Näin havaitaan liika asunnon kosteus

Useat asiat kertovat asunnon liiallisesta kosteudesta. Hygienia ja hyvä huolto voivat olla tehokas apu tähän ongelmaan.
Näin havaitaan liika asunnon kosteus

Viimeisin päivitys: 28 heinäkuuta, 2023

Voit tarkkailla itse kotona jos asunnon kosteus on noussut liikaa, sillä se antaa erilaisia varoitusmerkkejä. Ongelmien välitön hoito voi auttaa välttämään isompia ongelmia.

Jokaisessa kodissa on kosteutta – onhan sisätiloissa käytössä monenlaisia koneita, jotka luovat kosteutta. Kodeissa käytetään joka päivä huomattavia määriä vettä esimerkiksi suihkussa, keittiössä ja siivouksessa. Me kaikki käytämme vettä, ja tämä aiheuttaa kosteuden kertymistä asuntoihin.

Jos kaikki laitteet ja viemärit toimivat kunnolla, vesi yleensä haihtuu eikä aiheuta mitään ongelmia. Siksi hyvä huolto kotona on erittäin tärkeää.

Asunnon kosteus

Syyt

Liika kosteus on suuri ongelma, sillä se saattaa vahingoittaa sekä ihmisen terveyttä että kotia.

Kosteutta kertyy siksi, että kodissa on huono tuuletus tai asunto sijaitsee paikassa, jossa ilmasto on kostea. Jos kotia ei tuuleteta talvella, tämäkin voi aiheuttaa kosteuden kertymistä. Seinät, katto, terassi ja autotalli ovat kaikki yleisiä ongelma-alueita, ja kosteutta voi kertyä runsaasti melko äkillisestikin.

Onneksi on merkkejä, joiden avulla voidaan havaita liika asunnon kosteus ajoissa ja ryhtyä toimeen välittömästi.

Näin huomaat, että asunnon kosteus on liian runsasta

Olet varmasti joskus nähnyt homeisia tai mustuneita kohtia seinissä, ja nämä kertovat näkyvästi kosteusongelmista. Joskus kertymistä voi kuitenkin olla paikoissa jotka eivät ole helposti nähtävissä, ja tällöin ongelma ei tule heti esiin.

Haju kertoo liiasta kosteudesta. Vaikka tämä haju voikin vaihdella, se on tyypillisesti se kaikille tuttu homeen ja pimeiden, kosteiden paikkojen haju.

Kun homeitiöt pääsevät vapaaksi, ne tuottavat hajua, jonka ihminen yleensä huomaa. Ole varovainen, sillä itiöt ovat hyvin haitallisia terveydelle. Ne voivat aiheuttaa tai pahentaa allergioita ja muita hengitysteiden ongelmia.

Lue aiheesta lisää: Näin poistat hometta kotona

Jatkuva tarkkaileminen

Puupinnat, kuten myös seinät ja katot, paljastavat nopeasti kosteuden kertymisen.

Jatkuva tarkkailu on äärimmäisen tärkeää, ja ne kohdat joissa runsas kosteus on tavallista, tulisi tarkistaa säännöllisen usein.

Keittiö ja kylpyhuone ovat erityisen alttiita liialle kosteudelle, ja veden tiivistyminen pinnoille kertoo kosteudesta näkyvästi.

Koska kellarit ja maantasokerrokset ovat jatkuvasti lähellä kosteutta, sitä kertyy niihin helposti. Kosteus nousee, ja puutteelliset talon perustat aiheuttavat maaperän kosteuden pääsyä talon rakenteisiin.

Jos seinästä irtoaa maalia, siinä saattaa olla pieni vuoto. Tällöin kosteus liittyy rakennusongelmiin. Vesieristeettömät katot, seinät tai kellarit, kuten myös huonokuntoiset kylpyhuoneen laatat, ovat yleisiä aiheuttajia.

Keinot kosteuden torjuntaan

Voit ottaa avuksesi monenlaisia ratkaisuja kosteuden vähentämiseksi kotona. Kosteusmittareita on erilaisia, ja yksinkertaisin tyyppi vaihtaa väriä havaitessaan kosteutta. Tällaiset liuskat ovat edullisia, helposti saatavilla ja helppokäyttöisiä. Toinen vaihtoehto on laite, joka näyttää kosteustiedot ruudulla.

Riittävä tuuletus vähentää kosteutta, joten asunnon tuulettaminen on tärkeää etenkin keittiössä ja kylpyhuoneessa. Nämä tilat täytyy pystyä tuulettamaan kunnolla. Liesituuuletin on erittäin hyödyllinen apu keittiössä.

Lämmitys (kohtuullisissa määrissä) on myöskin avuksi. Taloa tulee lämmittää talvella ainakin jonkin verran silloinkin jos siellä ei asuta.

Jos kotona on paljon kasveja, ja mikäli vaatteet kuivatetaan sisällä, kosteutta voi kertyä tavallista enemmän. Jos syynä on sen sijaan vesivuoto, on syytä varmistaa vahingon korjaus välittömästi. Vain asiantuntija pystyy tekemään vesivuodon korjauksen turvallisella tavalla.

Kosteuden ehkäiseminen, huomaaminen ja poistaminen on mahdollista. Tee kaikki voitavasi, jotta pystyisit estämään runsasta kosteuden kertymistä kotiisi – muuten seurauksena voi olla sekä asunnon että terveyden vahingoittuminen.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
5 yllättävää kodin bakteeripesää
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
5 yllättävää kodin bakteeripesää

Esittelemme seuraavaksi 5 yleisintä ja varsin yllättävää kodin bakteeripesää, jotka kuullessasi tulet varmasti hämmästymään!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.