Logo image
Logo image

5 tapaa päästä eroon kodin kosteushajuista

2 minuuttia
Oletko kuullut näistä tavoista päästä eroon kosteushajuista? Kokeile niitä kotona!
5 tapaa päästä eroon kodin kosteushajuista
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Jos haluat päästä eroon kosteushajuista tietyillä alueilla kodissasi, on joitakin asioita joita voit asian hyväksi tehdä. Näitä hajuja aiheuttavat usein home ja kerääntynyt pöly, joita et välttämättä ole huomannut ensisilmäyksellä.

Yksi erityisen epämiellyttävä asia on se, että voit haistaa sen helposti heti kun tulet sisään kotiisi tai jos se on vaatekaapissa, se voi siirtyä myös vaatteisiisi. Siitä johtuen saatat tehdä syväpuhdistuksen ja käyttää kemikaalisia tuotteita, jotka eivät ole aina hyväksi.

Onneksi on kuitenkin suuri määrä luonnollisia vaihtoehtoja näiden epämiellyttävien hajujen neutralisoimiseksi. Vaikka saatatkin olla tottunut käyttämään tuoksuja tai ilmanraikastimia, ovat nämä ratkaisut ekologisempia ja tehokkaampia.

Oletko kiinnostunut kokeilemaan?

Alla kerromme tarkemmin 6 parhaasta ratkaisusta sekä joitakin perusvinkkejä siihen, kuinka pidät kotisi kuivempana.

Parhaat tavat päästä eroon kodin kosteushajuista

Tuuletuksen puute suljetuissa tiloissa tai kontakti kosteuden kanssa ovat potentiaalisia syitä kodin kosteushajuihin. Ne ovat hyvin yleisiä ja tapahtuvat toisinaan samaan aikaan allergia- ja hengitystieongelmien kanssa.

Vaikka saatatkin usein jättää sen huomiotta, ovat tällaiset olosuhteet täydellisiä homeen, punkkien ja muiden terveydelle vahingollisten mikro-organismien leviämiselle. Kun siis havaitset pahan hajun, on paras siivota ja käyttää keinoja sen neutralisoimiseksi.

Ole tarkkana!

1. Kahvipavut

Some figure

Paahdetuilla kahvipavuilla tai kahvijauheella on vahva haju, jota voidaan helposti käyttää kosteushajuista eroon pääsemiseen. Itse asiassa suosittelemme niitä roskakorisi, vaatekaappisi ja muiden huonosti tuulettuvien paikkojen hajun parantamiseksi.

Käyttö

 • Laita kahvipavut pieneen kulhoon ja laita se ongelmapaikkaan.
 • Jos päätät käyttää kahvijauhetta, laita se kangaspussiin ennen kosteaan tilaan laittamista.

2. Sitruunamehu

Some figure

Sitruunamehusta on tullut suosittu erittäin hyödyllisenä ekologisena puhdistustuotteena. Erityisesti tässä tapauksessa sen sitrusaromi auttaa pääsemään eroon hajuista, joihin keittiössä tai kylpyhuoneessa saattaa törmätä.

Käyttö

 • Purista suuri määrä sitruunamehua ja sekoita se samaan määrään lämmintä vettä.
 • Kaada neste suihkepulloon ja suihkuta kaikille kosteushajuista kärsiville alueille.
 • Voit halutessasi pyyhkiä sen jäänteet puhtaalla liinalla.

3. Kaneli

Some figure

Tämä mahtava aromaattinen mauste sisältää mikrobien vastaisia eteerisiä öljyjä, jotka auttavat pääsemään eroon monista mikro-organismeista. Lisäksi sen tehokas haju leviää helposti ja tekee huonosti tuuletettujen tilojen ilmasta miellyttävämmän.

Käyttö

 • Kaada hieman jauhettua kanelia pieneen kangaspussiin ja laita se pahanhajuiselle paikalle.
 • Halutessasi voit ottaa kanelitankoja, sitoa ne yhteen nauhalla ja ripustaa ne haluamallesi paikalle.

4. Merisuola

Some figure

On ehdottomasti totta, että merisuola ei haise samalla tavalla kuin muut mainitsemamme ainesosat. Sen tehokkaan imeytymisvoiman vuoksi se on kuitenkin todella mielenkiintoinen ratkaisu kosteushajuista eroon pääsemiseksi.

Käyttö

 • Laita merisuolalla peitetty lautanen huoneen nurkkaan tai huonekaluille, joissa kosteusongelma ilmenee.

5. Vanilja

Some figure

Luonnollinen vaniljauute on yksi parhaista kotikeinoista päästä eroon kosteushajuista. Sillä on vahva haju, joka voi poistaa hajut esimerkiksi jääkaapista, tiskialtaasta, roskakorista tai säilytyslaatikoista.

Käyttö

 • Laita pieni määrä vaniljauutetta halutulle pinnalle ja hiero sitä liinalla.
 • Käytä vähintään 3 kertaa viikossa säilyttääksesi sen tehon.

Perusvinkkejä päästäksesi eroon kosteushaitoista

Some figure

Kaikki nämä tuotteet ovat erittäin hyödyllisiä kosteushajuista eroon pääsemiseksi. Jotta voisit kuitenkin varmistaa niiden tehokkuuden ja että hajut eivät palaa takaisin, sinun on löydettävä ongelman juuri ja hoidettava se pois päiviltä.

 • Tarkista alue mahdollisten vesivuotojen varalta.
 • Varmista, että kotisi ilma kiertää (avaa ikkunat ja ovet).
 • Vaihda tuulettimien suodattimet säännöllisesti.
 • Korvaa tai korjaa huokoiset pinnat, joissa on hometta.
 • Älä laita kosteita vaatteita vaatekaappiisi.
 • Käytä tarvittaessa kosteudenpoistajaa.

Oletko kuullut näistä tavoista päästä eroon kosteushajuista? Kokeile niitä kotona!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.