Logo image
Logo image

Lemmikin omistamisen hyödyt

3 minuuttia
Lemmikin omistaminen on yksi niistä kokemuksista, jonka jokainen lapsi muistaa aikuisena. Eläimet antavat hyviä oppitunteja lapsille sekä täyttävät heidät ehdottomalla rakkaudella.
Lemmikin omistamisen hyödyt
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Lemmikin omistamisen hyödyt ovat ilmeisiä etenkin lapsen kehitykselle. Perheen ja lemmikin välille luotu side edustaa rakkautta ja vastuuta. Se on lisäksi turvallisuustekijä ja hyvää seuraa kaikille perheenjäsenille.

Lemmikin omistamisen hyödyt

1. Ne opettavat lapsia vastuullisuudesta

Pidä mielessä, että lemmikkiin kuuluu aikaa ja velvollisuuksia, sillä siitä tulee perheenjäsen. Vastuu sen hoidosta ja ravitsemisesta ei voi kaatua täysin yhden ihmisen harteille.

Siten vanhempien pitäisi opettaa lapsille kaikki lemmikin hoitoon liittyen. Esimerkiksi kun lemmikkiä pestään, vanhempien pitäisi tehdä se lasten avustuksella, jotta he voivat tarkkailla ja ymmärtävät, kuinka hellää annetun hoidon pitäisi olla.

Sen tavoitteena on, että lapset voivat tehdä sen itse tulevaisuudessa ilman vanhempien apua. Niin ikään lapsille voidaan antaa helppoja tehtäviä hoidettavaksi, kuten ruokinta. Vanhempien pitäisi kuitenkin muistuttaa heitä tai kysyä onko lemmikki jo ruokittu.

Sitä tulisi jatkaa kunnes se päivä koittaa, jolloin he itse muistavat ruokkia lemmikin vaadittuna aikana.

2. Lapset saavat uutta tietoa ja oppia

Some figure

Riippuen perheen omistamasta lemmikistä, lapset saavat tietoa eläimestä. Jos perheellä on esimerkiksi kilpikonna, oppivat lapset millaisia kilpikonnia on olemassa, mitä ne syövät, missä ne elävät luonnossa, kuinka kauan ne elävät ja miten ne lisääntyvät.

Kasvaessa lemmikin kanssa lapset voivat oppia, että myös eläimet kärsivät sairauksista, flunssasta ja nälästä, aivan kuten ihmisetkin. Lisäksi he voivat oppia elinkaaren eri vaiheista (syntymästä, lisääntymisestä ja kuolemasta).

3. Ne parantavat lasten terveyttä

Koirien, kissojen tai muiden karvaisten eläinten kanssa kasvaessa lapset voivat kehittää immuunijärjestelmän allergioita ja astmaa aiheuttavia taudinaiheuttajia vastaan. Lemmikkien läsnäolo auttaa alentamaan verenpainetta ja edistää hyvää sydämen terveyttä.

Eläimet tekevät elämästämme terveemmän. Se johtuu siitä, että kun hellimme niitä, meidän kehomme alkaa erittää endorfiineja eli stressiä, ahdistusta ja surua vähentäviä aivojen välittäjäaineita.

4. Ne parantavat lasten hyvää henkistä kehittymistä

Some figure

Lemmikin lapsille antama seura luo heille hyvän asenteen ja itsetunnon, parantaa heidän itsevarmuuttaan ja saa heidät tuntemaan olonsa turvallisemmaksi. Lemmikin avulla lapset oppivat olemaan empaattisia, he kykenevät tunnistamaan mikäli heidän eläimensä on onnellinen, väsynyt, surullinen tai rauhallinen.

He oppivat myös muiden kunnioittamisen, muista huolehtimisen, hellimisen ja jakamisen tärkeyden. Lisäksi lapset pystyvät luomaan fantasioita, joissa heidän lemmikkinsä on oleellinen osa tarinaa, mikä tekee heistä onnellisia. Se stimuloi myös heidän luovuuttaan.

Lue myös: Poista lemmikkien punkit ja kirput luonnollisesti

5. Ne lohduttavat lapsia

Toisinaan haluamme olla hiljaa ja vuodattaa kaikki murheemme. Niinä hetkinä lemmikit yleensä lohduttavat meitä osoittamalla ehdotonta rakkauttaan ja seuraa hiljaisuudessa. Kun tunnemme olomme yksinäiseksi, ovat lemmikit hyvä tuki. Niiden seura ja tuki antavat meille voimaa kohdata eristys ja yksinäisyys.

6. Ne auttavat kaikkia perheenjäseniä pysymään kunnossa

Liikkuvainen lemmikki auttaa ylläpitämään aktiivista elämää.

Jos perhe on päättänyt hankkia liikkuvaisen eläimen, kuten koiran, auttaa se kaikkia pysymään kunnossa sillä heidän täytyy leikkiä sen kanssa, viedä se kävelylle ja juoksemaan kaikkialle. 

7. Ne auttavat vahvistamaan perhesiteitä

Kun lemmikki otetaan mukaan perheen suorittamiin aktiviteetteihin, tulee siitä päävetovoimatekijä. Se tekee hetkistä erityisempiä ja siten se luo kauniita perhemuistoja eläimen kanssa, jotka ovat sillä hetkellä kaikista erityisimpiä muistoja.

Perheille parhaiten sopivat lemmikit

Lemmikin hankkimista tulee pohtia tarkoin.

Lemmikin hankkiminen on iso päätös, jota ei voi ottaa kevyesti. Lemmikkiä valitessa on tärkeää ottaa huomioon: niille käytettävissä oleva aika, eläimen luonne ja lasten iästä riippuen, kuinka sopivia ne ovat lasten kehitykselle ja kodin yhteiselolle.

Tavallisimpia lemmikkejä ovat:

  • Koirat. Suositelluimmat koirarodut ovat muun muassa beagle, bokseri, collie, bernhardilainen, villakoira ja snautseri.
  • Kissat.
  • Linnut.
  • Kilpikonnat.
  • Kalat.
  • Kanit.
  • Hamsterit.

Pohdintaa

Jos valitset koiran lemmikiksi, pidä mielessä, että joka kerta kun tulet kotiin, on sinua vastassa rakastava, iloinen ja onnellinen olento. Mutta huolimatta siitä, minkä lemmikin valitset, antaa se sinulle joka tapauksessa unohtumattoman kokemuksen. Lemmikkisi tulee rakastamaan sinua niin paljon, että siitä tulee uusi perheenjäsen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hall, G. B. C., Szechtman, H., & Nahmias, C. (2003). Enhanced salience and emotion recognition in autism: A PET Study. American Journal of Psychiatry. https://doi.org/10.1176/appi.ajp.160.8.1439
  • Adamle, K., Riley, T., & Carlson, T. (2009). Evaluating college student interest in pet therapy. Journal of American College Health. https://doi.org/10.3200/JACH.57.5.545-548
  • Parthasarathy, V., & Crowell-Davis, S. L. (2006). Relationship between attachment to owners and separation anxiety in pet dogs (Canis lupus familiaris). Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research. https://doi.org/10.1016/j.jveb.2006.09.005

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.