Logo image
Logo image

10 ruokaa, jotka valkaisevat hampaat luonnollisesti

3 minuuttia
Sen lisäksi, että syöt näitä ruokia hampaiden valkaisemiseksi ja suuongelmien välttämiseksi, on tärkeää ylläpitää hyvä hygienia ja harjata hampaat joka aterian jälkeen. 
10 ruokaa, jotka valkaisevat hampaat luonnollisesti
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

On olemassa monia esteettisiä hoitoja hampaiden valkaisemiseksi. Niiden joukossa ovat kalliit hammaslääkärin vierailut. Ja samaan aikaan on lukematon määrä asioita, jotka tahraavat hampaasi. Näihin lukeutuu kahvi, tee, virvoitusjuomat, punaviini ja tupakka. Onneksi tiettyjä hedelmiä ja kasviksia, jotka valkaisevat hampaat luonnollisesti ja ehkäisevät sairauksia. Tämä johtuu näiden ruokien sinulle antamista ravinteista. Ne vahvistavat immuunikykyäsi. Tässä artikkelissa esittelemme 10 ruokaa, jotka valkaisevat hampaat luonnollisesti.

10 ruokaa, jotka valkaisevat hampaat luonnollisesti

1. Juusto10 ruokaa, jotka valkaisevat hampaat - juusto.

Maitotuotteiden syöminen vaikuttaa yleisterveyteesi tärkeällä tavalla. Tämä pätee etenkin luihisi.

Juustolla, sen lisäksi että se on erittäin kalsiumpitoinen ruoka, on ominaisuuksia, jotka auttavat sinua ehkäisemään reikiä. Se myös säätelee suusi reikien pH-tasoa. 

Parasta mitä voit tehdä, on syödä paksun siivun vähärasvaista juustoa päivittäin. Tällä tavoin pidät hampaasi terveinä ilman, että se vaikuttaa painoosi.

2. Selleri

Selleri on hyvin terveellinen kasvis. Sillä on mahtavia lääkinnällisiä ja ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Koska se on rapeaa ruokaa, se on mahtava puhdistamaan plakkia ja kiilottamaan hampaasi ja ikenesi.

 • Sen syöminen kasvattaa syljen tuotantoa. Tästä syystä se suojelee suusi terveyttä.
 • Lisäksi sellerin syöminen antaa kehollesi C-vitamiinia.

Tämä sallii sinun pitää huolta ikenistäsi ja taistella sairauksia kuten ientulehdusta vastaan. Samanaikaisesti se hankkiutuu eroon ruoan jäämistä, jotka voivat aiheuttaa tahroja.

Kaikki yllä oleva kääntyy tavaksi, jolla voit valkaista hampaasi luonnollisesti pienellä vaivannäöllä.

3. Viinirypäleet

Viinirypäleiden korkean omenahappopitoisuuden takia ne ovat täydellinen hedelmä hampaiden valkaisemiseksi luonnollisesti.

Sen jälkeen, kun olet jonkin aikaa syönyt niitä, huomaat huomattavasti vähentyneen määrän tahroja ja värjäytymiä. Lisäksi viinirypäleet sisältävät antioksidantteja, ja ne myös ehkäisevät tulehdusta ja kipua.

4. Porkkanat

Some figure

Tämä on ruoka, joka sisältää runsaasti kuitua, foolihappoa, kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia. Tämä erottuu muiden kasvisten joukosta, sillä se sisältää A-vitamiinia ja antioksidantteja.

Sen oranssi väri johtuu sen suuresta määrästä beetakaroteenia.

Kun syöt niitä raakana, porkkanat:

 • Puhdistavat suusi syvästi.
 • Taistelevat bakteeriperäistä plakkia vastaan.
 • Antavat hampaillesi kiiltävän ilmeen.

5. Mansikat

Mansikat sisältävät runsaasti antioksidantteja, omenahappoa ja C-vitamiinia. Tämä auttaa niitä valkaisemaan hampaasi luonnollisesti.

Suosittelemme syömään kaksi tai kolme mansikkaa ennen hampaiden harjaamista. Tai voit vaihtoehtoisesti hieroa mansikkaa hampaisiisi.

6. Viinietikka

Tämä on mahtava vaihtoehto tahrojen poistamiseen, sillä voit lisätä sitä salaatteihisi.

Toinen vaihtoehto on sekoittaa hieman viinietikkaa ruokasoodaan. Tämä saa aikaan kotitekoisen hammastahnan.

Se on mahtava vaihtoehto hampaidesi valkaisemiseen. Älä kuitenkaan toista tätä hoitoa useammin kuin kerran viikossa. Tämä ehkäisee hammaskivesi eroosiota ja ikävän vaikutuksen saamista.

7. Seesaminsiemenet

Some figure

Muinaisessa Egyptissä seesamin siemeniä käytettiin jauhona. Lisäksi roomalaiset käyttivät niitä valmistaakseen seosta, joka on samankaltaista kuin voi leivän päällä.

Nämä siement auttavat:

 • Minimoimaan syövästä kärsimisen riskin
 • Vähentämään kolesterolia ja verenpainetta
 • Ehkäisemään diabetesta
 • Valkaisemaan hampaasi luonnollisesti

Tämä viimeisin johtuu siitä, että seesamin siemenet vähentävät plakkia. Ja ne myös antavat kalsiumia hampaiden vahvistamiseksi. 

8. Appelsiinit

Appelsiini on hedelmä, joka sisältää vain vähän rasvaa. Niissä ei ole kaloreita tai kolesterolia. Ne sisältävät myös runsaasti pektiini -nimistä kuitua. Se on luonnollinen laksatiivi.

 • Tämä sitrus lisää syljen tuotantoasi.
 • Valkaistaksesi hampaasi, voit hieroa kuoren sisäosaa hampaillesi. 
 • Tämä hankkiutuu eroon plakista ja antaa sinulle hohtavamman hymyn.

9. Sitruunamehu

Tämän hoidon kanssa sinun tulee olla erityisen varovainen. Tämä johtuu siitä, että sitruunan mehu voi vaikuttaa hampaidesi kiilteeseen. Se voi vaurioittaa hampaitasi mikäli laitat sitä suoraan ilman, että yhdistät sitä jonkun muun kanssa.

 • Sekoita hieman ruokasoodaa muutaman sitruunatipallisen kanssa, kunnes saat tasaisen tahnan. Käytä tätä tahnaa hampaidesi huuhtelemiseen.
 • Huuhtele suusi suurella määrällä vettä tämän prosessin jälkeen.

10. SaksanpähkinätSaksanpähkinät auttavat palauttamaan hampaille valkoisen värinsä.

Saksanpähkinöiden syöminen antaa hampaillesi monia hyötyjä. Muun muassa se eliminoi plakkia palauttaakseen hampaillesi niiden valkoisen värin. 

Lisäksi tämänkaltaisia pähkinöitä sisältävät alkupalat ovat erittäin terveellisiä kehollesi.

 • Saksanpähkinät ovat yksi kasviksista, joka sisältää eniten Omega-3 -rasvahappoja. Ne ovat erittäin hyödyllisiä ylläpitämään sydämesi terveyttä.
 • Se myös antaa sinulle muita ravinteita kuten vitamiineja, proteiineja, mineraaleja, ja antioksidantteja.

Syö näitä ruokia säännöllisesti

Sisällyttämällä ruokavalioosi säännöllisesti näitä ruokia, jotka valkaisevat hampaat luonnollisesti annat myös kehollesi hyvän määrän ravinteita, jotka pitävät sinut terveenä.

Sinun tulee kuitenkin pitää mielessä, että näiden ruokien syöminen ei ehkäise 100 % suun sairauksista.  Tämä tarkoittaa, että sinulla tulee olla hyvä suuhygienia. Harjaa hampaasi kolme kertaa päivässä, ja käy hammaslääkärilläsi, jos sinulla on mitään ongelmia tai kipua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Cho, Y., Lee, J.; Mattheos, N.; Nixon, K. Ch., and Ivanovski, S. (2003). “Residual periodontal pockets are a risk indicator for periimplantitis in patients treated for periodontitis”, Clinical Oral Implants Research, 23 (3): 325-333.
 • Kofoid, C. A.; Hinshaw, H. C., and Johnstone, H. G. (1999). “Animal parasites of the mouth and their relation to dental disease”, Journal of the American Dental Association, pp. 1436-1455.
 • Lyons, T. (1989). Introduction to protozoa and fungi in periodontal infections. Publications, Ontario: Trevor Lyons.
 • Nisengard, R. J., and Newman, M. G. (1994). Oral Microbiology and Immunology. Philadelphia: W.B. Saunders, p. 297.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.