Logo image
Logo image

Näin kehityt kokkina - 7 keittiöniksiä

3 minuuttia
Jos kaipaat neuvoja keittiöön kokkaustaitojesi parantamiseen, lue tämä artikkeli. Olemme koonneet seitsemän helppoa vinkkiä, jotka tekevät ruuanlaitosta helpompaa ja hauskempaa - samalla opit ottamaan kaiken irti ruoka-aineista.
Näin kehityt kokkina - 7 keittiöniksiä
Maria Patricia Pinero Corredor

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Maria Patricia Pinero Corredor

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 23 marraskuuta, 2022

Osa kokee keittiön pelottavana paikkana, jossa asiat menevät nopeasti vikaan. Ruuanlaitto ei kuitenkaan ole loppujen lopuksi vaikeaa, kunhan hallitset muutamat perusasiat. Näillä nikseillä ruuanlaitosta tulee helpompaa, parannat keittiökykyjäsi ja saat itseluottamusta ruuanlaitossa. Näin kehityt kokkina!

1. Pihvien kypsentäminen: älä kääntele lihaa jatkuvasti

 

Some figure

Tämä saattaa vaikuttaa merkittömältä pikkuseikalta, mutta pihvin jatkuva kääntäminen pannulla voi johtaa erinäisiin ongelmiin pihvin maussa ja koostumuksessa.

Jos käännät pihviä jatkuvasti, ei se saa pintaansa rapeaa ja herkullista kerrosta. Jos annat pihvin kypsyä rauhassa kummaltakin puolelta varmistat samalla, ettei liha kuivu, vaan pysyy herkullisen mehevänä pihvin keskellä. Jos kääntelet lihaa, on hyvin mahdollista että nesteet karkaavat ja palavat karrelle pannun pintaan.

Parhaiten pihvin kypsyyden saa selville liikuttelemalla sitä pannussa. Jos pihvi liikkuu vaivatta, voit poistaa sen lämmöltä.

Suositeltua lukemista: 9 tapaa estää ruokaa jäämästä kiinni pannuihin

2. Näin selvität, ovatko kananmunat tuoreita

Kananmunat säilyvät pitkään, mutta jos kaapin perukoille on jäänyt tusina käyttämättömiä munia, etkä ole varma siitä ovatko ne vielä syöntikelpoisia, voit helposti testata tämän.

Aseta muna lasilliseen vettä. Vanhentuneet munat kelluvat vedessä, kun taas tuoreet munat vajoavat lasin pohjalle. Jos muna jää lasin puolivaiheille, voi sitä vielä käyttää ainakin muutaman päivän ajan turvallisesti.

3. Anna lihan levätä kypsennyksen jälkeen

Etenkin nälkäisenä odottaminen on vaikeaa, kun mehukas pihvi odottaa syöjäänsä. Punaisen lihan tulee aina kuitenkin antaa levätä hetki kypsentämisen jälkeen, sillä se maistuu näin huomattavasti paremmalta. Anna pihvin levätä muutaman minuutin ajan foliolla peitettynä ennen nauttimista.

4. Pehmitä voi

 

Some figure

Jos olet aikeissa leipoa ja tarvitset huoneenlämpöistä, pehmeää voita, muista tämä helppo kikka voin pehmittämiseen.

  • Lämmitä lasillinen vettä mikrossa
  • Kippaa vesi pois ja aseta lasi voinokareen päälle
  • Muutamassa sekunnissa voi muuttuu riittävän pehmeäksi ja on valmista käytettäväksi

5. Ruuan kypsentäminen uunissa

Jos toivot, että kehityt kokkina, ja pidät ruuan kypsentämisestä uunissa, noudata tätä ohjetta: ripottele kypsentämäsi ruuan päälle raastettua juustoa noin viisi minuuttia ennen ruuan poistamista uunista. Juusto estää ruokaa palamasta ja antaa sille herkullisen säväyksen. Voit käyttää juustoa lähes kaikissa resepteissä, olipa kyseessä liharuoka tai kasvisateria. Muista ettei juustoa tarvitse käyttää suuria määriä (tämä lisää samalla ruuan rasvamäärää), vaan ohut kerros riittää.

Muista aina tarkistaa että uunin lämpötila on sopiva kypsentämällesi ruualle ja tarkista ruuan paistoaika – näin vältyt ruuan palamiselta ja raa’aksi jäämiseltä.

6. Jäädytä liemet

 

Some figure

Jos aikasi on kortilla, etkä jaksa laittaa monimutkaisia ruokia pitkän päivän päätteeksi, tekee herkullisen liemen valmistaminen ja sen jäädyttäminen ruuanlaitosta ihanan helppoa. Liemen voi lisätä pastaan, riisiin, kasvisruokiin ja moniin muihin aterioihin, ja se tuo niille lisämakua ja ulottuvuutta nopeasti ja helposti.

Voit valmistaa joko liha- tai kasvisliemen, joka sitten kaadetaan jääpala-astiaan ja säilytetään pakastimessa. Voit kaataa liemen myös pieniin pakastepusseihin, jos tämä on helpompaa. Käytä tuoreita raaka-aineita, kuten kasviksia ja yrttejä liemen valmistukseen.

Suositeltua lukemista: 3 rasvaa polttavaa keittoa, jotka kannattaa lisätä ruokavalioon

7. Mausta ruuat tuoreilla yrteillä

Some figure

Yrtit tuovat uskomattoman määrän makua ja jännitystä tavalliseen arkiruokaan, eivätkä ne sisällä lähes ollenkaan kaloreita. Yrtit ovat huomattavasti terveellisempi vaihtoehto kuin kastikkeet ja muut lisukkeet, joita käytetään ruuan maustamisessa.

Tietyt yrtit sopivat erityisen hyvin eri ainesten kanssa: lammas ja rosmariini, kana ja timjami, kurpitsa ja salvia, kala ja tilli… Näitä yhdistelmiä on monia, ja ne tukevat toisiaan ihanteellisesti. Voit valita reseptillesi sopivan yrtin ja käyttää sitä sekä kypsennysvaiheessa että koristeena lautasella. Yrttien käyttäminen tuo huomattavasti enemmän makua ruokiin ja samalla voit välttää liiallista suolan käyttöä.

Näiden simppeleiden, mutta hyödyllisten ohjeiden avulla kehityt kokkina varmasti!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.