Logo image
Logo image

11 tapaa käyttää ruokasoodaa kodin puhdistukseen

2 minuuttia
Kerromme tässä artikkelissa 11 eri tapaa kuinka ruokasoodaa voi käyttää kodin puhdistukseen ja miksi se kannattaa.
11 tapaa käyttää ruokasoodaa kodin puhdistukseen
Kirjoittanut Jose Popoff
Viimeisin päivitys: 15 joulukuuta, 2022

Oletko koskaan miettinyt millä kaikilla tavoilla ruokasoodaa voi käyttää? Saatat olla tietoinen, että sitä käytetään ruoanlaitossa (suolaisista makeisiin ruokiin), lääkkeisiin ja kosmetiikkaan. Käytä ruokasoodaa kodin puhdistamiseen – tässä parhaat vinkit!

Ruokasooda käyttäytyy erittäin hyvin muiden ainesosien kanssa, voimistaen niiden tehokkuutta. Siivotessa voi sekoittaa ruokasoodaa sitruunamehun tai veden kanssa. Sitä voi myös lisätä pesuaineeseen voimistamaan sen tehoa. Sitä voi käyttää näiden kahden pätevän keinon lisäksi moneen muuhun. Katsotaanpa tarkemmin!

 

Some figure

Ruokasoodan pääasiallinen käyttö

Ruokasoodaa käytetään kotona pääasiassa poistamaan tahroja ja kerääntynyttä rasvaa. Ruokasoodaa voi käyttää myös muuhun, kuten:

  • Ensiapuun: hoitamaan happamia palovammoja
  • Henkilökohtaiseen hygieniaan: suuvesiin ja hammastahnoihin
  • Hyönteiskarkoiteena: sopii erinomaisesti pitämään torakat loitolla ja myrkyttämään sieniä
  • Lisäämään emäksisyyttä: sopii loistavasti uima-altaan pH-arvon säätelemiseen
  • Sammuttamaan paloja: etenkin sellaisia, jotka ovat alkaneet sähköpaloina

Näin käytät ruokasoodaa kodin puhdistamiseen

Some figure

Kuten huomaat, ruokasoodaa voi käyttää moneen tarpeeseen. Tänään keskitymme sen käyttökohteisiin kotonamme ja toden totta sitä voi käyttää monenlaiseen kodin puhdistamiseen, etkä tule pettymään sen tehosta. Pidä mielessä seuraavat keinot.

1. Pese kattilat, pannut ja lautaset

Lisää astianpesuveteen muutama ruokalusikallinen ruokasoodaa ja saat rasvan irtoamaan lautasista paremmin. Jos rasvan lähteminen on tiukassa, jätä astiat likoamaan saippua-ruokasoodaveteen hetkeksi. Lisää sitten hiukan ruokasoodaa kosteaan pesusieneen poistaaksesi loputkin rasvat.

2. Puhdista pintoja

Lisää ruokasoodaa kosteaan pesusieneen tai rättiin ja levitä laattojen, lavuaarin, suihkualueen pintojen ja kylpyammeen pinnoille. Vielä parempi keino: sekoita ruokasoodaa pesuaineesi kanssa ja tee niistä tahnaa. Levitä pinnoille ja anna vaikuttaa 5 min ja huuhtele pois vedellä.

3. Puhdista mikro

Mikro tulee helposti likaiseksi ruokatahroista. Ripota ruokasoodaa pesusieneen ja puhdista mikro sisältä. Kastele ja huuhtele sieni ja pyyhi pinnat puhtaiksi.

4. Siivoa uuni

Uunin sisäpintaan kertyy helposti ruuanlaitosta kertymiä. Poistaaksesi liat uunistasi, ripottele ruokasoodaa uunin pohjalle. Suihkauta vedellä ja jätä vaikuttamaan yön yli. Aamulla voit pyyhkiä kaiken pois pesusienellä. Pinttynyt lika ja rasva lähtee helposti, eikä niitä tarvitse hangata kovasti.

5. Puhdista huonekaluja

Lapsiperheissä saattaa tapahtua vahinkoja. Poista liituvärien tahrat huonekalujen ja seinien pinnoilta käytttämällä kostutettua pesusientä, jossa on hiukan ruokasoodaa.

6. Pese lattiat

Some figure

Liuota puoli kuppia ruokasoodaa ämpärilliseen lämmintä vettä. Moppaa lattiat ruokasoodavedellä. Lattioistasi tulee pienellä vaivalla puhtaat ja kiiltävät.

7. Puhdista suihkuverhot

Suihkuverhoihin kerääntyy saippuaa ja likaa. Poista liat ruokasoodalla. Kostuta pesusieni ja laita ripaus ruokasoodaa siihen. Pyyhi suihkuverhot sienellä ja huuhtele lopuksi.

8. Pese kahvimukit ja teekupit

Käytä ruokasoodaa poistamaan kahvi- ja teetahrat valkoisista ja vaaleista vaatteista. Ruokasoodalla poistat myös pahat hajut kupeista. Levitä ruokasoodaa suoraan sienellä pinttyneisiin tahroihin.

9. Vahvista pyykinpesuaineen tehoa

Ruokasooda tasapainottaa veden pH-arvoa, mikä auttaa puhdistamaan vaatteita ja niistä tulee raikkaita ja heleitä.

  • Lisää puoli kuppia eli noin 1 dl ruokasoodaa jokaiseen pesukoneelliseen vaatteita.
Some figure

10. Poista öljy- ja rasvatahroja

Ripota ruokasoodaa rasvatahran päälle ja harjaa se pois harjalla. Helppoa kuin heinänteko!

11. Puhdista pahanhajuiset sienet

Valmista vedestä ja ruokasoodasta vahva seos. Laita pesusienet veteen ja lika ja hajut lähtevät pois.

Jos sinulla on jokin muu kodin puhdistuskeino vielä takataskussasi, kerro se meille. Sinulla on varmasti jokin mahtava ruokasoodaniksi, josta pidät!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Huacasi-Supo V, Jinéz-Mamani W, Durand-Zea E, et al. Efectos del colutorio de bicarbonato de sodio sobre el pH salival y la microflora oral. Vive Revista de Salud. 2021; 4(11): 141-149.
  • Normas Oficiales Mexicanas SCT2. Norma oficial mexicana, detección, identificación, prevención y sistemas contra incendio para embarcaciones que transportan hidrocarburos, químicos y petroquímicos de alto riesgo. Diario Oficial de la Federación Fecha de publicación: 21 de Diciembre de 1998. NOM-025-SCT4-1995.
  • Navarrete N. Prevención de quemaduras por ácido tricloroacético durante el tratamiento de condilomas acuminados: neutralización con bicarbonato de sodio. Rev. chil. Dermatol. 2005; 21(2): 145-146.
  • Velázquez Peña, S. Desinfección del agua a través de métodos electroquímicos. Ciencia Ergo-Sum. 2017; 24(2): 145-151.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.