Laattalattian pesu: 7 hyvää vinkkiä

Ole varovainen voimakkaiden siivoustuotteiden käytön kanssa, sillä ne voivat vahingoittaa laattoja tai muuttaa niiden väriä.
Laattalattian pesu: 7 hyvää vinkkiä

Kirjoittanut Paula Heidemeyer

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kodin lattian pitäminen moitteettomassa kunnossa pidempään vaatii tiettyjä puhdistusmenetelmiä, jotka riippuvat lattiatyypistä. Laattalattia ei ole sama asia kuin parketti, marmori tai huokoinen kivipinta. Tästä syystä haluamme nyt kertoa, kuinka kodin laattalattian pesu onnistuu parhaiten.

Tällainen lattiapinta on yleinen keittiöissä, kylpyhuoneissa ja terasseilla. Sen siistinä pitäminen vaatii kunnon puhdistusta. Laatat keräävät usein paljon likaa ei vain pinnoille, vaan myös saumoihin.

Lue alta ohjeemme, joiden avulla laattalattian pesu keittiössä ja kylpyhuoneessa onnistuu helposti, tehokkaasti ja nopeasti.

Laattalattian pesu

Laattojen saumojen puhdistaminen

Moni uskoo, että laattalattian pesu onnistuu hyvin pelkällä märällä rievulla. Todellisuudessa näin ei ole. Hyvä lopputulos vaatii myös luonnollisten pesutuotteiden tai kemikaalien käyttöä.

Poista rasvatahrat

Paras keino päästä eroon laattojen rasvatahroista on käyttää ammoniakin ja veden seosta. Tämä seos on hyvin tehokas, mutta se tuoksuu melko voimakkaalle. Vältä sen hengittämistä liian pitkään. Ja vaikka tämä seos sopii pintojen puhdistamiseen, vältä aineen joutumista kosketuksiin ihon kanssa, sillä se on iholle hyvin haitallista.

Puhdista laattapinnat sienen ja käsineiden avulla tällä liuoksella, ja kuivaa ne sitten puhtaalla, kuivalla liinalla.

Poista kalkkisaostumat

Kalkkia voi olla vaikea poistaa, sillä se kerääntyy ajan myötä pinnoille kehnon siivouksen seurauksena. Sitä näkee tavallisesti kaikilla niillä alueilla, jotka ovat olleet kosketuksissa hyvin kalsiumpitoisen veden kanssa.

Jos haluat poistaa kalkkisaostumat, sekoita reilu pari desiä etikkaa litraan vettä. Tällä seoksella poistat kalkkitahrat laatoista kylpyhuoneessa, keittiössä tai terrassilla.

Kiillota laatat

Laattojen hoito vaatii lian poistamisen lisäksi myös sitä, että ne pidetään muutenkin moitteettoman näköisinä.

Laattojen kiillottamiseksi uita pala sanomalehteä ammoniakin ja veden seoksessa ja hankaa lattiaa tällä seoksella. Sanomalehden rakenne edistää lian puhdistumista. Huuhtele laatat sitten vedellä parhaiden tulosten saamiseksi.

Lian puhdistaminen saumoista

Laattalattian pesu luonnollisilla tuotteilla

Laattojen saumat likaantuvat aina. Niiden pinta on huokoinen, mistä syystä niihin ja niiden halkeamiin kerääntyy helposti pölyä, kosteutta, rasvaa ja muuta likaa.

Jos haluat laattojesi saumoista taas valkoiset, valmista pesuliuos omenaviinietikasta.

1. Sekoita noin desi vettä samaan määrään omenaviinietikkaa.
2. Hankaa saumoja harjan avulla ja anna vaikuttaa 10 minuuttia.
3. Tämän jälkeen huuhtele kiehuvalla vedellä ja anna kuivua luonnollisesti.

Laattalattian pesu ruokasoodalla

Ruokasoodaa käytetään monella tavalla kodin siivouksessa. Tässä tapauksessa se sopii ihanteellisesti laattapintojen vaikeampiin tahroihin. Sen avulla voi poistaa voimakkaita hajuja ja likaa.

  • Ripottele laattapinnoille hieman ruokasoodaa ja päälle kuumaa vettä. Puhdista laatat ja anna vaikuttaa 10 minuuttia.
  • Kun 10 minuuttia on kulunut, huuhtele kuumalla vedellä siivoustyön viimeistelemiseksi.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: 11 tapaa käyttää ruokasoodaa kodin puhdistukseen

Laattalattian pesu valkaisuaineella

Valkaisuaineella on desinfioivia ominaisuuksia. Sen aktiivinen ainesosa poistaa helposti bakteereja ja muita mikro-organismeja lattioilta.

Valkaisuaine auttaa myös valkaisemaan saumat. Varo käyttämästä valkaisuainetta liikaa lattioiden puhdistamisessa, sillä se voi muuttaa niiden väriä.

Aivan kuten ammoniakin kohdalla, on tärkeää välttää aineen joutumista kosketuksiin ihon kanssa ja sen höyryjen hengittämistä liian pitkään.

Näillä vinkeillä laattalattian pesu onnistuu tehokkaasti. Älä epäröi käyttää niitä seuraavalla kerralla, kun on siivouksen aika!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
12 siivousvinkkiä vaativille alueille
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
12 siivousvinkkiä vaativille alueille

Hyödylliset siivousvinkit ovat aina tarpeen! Koti tulisi siivota kunnolla säännöllisin väliajoin, välttyäksesi lialta, pölyltä ja pinttyneiltä tahr...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Abdollahi, M., & Nikfar, S. (2014). Hydrochloric Acid. In Encyclopedia of Toxicology: Third Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-386454-3.00735-1

  • Fedoruk, M. J., Bronstein, R., & Kerger, B. D. (2005). Ammonia exposure and hazard assessment for selected household cleaning product uses. Journal of Exposure Analysis and Environmental Epidemiology. https://doi.org/10.1038/sj.jea.7500431

  • Drake, D. (1996). Antibacterial activity of baking soda. Compend Contin Educ Dent Suppl.


Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.