Keittiösienissä piilevät vaarat

marraskuu 11, 2016
Estääksesi bakteerien kasvamisen ja leviämisen, sinun tulisi desinfioida keittiösienesi, rättisi ja teräsvillat säännöllisesti.

Keittiösienet ovat yksiä keittiön käytetyimmistä välineistä astioiden ja tasojen puhdistamiseen. Tämä hyödyllinen väline voi kuitenkin muuttua yhdestä parhaimmista siivousvälineistä yhdeksi pahimmista terveytesi vihollisista kun sitä ei puhdisteta oikein.

Sienet ja rätit toimivat poistaen ruoan jäänteet astioista ja pöydältä. Puhdistusprosessin aikana suuri määrä ruoantähteistä imeytyy sieneen ja yhdistettynä kosteaan ympäristöön se kehittää suotuisan ympäristön bakteerien kasvulle, etenkin jos sieni säilyy kosteana käytöstä toiseen.

Bakteerit kuten kolibakteeri, stafylokokki ja salmonella voivat selviytyä sienissä tunteja ja jopa päiviä ensikontaktin jälkeen. Tästä syystä usein näiden sienten desinfiointi normaalin tiskisaippuan käytön lisäksi on suositeltavaa silloin tällöin.

Katso tämä artikkeli: Rahasta löytyvät bakteerityypit

Keittiösienet: likaisimmat asiat kodissasi

Lääkäri Philip Tiernon, New Yorkin yliopiston kliinisen mikrobiologian ja patologian professorin mukaan ”likaisin asia joka sinulla on kotonasi on pieni sieni jota käytät pesemään astioitasi, se on likaisempi kuin vessanpöntön istuin tai roska-astia.”  

Tämä esine on huokoinen, mikä auttaa jäämien poistossa, mutta se säilyttää likaa ja mikro-organismeja joita esiintyy siivoamisprosessissa.

Sininen sieni

Ruoanjäämät jotka imeytyvät sieneen, voivat jäädä siihen pitkäksi aikaa kun sientä ei ole desinfioitu kunnolla. Joka 20. minuutti kun sieni säilyy kosteana, enemmän uusia bakteereja syntyy.

Saatat ajatella että käyttämällä tiskisaippuaa sieni on puhdas ja turvallinen käyttää tiskeihisi. Se ei kuitenkaan ole tarpeeksi, sillä saippua ei pysty kokonaan eliminoimaan kaikkia patogeenejä jotka löytyvät sienen sisältä ruoanjäämien kanssa.

Paras tapa välttää saamasta sienestä sairauksia on desinfioida se. Voi olla hieman paradoksaalista että sinun tulee puhdistaa väline jota käytät puhdistamiseen, mutta totuus on että se on tarpeellista!

Kuinka puhdistan ja desinfioin sienet?

Keittiösienet mikroon

Yhdysvaltojen Maataloustutkimuspalveluksen tutkimuksessa vuonna 2007 tehtiin useita kokeita heidän saadakseen selville mikä on kaikista tehokkain tapa poistaa patogeeneja jotka kerääntyvät sieniin. 

Ensimmäinen asia jonka he tekivät, oli liottaa sieniä lämpimässä nesteessä joka sisälsi jauhettua naudanlihaa, saadakseen sieniin kokeessa tarvittavat mikrobit. Seuraavia prosesseja käytettiin, jotta voitiin päätellä paras tapa desinfioida keittiösienet:

  • Liottaminen 3 minuuttia liuoksessa, josta 10 % on valkaisuainetta ja loput vettä.
  • Sitruunamehussa liottaminen 1 minuutin ajan.
  • Mikroon laittaminen 1 minuutiksi.
  • Astianpesukoneeseen laittaminen kuivauskierroksen aikana.

Lue myös: Sitruunankuoren hyödyt ja käyttö

Sienten liottaminen valkaisuaineessa tai sitruunamehussa pystyi vähentämään bakteeripitoisuutta 37-87 %.

Mikrossa kuumentamisen todettiin eliminoivan 99,9 % mikro-organismeista. Tulokset olivat vastaavat tiskikonemetodissa. 

Desinfioidaksesi sienet mikrossa, huuhtele ne puhtaalla vedellä ja laita ne sitten mikroon kovalla lämmöllä 2 minuutiksi. Sen lisäksi sinun tulisi myös kiinnittää huomiota seuraaviin vinkkeihin:

  • Puhdista sieni joka käytön jälkeen. 
  • Kierrätä kahta sientä jotta sinulla on aina puhdas jota käyttää.
  • Tarkasta sieni ja yritä poistaa kaikki ruoanjäämät jotka ovat jääneet tiskien pesun jälkeen. 
  • Anna sienen kuivua joka käytön jälkeen välttääksesi bakteerien liiallista kasvua.
  • Mikäli aterimet tai astiat ovat rasvaisia, puhdista ne ensin paperipyyhkeellä ennen sienen käyttöä. 
UUTISIA VERKOSSA