Raikasta ja uudista vanhat tavarat – 10 siivousvinkkiä

Tiesitkö, että paras tapa mikroaaltouunin siivoukseen ja bakteerien tappamiseen on lämmittää kupillinen vettä ja etikkaa mikrossa? Seoksesta nouseva höyry irrottaa rasvan ja lian, ja tappaa samalla bakteerit.

Siivoaminen ei välttämättä ole lempipuuhaasi, mutta se on välttämätön paha – niin terveyden kuin hygieniankin kannalta.

Jos alat tutkailla esineitä ja nurkkia kotonasi, huomaat nopeasti että joka päivä pölyä kertyy enemmän ja enemmän, rasva ja lika tuhrivat keittiön pinnat ja kaapit ja koko asunto näyttää likaiselta ja epäsiistiltä. Ilmassa lentelee mikrobeja, pölyä ja likaa, jotka kertyvät nopeasti eri pinnoille.

Siivoaminen on välttämätöntä, mikäli haluat pitää kodin siistinä ja puhtaana. Onneksi on olemassa muutamia tehokkaita keinoja, jotka helpottavat siivousurakkaa ja tekevät siitä nopeaa. Kokeile tämän artikkelin vinkkejä seuraavana siivouspäivänä.

1. Grillin puhdistaminen

Grillin siivoaminen

Kun haluat puhdistaa pihagrillin talven jäljiltä käyttökuntoon, pidä mielessä seuraavat vinkit. Älä käytä vettä ja saippuaa grillin pesemiseen, sillä ne voivat imeytyä grillin pinnoille ja jättää jälkeensä inhottavan saippuaisen maun ja hajun makkaroihin ja pihveihin.

Miten grillin saa sitten parhaiten puhdistettua? Leikkaa kookas sipuli puoliksi ja hankaa leikkauspintaa grilliritilään ja muille pinnoille ennen grillauksen aloittamista. Sipulilla on antiseptinen vaikutus, joka tappaa grillissä pesivät bakteerit ja antaa samalla valmistettavalle ruualle herkullisen aromin.

2. Tehosekoittimen pesu ja puhdistus

Olet ehkä tottunut pesemään tehosekoittimen astianpesuaineella harjaa käyttäen käytön jälkeen. Tehosekoittimen voi kuitenkin puhdistaa helpomminkin! Laita kupillinen lämmintä vettä ja pieni tilkka astianpesuainetta sekoittimeen, sulje kansi ja anna saippuaveden pyöriä sekoittimessa muutaman sekunnin ajan. Huuhtele, ja sekoitin on kuin uusi – ilman hankausta.

3. Mikroaaltouuni

Jos käytät mikroa usein, kertyy sen pinnoille nopeasti likaa, rasvaa ja ruuantähteitä, jotka johtavat nopeasti bakteerien kasvuun.

Varmistaaksesi, että mikro on puhdas ja raikas sekä poistaaksesi kaikki mikrossa pesivät bakteerit, lämmitä desi vettä ja etikkaa (50/50) mikrossa, anna seoksen poreilla noin 5 minuutin ajan. Muista käyttää mikroon sopivaa astiaa. Anna seoksen seistä mikrossa muutaman minuutin ajan lämmityksen jälkeen ja pyyhi sitten mikron sisäpinnat paperilla tai liinalla: huomaat heti, miten etikka ja vesi ovat liuottaneet rasvan ja lian irti.

Suositeltua lukemista: Puhdista keittiövälineet luonnollisin keinoin

4. Suihkupää

Suihkupään siivoaminen

Suihkupää on kovassa käytössä joka päivä ja siihen kertyykin nopeasti kalkkia, saippuajäämiä, ruostetta ja muuta. Jos käyt kurkkaamassa suihkupäätäsi samantien, huomaat miten likainen se on. Sinun ei kuitenkaan tarvitse ruuvata päätä irti puhdistaaksesi sen tai käyttää haitallisia kemikaaleja. Täytä pieni muovipussi etikalla ja sido se ylläolevan kuvan mukaisesti suihkupään ympärille kumilenkkiä käyttäen – anna etikan vaikuttaa tunnin ajan, poista ja pyyhkäise jäämät irti.

5. Pidä patja puhtaana

Patjaan ja petivaatteisiin kertyy nopeasti pölyä ja likaa, ja onkin hyvä idea tuulettaa patja, tyynyt ja peitto säännöllisesti. Näin poistat pölypunkit ja tunkkaisen hajun.

Jos haluat puhdistaa patjan tehokkaasti, kaada tilkka kirkasta alkoholia suihkepulloon ja suihki patja läpi – anna sen kuivua ja tuulettua kunnolla ennen kun laitat petivaatteet.

6. Sälekaihdinten puhdistaminen

Sälekaihtimet kerryttävät nopeasti pölyä ja likaa, ja ne vaativat säännöllistä puhdistamista.

Helppo tapa pitää kaihtimet puhtaana ja kauniina on käyttää vanhaa sukkaa niiden puhdistamiseen. Hiero kevyesti kostutettua tai kuivaa sukkaa kaihtimiin, näin pääset käsiksi ahtaisiinkin kohtiin.

7. Paistinpannun puhdistaminen

Kun haluat poistaa paistinpannusta palaneet ruokajäämät ja muut tahrat, älä käytä voimakkaita kemikaaleja ja rasvaa irroittavia tehotuotteita, sillä ne päätyvät helposti pannusta ruokaasi. Pidä huolta ympäristöstä ja terveydestäsi puhdistamalla paistinpannu sekoituksella vettä ja suolaa. Hiero sekoitus pannulle puhdistussienellä – rasva irtoaa hetkessä.

8. Juustoraastimen pesu

Raastimen siivoaminen

Kun raastat rasvaista juustoa, on vaikeaa poistaa jäämät raastimesta kunnolla. Joskus raastin saattaa alkaa haista epämiellyttävälle tästä syystä.

Heittääksesi hyvästit tälle ongelmalle, kokeile puhdistaa raastin juuston raastamisen jäljiltä raa’alla perunalla. Raasta raakaa perunaa ja huuhtele raastin vedellä. Peruna sisältää happoa, joka poistaa rasvaiset juustojäämät nopeasti ja ilman kemikaaleja.

9. Desinfioi leikkuualustat

Tämä saattaa kuulostaa uskomattomalta, mutta puiset leikkuulaudat voivat olla likaisempia kuin kylpyhuoneesi.

Puinen leikkuulauta imee itseensä kosteutta ja ruokajäämiä, mikä antaa täydellisen kasvualustan bakteerien kasvulle. Tämä voi pahimmillaan johtaa sairastumiseen.

Jotta saisit puisen leikkuulaudan puhdistettua kunnolla, pyyhi se käytön jälkeen puhtaaksi sitruunamehulla ja suolalla tai tilkalla vetyperoksidia. Tämä tappaa bakteerit ja pitää leikkuulaudan puhtaana ja turvallisena käyttää.

Lue lisää: Vetyperoksidi: 12 syytä pitää sitä kotona

10. Kylpyammeen puhdistus

Näyttääkö kylpyammeesi likaiselta, harmaalta tai ruosteiselta? Ammeeseen kertyy helposti saippuajäämiä ja likaa. Sekoita greippimehua ja suolaa keskenään muodostaaksesi tehokkaan puhdistusaineen. Voit myös hieroa greippiä suoraan kylpyammeeseen nopeampaan puhdistukseen.