7 sydämen terveyttä vahingoittavaa tapaa

Kipujen tai muiden oireiden huomiotta jättäminen, kuten jatkuvan väsymyksen tai kuorsaamisen, voi koitua hyvin vaaralliseksi sydämen terveyden kannalta.
7 sydämen terveyttä vahingoittavaa tapaa
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Maailman terveysjärjestö WHO on todennut, että sydän- ja verisuonijärjestelmän sairaudet ovat edelleen maailman yleisin kuolinsyy.

Tämä tosiasia tulisi ottaa paremmin tarkasteluun, sillä suuri määrä kuolemista voitaisiin välttää panostamalla sydämen terveyteen enemmän.

Sellaiset tekijät kuten tupakointi, huono ruokavalio, liikalihavuus, alkoholi ja istuma-asentoon painottuva elämäntyyli johtavat sydän- ja verisuonisairauksien kehittymiseen, ja niillä voi olla vakavia vaikutuksia sekä lyhyellä että pidemmällä aikavälillä.

Vaikka pieni määrä sydänsairauksiin liittyvistä kuolemista johtuukin perinnöllisistä tekijöistä, eikä siis yllä mainitsemistamme, meidän kannattaisi ottaa enemmän vastuuta sydämestämme, mikäli haluamme pysyä terveenä pidempään.

Jokapäiväiset tapamme tekevät tästä elimestä parempi- tai huonompikuntoisen. Sydäntä kannattaa hoitaa arjen pienillä muutoksilla – tee seuraavat korjaukset ja mieti myös kuvaamiamme asioita, jotka kaikki liittyvät sydämeesi.

Tavat, jotka vahingoittavat sydämen terveyttä

1. Kuorsaaminen

vältä tätä sydämen terveyttä vahingoittavaa tapaa: kuorsaaminen

Saatat ajatella, että kuorsaaminen on normaalia, ja olet kenties kuullut sanottavan, että kaikki meistä kuorsaavat enemmän tai vähemmän.

Yleensä emme siis pohdi asiaa sen kummemmin, vaikka kumppani tai joku muu valittaa kuorsaamisestamme, tai kun heräämme väsyneinä ja päätä särkien. Olemme varmoja, ettei asiasta kannata kantaa huolta.

Kuorsaamisen näkeminen ihan harmittomana asiana on kuitenkin suuri virhe.

Monet niistä ihmisistä jotka kuorsaavat, saattavat kärsiä obstruktiivisesta uniapneasta. Tämä tila käsittää äkillisen tukkeutumisen hengityksessä, mikä johtaa verenpaineen muuttumiseen.

Jos tämä häiriö ilmenee koko yön ajan, se voi vakavasti vaikuttaa sydämen terveyteen.

2. Suun terveyden sivuuttaminen

Tämä on eräs riski, josta ihmisen tulisi olla tietoinen jokapäiväisessä elämässään – on nimittäin niin, että iensairaudet voivat vaikuttaa sydämen terveyteen.

Hammassairaudet vaihtelevat pienestä ientulehduksesta vakavampiin ongelmiin, ja monissa tapauksissa lopputulos voi olla jopa hampaan menettäminen.

Ei kannata unohtaa sitä tosiasiaa, että suu on täynnä bakteereja, ja lisäksi plakkia tai hammaskiveä voi päästä kehoon, minkä seurauksena ilmenee tulehdusta.

Jos nämä bakteerit pääsevät verenkiertoon, ne voivat vahingoittaa sydäntä. Älä siis mieti kahta kertaa, vaan käy säännöllisesti hammaslääkärissä!

3. Liikaa punaista lihaa

vältä tätä sydämen terveyttä vahingoittavaa tapaa: runsas punaisen lihan syönti

Punainen liha ei sinänsä ole epäterveellistä, jos sitä nautitaan vain silloin tällöin.

Sen sijaan että otat sen pois ruokavaliostasi täysin, kannattaisi vain ottaa huomioon, että se sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, jotka vaikuttavat sydämen ja verisuonten terveyteen.

Koska se sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, punaisen lihan ei tulisi olla jatkuvana vieraana lautasellasi. Sama koskee muita lihatuotteita kuten laardia, makkaroita tai sellaisia tuotteita, joissa on teollisia aineksia ja jotka vahingoittavat suuresti terveyttä.

Kuten aina, tässäkin avainasiana on tasapaino.

4. Passiivinen tupakointi

Saatat itse olla aktiivinen ja urheilullinen ihminen ja elät erveellisesti, ja saatat kuulua siihen joukkoon joka pitää tiukasti kiinni terveellisestä elämäntyylistä, välttäen vahingollisia asioita sydämelle.

Saatat kuitenkin tehdä töitä tai asua tupakoitsijan kanssa.

Jos näin on, et voi jättää asiaa huomiotta, sillä passiivinenkin tupakointi tuo sydän- ja verisuonisairausten riskin, yhtälailla kuin tupakointikin.

Tämänkin vuoksi kannattaisi kannustaa läheisiä ihmisiä lopettamaan tupakointi – se auttaisi muitakin kuin heitä itseään.

5. Liian vähän hedelmiä ja kasviksia

salaatit

Tiedät varmaan itsekin jonkun, joka sanoo näin: “En tykkää mistään vihreästä… Mikään, missä ei ole lihaa, ei sovi minulle”.

On kuitenkin tosiasia, että “hyvä ruoka” on sellaista, joka tekee ihmisestä terveemmän, pitää sydämen hyvässä kunnossa sekä huolehtii tasapainosta oikeiden ravinnemääriensä ansioista.

Hedelmät ja kasvikset ovat perusaineksia terveellisessä ruokavaliossa. Niiden korvaaminen roskaruoalla tai lihalla aiheuttaa suuremman sydän- ja verisuonisairausten riskin.

6. Myös tunne-elämän ongelmat vaikuttavat sydämeen

Työpaikkaongelmat, kuten pomon kanssa riitely tai kollegoiden väliset kiistat, perhehuolet, elämän kriisit, onneton olo, yksinäisyys… Kaikki nämä ovat mahdollisia haittatekijöitä sydämellesi.

Jos ongelmat jatkuvat, ne voivat aiheuttaa vakavaa vahinkoa sydämelle.

Stressi, ahdistus tai tyytymättömyys tarkoittavat kohonnutta veren kortisolitasoa, ja hormonaalisten muutosten lisäksi tämä voi pidemmällä aikavälillä aiheuttaa suurta tuhoa terveydellesi.

7. Tämän päivän terveyshuolten siirtäminen huomiseen

kivut

Rinta- tai käsivarsikipu, uupumus portaiden nousun jälkeen, suu- tai vatsakivut, kankea niska tai leuka, huimaus, silloin tällöin pyörtyminen, takykardia… Monissa tapauksissa nämä ovat yhteydessä sydänongelmiin.

Suuri osa meistä silti hädin tuskin ehtii levätä ja käydä lääkärissä tarkastuttamassa itsensä. Sanomme itsellemme, että “ei se muuta ole kuin stressiä”. Jätämme kipumme ja särkymme tulevaisuudessa ratkottavaksi, kunnes jotakin vakavaa sitten kenties tapahtuu.

Voit välttää tämän tyyppisiä tilanteita käyttämällä aikaa sydämesi hyvinvoinnin lisäämiseen ja ymmärtämällä, että pienet oireet ovat hyvin suuressa roolissa. Ne varoittavat siitä, että jotakin on tapahtumassa kehossasi.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Tiesitkö, että ylityöllä voi olla vaikutus sydämeesi?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Tiesitkö, että ylityöllä voi olla vaikutus sydämeesi?

Monet ihmiset hukkuvat työmääräänsä. Valitettavasti se on sydänsairauksien kehittymisen päätekijä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.