Logo image
Logo image

4 helppoa vinkkiä kodin sisäilman parantamiseen

3 minuuttia
Puhdistamalla säännöllisesti kodin sisäilmaa voimme ehkäistä tehokkaammin haitallisten mikrobien ja homeen kasvua, jolloin pystymme myös huolehtimaan paremmin hengityselimien ja koko kehon hyvinvoinnista.
4 helppoa vinkkiä kodin sisäilman parantamiseen
Kirjoittanut Solimar Cedeño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

On sanomattakin selvää, että ilma jota hengitämme toimii keuhkojemme polttoaineena. Siksi onkin tärkeää varmistaa, että hengittämämme ilman ja erityisesti kotimme sisäilman laatu olisi mahdollisimman korkealuokkaista.

Vaikka meidän yksinään on lähes mahdotonta vaikuttaa julkisten tilojen ja ympäröivän ulkoilman ilmanlaatuun, jokainen voi aloittaa oman hyvinvointinsa kohentamisen yhdestä erityisestä paikasta, eli omasta kodistaan.

Vietämme paljon aikaa kotona ja siksi monet ovat valmiita tekemään töitä mukavamman ilmapiirin luomiseksi sekä itselleen että läheisilleen. Mukavuuden tunne on osa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja mahdollisuus puhtaamman ja raikkaamman ilman hengittämiseen on elintärkeä osa tätä mukavuuden tunnetta ja näin ollen myös osa kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Jatkuva päänsärky, kurkun kutina, yskä ja taukoamaton aivastelu voivat olla merkkejä siitä, että kodin sisäilmassa voi olla jotain vikaa. Jos kärsit yllä olevista oireista, käy toimeen heti, sillä oireiden pitkittyessään sekä fyysinen että psyykkinen hyvinvointisi voivat olla vaakalaudalla.

Pölyn, savun, siitepölyn, pölypunkkien, bakteerien ja homeen itiöt ja hiukkaset rakastavat kosteaa sisäilmaa. Kodin saasteet ja bakteerit voiva olla usein yksi pääsyistä selittämättömien allergioiden ja muiden hengityselinten sairauksien kuten astman ja keuhkokuumeen syntyyn.

Kotiimme kulkeutuu päivittäin vaatteisiimme, hiuksiimme ja ihollemme kiinnittyneitä allergeeneja ja sisäilmaa saastuttavia hiukkasia. Lisäksi tiettyjen kemikaalisten yhdisteiden kuten lakkojen, maalin, hyönteismyrkkyjen ja kodin puhdistusaineiden käytöstä vapautuu sisäilman laatua heikentäviä myrkkyjä.

Huono kodin sisäilma voi pitkällä aikavälillä riskeerata sekä sinun että läheistesi terveyden ja siksi onkin aika käydä toimeen heti, vaikka sinulla ei vielä olisikaan yllä mainittuja oireita. Jaamme seuraavaksi 4 helppoa vinkkiä siihen, miten parantaa kodin sisäilman laatua ja eliminoida samalla sitä saastuttavia bakteereja ja homeitiöitä.

Miten parantaa sisäilman laatua?

Tuuleta kotiasi säännöllisesti

Aamun ensimmäiset tunnit ovat ihanteellinen ajankohta kodin sisäilman tuulettamiseen. Raikas ulkoilma ja kevyt tuulenvire auttavat puhdistamaan ja tuulettamaan yön ajan seisonutta sisäilmaa luonnollisella tavalla.

Suljetut tilat, joissa ilma ei pääse kiertämään kunnolla tai ollenkaan luovat täydelliset olosuhteet bakteerien, homeen ja epämiellyttävien hajujen syntyyn. Jos käytät kesällä ilmastointia, älä jätä laitetta puhaltamaan koko päiväksi, jotta luonnon ilma pääsee kiertämään huoneessa.

Some figure

Vältä ilmanlaatua huonontavien kemikaalien käyttöä

On tärkeää oppia tunnistamaan, millaisia kemikaaleja on turvallista käyttää sisäilmassa ja millaisia taas ei. Usko tai älä, monet lähes päivittäin käytettävät tuotteet laskevat sisäilman laatua ja voivat olla haitallisia myös terveydelle.

 • Ilmanraikastajat ja aromaattiset kynttilät sisältävät synteettisiä aineosia, jotka vapauttavat ilmaan hiilidioksidia. Näiden pitkäaikaisella käytöllä voi olla vaikutuksia jopa otsonikerrokseen.

Lue myös: Hajusta kotisi yksinkertaisesti ja halvalla

 • Sohvat, matot, päiväpeitot ja lemmikkien karva- ja sulkapeitteet toimivat erinomaisena säilöntätilana sisäilman laatua heikentäville allergeeneille, hiukkasille ja mikrobeille.
 • Maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut muun muassa ammoniakkia, formaldehydiä eli metanaalia ja trikloorietyleeniä runsaasti sisältävät kodin puhdistusaineet terveydelle haitallisiksi kemikaaleiksi. Näitä ainesosia sisältävien puhdistusaineiden käyttöä tulisi välttää kaikin mahdollisin keinoin, sillä näillä kemikaaleilla on tapana varastoitua hengityksen kautta keuhkoihin.

Pyri siis suosimaan kodin siivouksessa ja desinfioinnissa ekologisempia siivoustuotteita ja vältä erityisesti niitä tuotteita, jotka sisältävät yllä mainittuja kemikaaleja.

Hanki kotiisi enemmän kasveja

Kasvien tuottaman fotosynteesin lisäksi jotkut kasvit pystyvät myös eliminoimaan sisäilmasta ilmanlaatua heikentäviä ja saastuttavia bakteereja ja mikrobeja. Tällaisia kasveja ovat muun muassa:

 • Viirivehkat (Spathiphyllum) poistavat sisäilmasta erityisesti metanaalia.
 • Isoanopinkielet (Sansevieria trifasciata) poistavat tehokkaasti sisäilmasta erityisesti bentseenin, trikloorietyleenin ja ksyleenin hiukkasia. Näitä kemikaaleja esiintyy paljon esimerkiksi tahranpoistoaineissa ja tietyissä väriaineissa.
 • Arekapalmut (Dypsis lutescens) poistavat sisäilmasta ammoniakkia ja ksyleeniä. Näitä kemikaaleja löytyy useista lannoitteista ja kodin puhdistustuotteista.
Some figure

Tarkkaile kodin kosteusprosenttia

Lämpötilojen vaihtelut sekä alituinen ilmastoinnin ja lämmityksen käyttäminen altistavat kotia liialliselle kosteudelle. Jos kodistasi löytyy suurille lämpötilamuutoksille ja kosteudelle sekä sen myötä homeelle altistuvia paikkoja (esimerkiksi kellari ja ullakko), ilmankuivaimen asentaminen näihin huoneisiin voi olla varteenotettava vaihtoehto.

Tutustu myös: Poista home ja kosteus kotoa; 5 tehokasta niksiä

Yksi erinomainen ja yksinkertainen keino homeen ehkäisylle on lattioiden ja seinien puhtaanapito säännöllisen siivouksen avulla. Lattioiden peseminen runsaalla vedellä ja nestesaippualla auttaa pitämään kotisi siistinä ja ehkäisee samalla useita bakteerien ja mikrobien levittämiä sairauksia.

Yllä mainitut neuvot ovat täysin turvallisia keinoja kodin kuin kodin ilmanlaadun kohentamiseen. Lisäksi ne sopivat erinomaisesti ehkäisemään sisäilman bakteeri- ja mikrobikasvua myös silloin, kun kodin ilmanlaatu on vielä hyvä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Mendoza Gómez, D. S. (2014). Residuos de palma africana purifican agua y aire. Un Periódico.
 • Universidad de córdoba. (2009). La química de las aguas naturales. Universidad De Córdoba.
 • Mena J. (2015). Pinturas fotocatalíticas para purificar el aire. https://doi.org/10.1016/j.ecolind.2016.01.047
 • Altés, J. A., & Galera Ruiz, D. (2008). Los Tecno – Árboles. Ambient Curso 2007-2008.
 • Marchesi, J., Zizzias, J., Adaro, J., & Fasulo, A. (2010). Producción de destiladores solares en función de las diferencias de temperatura vidrio-batea. Avances En Energías Renovables y Medio Ambiente.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.