaana ja hävittää siinä asuvia pölypunkkeja.

Desinfiointiaine ruokasoodasta ja eteerisistä öljyistä

Some figure
soodallaseimee kosteutta ja likaa patjastasi.

Sen ominaisuudet neutralisoivat epämiellyttäviä hajuja, ja ne jättävät sängyn puhtaan ja raikkaan tuoksuiseksi sitä varten, että voit kömpiä siihen tyytyväisenä yöllistä lepoa varten.

Eteerinen öljy (voit käyttää teepuu- tai eukalyptusöljyä) on hyvin miellyttävää tuoksultaan, ja se tehostaa desinfiointiprosessia, jotta voisit täysin päästä eroon pölypunkeista.

Tämä menetelmä on täysin ympäristöystävällinen, ja se onkin oivallinen korvike sellaisille kaupallisille tuotteille, joissa on runsaasti haitallisia kemikaaleja.

Tarvittavat ainekset

 • 2,4 dl ruokasoodaa
 • 10 tippaa eteeristä öljyä
 • 1 keskikokoinen siivilä
 • 1 harja
 • tavallinen tai käsikäyttöinen pölynimuri

Toimi näin

 • Yhdistä ruokasooda ja eteerinen öljy astiassa, ja sekoita ne hyvin.
 • Käytä siivilää jakaaksesi jauheen tasaisesti patjallesi.
 • Hiero sitä harjan avulla ja varmista, että puhdistat jokaisen kohdan patjan pinnassa.
 • Anna seoksen vaikuttaa vähintään tunnin verran, sillä näin sen aktiiviyhdisteet voivat tehdä tehtävänsä tehokkaasti.
 • Kerää ruokasooda pois imurilla.
 • Toista tätä käsittelyä kerran kuukaudessa.

Oletko varma, että sänkysi on puhdas? Vaikka se ei välttämättä näytäkään yhtään likaiselta tai haise pahalta, on todennäköistä, että siinä on tuhansia pölypunkkeja ja muita mikro-organismeja, jotka saattavat olla haitaksi terveydellesi.

Jos sinulla on kotonasi lemmikkejä, pidä ne poissa makuuhuoneestasi, sillä niistä lähtevä hilse voi tehdä ongelmasta pahemman.

Seuraa näitä yksinkertaisia vinkkejä, jotta voisit pitää kehosi yölliseen lepoon käyttämäsi paikan puhtaana ja terveellisenä!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.