Logo image
Logo image

7 vinkkiä kodin pitämiseksi siistinä

4 minuuttia
Jos käytät kymmenen minuuttia päivässä siivoamiseen, tuloksena on koti, joka on paremmassa järjestyksessä. Siten et joudu käyttämään suurta määrää aikaa viikonloppuisin siihen, että saisit kotisi kerralla kuntoon.
7 vinkkiä kodin pitämiseksi siistinä
Viimeisin päivitys: 14 helmikuuta, 2019

Onko sinusta vaikeaa pitää koti siistinä ja järjestyksessä?

Olet kenties koko päivän yleensä poissa kotoa. Ja sitten kun saavut illemmalla takaisin, olohuoneesi ja keittiösi ovat luultavasti likaisia ja epäjärjestyksessä.

Tavarat ovat missä sattuvat olemaan, likaisia vaatteita on ympäriinsä, ja aamun likaiset tiskit odottavat altaassa. Mutta sinulla ei kuitenkaan olisi millään aikaa tai energiaa tehdä asialle jotakin, ja tämä ongelma tuppaa vaan pahenemaan viikon edetessä.

Tässä artikkelissa annamme siis hyviä vinkkejä, joiden avulla pystyt helpommin pitämään yllä kotisi järjestyksen ja siisteyden ilman viikoittaista suurta siivousta. Kuulostaako kiinnostavalta? Jatka lukemista ja laita nämä seitsemän tehokasta kodin siivousvinkkiä muistiin!

Siisti koti – onko se edes realistinen tavoite?

Jos sinulla on lapsia, tai jos vietät suuren osan päivistäsi töissä, on normaalia, että kotisi ei ole kovin siisti.

Saavut kotiin, laitat kassin lattialle, otat takkisi pois ja jätät avaimesi mihin tahansa. Lapsesi eivät kerää lelujaan, ja astiat odottavat altaassa pesua tuntikausien ajan.

Et tietenkään haluaisi elää tällä tavalla. Aikaa ei kuitenkaan aina ole riittävästi, jotta kodin voisi järjestää ja pitää siistinä.

Tiesitkö kuitenkaan sitä, että järjestyksessä oleva koti vaatii vain hiukan alkuvaivaa ja sitten ainoastaan hiukan sitoutumista?

Noudata näitä vinkkejä ja pidä koti siistinä

Kokeile näitä helppoja vinkkejä, jotta kodin siistinä ja järjestyksessä pitäminen helpottuisi olennaisesti – jatka lukemista ja ryhdy toimeen!

1. Älä anna sotkun levitä laajalle

Some figure

Kuten sanotaan, “kaaos luo lisää kaaosta”.

Tämä tarkoittaa sitä, että jos lattialle ja ympäri tiettyä huonetta on levitelty tavaroita, tämä sotku tulee “tainomaisesti” leviämään myös muualle kotona.

Ihmisen mieli toimii kummallisella tavalla. Sen sijaan, että ryhtyisit toimeen ja järjestäisit tavarat, mielesi sanoo: “Täällä on jo sotkuista… Joten miksei myös tuolla saisi olla?”

Jos huoneessa sen sijaan on kaikki paikoillaan, ihmisen mieli haluaa toistaa tätä myös muissa huoneissa.

2. Käytä tavaroita ja laita ne sitten paikoilleen

Jos kosket tavaraan, pidä siitä huolta.

Kun esimerkiksi tulet kotiin kaupasta, laita kaikki tuotteet kasseista niille paikoille, missä niiden kuuluu olla.

Taita kassit ja laita ne sitten siihen paikkaan, joka on niille tarkoitettu.

 • Kun olet syönyt, laita pöydällä olevat astiat suoraan astianpesukoneeseen tai pese ne heti.
 • Jos olet kokeillut vaikkapa hametta, jota et sitten kuitenkaan laita päällesi, laita se takaisin kaappiin.
 • Kun vessapaperi loppuu, laita heti tilanne uusi rulla. Tee näin kaikkien tavaroiden suhteen.

3. Älä kerää tavaroita

Some figure

Tämä vinkki voi olla avuksi millä tahansa elämän osa-alueella. Jos et käytä jotakin tavaraa, älä pidä sitä.

Mitä vähemmän tavaroita sinulla kotonasi on, sitä helpompaa on pitää kaikki paikoillaan järjestyksessä. Minimalistiset tai zen-henkiset sisustustyylit ovat täydellisiä ratkaisuja tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

Pöytä, jolla on pöytäliina, ei ole sama asia kuin pöytä, jolla on suuri määrä koristeita, kehyksiä ja erilaisia esineitä.

Jos huoneessasi ei ole suurta määrää tavaroita, voit siivota sen jo muutamassa minuutissa.

4. Varaa aikaa siivoukseen

Jos oma siivouspäiväsi on sunnuntai tai lauantai (kuten monien rutiinissa on), et luultavasti halua käyttää koko aamua tai iltapäivää kuuraten ja järjestellen.

Hyvä tapa estää tätä on määrittää, kuinka paljon aikaa tarvitset kunkin huoneen siivoukseen. Saatat esimerkiksi tarvita 15 minuuttia kylpyhuonetta varten, 20 minuuttia keittiötä varten ja 15 minuuttia olohuonetta varten.

Voit jopa laittaa tätä varten päälle hälytyksen. Näin olet tehokkaampi, ja syvällisen siivouksen ansioista saat myös hiukan hyvää liikuntaa.

5. Järjestä tietyt tilat ensin, jos haluat mahdollisimman siistiltä vaikuttavan kodin

Some figure

Mitkä huoneet kodissasi ovat niitä kaikkein “näkyvimpiä”? Missä tiloissa vietät eniten aikaa?

Kenties näitä huoneita ovat olohuone ja keittiö, tai ehkäpä makuuhuone ja ruokailutila. Aloita niistä tiloista, joissa olet eniten. Muista, että jos nämä huoneet ovat järjestyksessä, sinulla on enemmän energiaa muiden huoneiden siivousta varten.

6. Pidä hauskaa samalla kun siivoat

Miksi olisi niin, että kodin siivous ja järjestyksessä pitäminen täytyy olla tylsää ja ärsyttävää? Siitä voidaan tehdä hauskaa muutamilla yksinkertaisilla nikseillä.

Tämä voi olla esimerkiksi värikkäiden hanskojen osto tai vintage-purkkien hankkiminen, tai voit myös innovoida kodin puhdistusaineiden osalta. Mahdollisuudet tässä ovat monet!

Kuuntele myös lempimusiikkiasi, kun siivoat – voit luoda listan kappaleista, joiden tahdissa on helppo laulaa ja tanssia.

7. Luo suunnitelma siivoukselle ja järjestyksen säilyttämiselle

Some figure

Tämä on niinkin helppo asia kuin sen määritteleminen, mitä pitää kunakin viikonpäivänä tehdä. Jos teet hiukan joka päivä, sinun ei tarvitse käyttää tunteja kuuraamiseen ja järjestelyyn viikonloppuisin.

Tämä voi mennä esimerkiksi seuraavalla tavalla: siivoat keittiön maanantaina, imuroit lattiat tiistaina, järjestät kylpyhuoneen keskiviikkona ja makuuhuoneen torstaina, peset vaatteesi perjantaina, silität tekstiilit lauantaina sekä peset lattiat sunnuntaina.

Suunnittele myös viikottaiset ja kuukausittaiset asiat, kuten esimerkiksi autotallin järjestäminen, jääkaapin puhdistus ja ikkunoiden peseminen.

Some figure

Muita neuvoja, jotta kodin siistinä pitäminen helpottuisi

Seuraava lista voi olla suureksi avuksi päivittäisessä rutiinissa, joten pitääksesi kodin siistinä ja järjestyksessä, ota käyttöön nämä vinkit:

 • kerää kaikki tavarat saapuessasi kotiin (takki, avaimet, laukku jne.)
 • petaa sänkysi joka päivä
 • nosta vaatteesi ennen kuin menet nukkumaan
 • luo suunnitelma siivousta ja järjestyksen ylläpitoa varten perheesi kanssa
 • vie roskat ulos joka päivä
 • siivoa kymmenen minuutin ajan joka päivä

Artikkelin pääkuva on lähteestä © wikiHow.com.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Melton, P. (2007). Feng Shui. The Minnesota Review. https://doi.org/10.1215/00265667-2007-69-7

 • Lasnik, H. (2006). Minimalism. In Encyclopedia of Language & Linguistics. https://doi.org/10.1016/B0-08-044854-2/02045-9


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.