Logo image
Logo image

Kuinka poistaa naarmut lattiasta helposti

2 minuuttia
Niille jotka pitävät lattiansa hyvässä kunnossa ja arvostavat sitä, naarmut ovat pahinta mitä voi tapahtua. Älä panikoi, kerromme muutaman vinkin miten saat naarmut pois tai ainakin saat ne piilotettua.
Kuinka poistaa naarmut lattiasta helposti
Viimeisin päivitys: 20 maaliskuuta, 2019

Naarmut lattiassa häiritsevät mielenrauhaa kun haluat pitää kotisi virheettömänä. Mutta ei tarvitse joutua paniikkiin! Poista naarmut lattiasta itse helposti seuraamalla kohta esittelemämme ohjeet. Lue lisää!

Naarmuilla on tapana muuttua pahemmiksi ajan kuluessa. Naarmuja syntyy yleensä jonkin erityisen tapahtuman vuoksi kuten huonekaluja siirrettäessä, mutta toisinaan naarmun syntyperää ei pysty paikantamaan. Kun siirrät tuolia, kun lemmikkieläimesi kulkee lattialla tai kivi jää kengän uurteeseen jumiin.

Ensimmäinen ajatus on, että lattia on pysyvästi pilalla ja mikään ei pysty sitä korjaamaan. Älä murehdi, näytämme helppoja tapoja poistaa lattiasta naarmuja.

Poista naarmut lattiasta näillä kotikonsteilla

1. Pinnalliset naarmut kovassa puulattiassa/parketissa

Some figure

Parkettiin tullutta naarmua on helppo hoitaa ja peittää, yksi helpoimmista kaikista lattioista. Pinnallisen naarmun saat peitettyä parketin korjausaineella, joka on samanvärinen kuin lattiasi. Niitä voi ostaa rautakaupoista. Seuraa ohjeita:

 1. Pyyhi pölyt ja puhdista liat pois lattialta kostealla rätillä naarmun alueelta.
 2. Testaa parketin korjausainetta missä sitä ei voi nähdä ja tarkista että väri on oikea.
 3. Maalaa naarmu korjausaineella kunnes kohta on saman värinen kuin muu lattia.

2. Pinnalliset naarmut laminaattilattiassa

Laminaattilattiat ovat puulattioita edullisempia ja niihin syntyy helposti naarmuja. Naarmujen hoitoon on olemassa ratkaisu. Seuraa näitä ohjeita:

 1. Lattian puhdistamisen jälkeen ja käytä laminaattilattian korjausainetta tuotteen ohjeiden mukaan. Aine tulee yleensä lattiankorjaussetin mukana.
 2. Puhdista lattia kostealla rätillä ja varmista ettei siinä ole ollenkaan vahaa.
 3. Anna kuivua 24 tuntia.
 4. Ota hieman ainetta ja täytä naarmut lastalla levittäen kunnes naarmu on täytetty ja pinta tasainen.
 5. Pyyhi ylimääräinen täyteaine pois rätillä.

3. Syvät naarmut puulattiassa

Some figure

Syvät naarmut ovat hieman vakavampi tapaus. Tilannetta on mahdollista korjata ainakin osittain. Tarvitset lattian väristä täytettä. Seuraa näitä ohjeita:

 1. Puhdista vaurioitunut alue kostealla rätillä. Huuhtele ja toista pesu uudestaan, kunnes alue on puhdas.
 2. Jos lattian pinnassa on vahaa, poista se asianmukaisella poistoaineella. Pyyhi kostealla rätillä.
 3. Levitä puulattian täytettä sormella vaurioituneelle alueelle. Ei haittaa vaikka laittaisit liikaa, ylimääräisen täytteen voi pyyhkiä pois myöhemmin.
 4. Anna kuivua vähintään yhden päivän ajan.

Mikäli lattian korjaaminen ei tunnu sinusta sopivalle tai pelkäät pilaavasi lattian, voit aina tilata paikalle ammattilaisen korjaamaan lattian. Joka tapauksessa lattian korjaus on helppo homma.

4. Naarmujen poisto graniittilattiasta

Some figure

Graniittilattiat ovat tunnusomaisia vanhoissa taloissa. Kivilattiat, oikein asennettuna ja huollettuna, lisäävät kiistatta erityistä kauneutta talon ilmapiiriin. 

Ne eivät kuitenkaan ole immuuneja naarmuille vaikka ovatkin kestäviä. Huonekalujen siirtäminen tai raskaiden tavaroiden putoaminen lattialle voi vahingoittaa lattiaa. Näissä tapauksissa on soitettava paikalle ammattilainen.

Toisin on pinnallisten naarmujen ja tahrojen kanssa, jotka ovat tavallisia näissä lattioissa ja joiden poisto onnistuu huoletta. Jos sinulla on tämä ongelma, seuraa näitä ohjeita:

 1. Puhdista lattialta pöly ja lika kostealla rätillä. Anna kuivua.
 2. Levitä kivilattialle tarkoitettua täyteainetta lastalla. Seuraa ohjeita.
 3. Puhdistamisen jälkeen kiillota naarmua hienolla rautavillalla. Aloita varoen välttäen vahingoittamasta aluetta lisää, jatka muutaman minuutin ajan.
 4. Testaa graniittilattian täyteaine kiillottamisen jälkeen. Laita pari tippaa lattian pinnalle ja muutaman minuutin päästä näet, onko aine levinnyt. Jos on, voit lisätä ainetta lattiaan.

Lattioiden kunnossapito on tarkkaa työtä, sillä mikä vain voi vahingoittaa lattiaa. Lattiamateriaalista riippumatta voit käyttää edellä mainittuja helppoja konsteja naarmujen poistoon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Construction Calculations Manual. (2016). Construction Calculations Manual. https://doi.org/10.1016/c2009-0-64499-8

Wolisz, H., Kull, T. M., Streblow, R., & Müller, D. (2015). The effect of furniture and floor covering upon dynamic thermal building simulations. In Energy Procedia. https://doi.org/10.1016/j.egypro.2015.11.304


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.