Logo image
Logo image

Etikalla siivoaminen - parhaat vinkit

4 minuuttia
Etikka poistaa hajut, tahrat ja tappaa jopa bakteerit tehokkaasti ja on täysin luonnollinen tapa pitää koti puhtaana.
Etikalla siivoaminen - parhaat vinkit
Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 07 lokakuuta, 2022

Etikalla siivoaminen, joko tämä on on tuttu juttu? Tämä ainesosa on korvaamaton salaateissa ja monissa muissa ruokalajeissa, mutta voit käyttää etikkaa myös kotisi siivoamisessa. Ellet vielä tiennyt, tämä ainutlaatuinen aine pitää kotisi jatkuvasti kiiltävän puhtaana. Opi tehokkaimmat tavat ja siivoa kotisi etikalla.

Miksi käyttää etikkaa?

Etikka ei turmele ympäristöä, koska siitä ei irtoa kemikaaleja eikä myrkkyjä viemäriin. Etikan käyttäminen on myös edullista. Etikkaa voi hyödyntää monella tavalla kotona ja arkielämässä. Se on orgaaninen tuote, joka ei aiheuta allergiaa eikä ärsytystä. Sitä paitsi sinulla on varmasti etikkaa jo valmiiksi keittiössäsi! Alla muutama idea siitä, miten etikalla siivoaminen onnistuu:

Puhdistukseen

 • Kaunistaa ja puhdistaa kaikki pinnat: puun, keramiikan, ruostumattoman teräksen, lasin ja niin edelleen. Käyttö on helppoa – sekoita vain keskenään kylmää vettä ja etikkaa. Jos hyödynnät seosta ikkunoiden pesuun, käytä sanomalehteä, niin lasista tulee uskomattoman kirkas. Etikka sopii hyvin myös kylpyhuoneen tavaroiden desinfioimiseen, koska se sisältää bakteereita ja epäpuhtauksia tuhoavia ainesosia.
Some figure
 • Poistaa kalkin suihkusta ja hanoista: irrota suihkujen ja hanojen päät ja laita ne kahdeksi tunniksi kattilaan, jossa on etikkaa ja vettä. Sen jälkeen puhdista. Jos tahrat ovat vanhoja, saatat joutua käyttämään harjaa tai sientä lian irroittamiseen.
 • Puhdistaa CD- ja DVD-levyt: nämä naarmuuntuvat helposti, mikä johtaa siihen, että ne eivät soi kunnolla. Hiero levyjä varovasti etikkaan kostutetulla liinalla ja katso, kuinka vanhat naarmut häviävät.
 • Poistaa läiskät kahvi- ja teepannuista: toistuva veden keittäminen johtaa siihen, että valkoisia ja ruskeita suoloja ja sitä myötä läikkiä alkaa kerääntyä ja ilmestyä pannun sivuille ja pohjaan. Poistaaksesi läikät täytä pannu veden ja etikan sekoituksella ja kiehauta aivan kuin valmistaisit kahvia tai teetä. Anna kiehua muutaman minuutin ajan, kaada etikkavesi pois, ja tiskaa normaaliin tapaan.

Some figure

Etikalla siivoaminen poistaa hajut

 • Poistaa pahat hajut huoneesta: täytä juomapullo vedellä ja ripauksella etikkaa. Jätä pullo ilman korkkia huoneeseen, kunnes paha haju häviää. Tämä tepsii erityisen hyvin huoneisiin, jotka on juuri maalattu. Tässä tapauksessa suosittelemme etikkaveden vaihtamista kahdentoista tunnin välein ja toistamaan käsittely kolmen päivän ajan.
 • Poistaa pahat hajut jääkaapista: kuten edellisessä tapauksessa, voit laittaa pienen etikkavedellä täytetyn astian jääkaapin sisälle. Voit käyttää etikkavettä myös jääkaapin oven, hyllyjen, laatikoiden jne. siivoamiseen.

Poistaa jäljet

 • Poistaa ruostetta: jos kotonasi on jotain ruostunutta (olkoon se sitten pyörä, purkinavaaja tai kuorimisveitsi), käytä etikkaa sen puhdistamiseen ja anna vaikuttaa vuorokauden ajan.
 • Poistaa vesijäljet puusta: jos sinulla on puinen pöytä, johon joku on asettanut kostean lasin ilman lasinalustaa, voit poistaa veden jättämän jäljen etikan ja oliiviöljyn sekoituksella. Molempia ainesosia tulee sekoitukseen saman verran.
 • Poistaa helposti tarrat: tämä voi olla pullon tai astian etiketti, lapsesi laukkuunsa tai reppuunsa liimaama tarra tai muuta vastaavaa. Kostuta tarra etikalla ja odota. Hetkisen jälkeen tarra irtoaa taianomaisesti kuin itsestään ilman, että sinun täytyy hiki hatussa repiä sitä irti.
Some figure

 

Keittiön puhdistukseen

 • Puhdistaa kattilat ja pannut: kostuta puhtaalla etikalla ja anna vaikuttaa puoli tuntia. Pese sen jälkeen astianpesuaineella ja kiillota etikalla kostutetulla liinalla.
 • Poistaa viemärin hajut: etikka puhdistaa myös viemäreitä estäen tukkeutumia. Kaada viemäriin ensin ruokasoodaa ja lisää sen jälkeen puoli kuppia etikkaa. Peitä ja anna vaikuttaa viidentoista minuutin ajan. Poista peite ja kaada kylmää vettä viemäriin.
 • Desinfioi hedelmät ja vihannekset: aseta ruoat kulhoon. Täytä kulho vedellä ja lisää ripaus etikkaa. Anna vaikuttaa kymmenen minuuttia. Tämä sopii hyvin minkä tahansa raakana syötävän ruoan, kuten tomaattien, salaatin, kuorimattomien omenoiden, päärynöiden ja muiden pesemiseen ja desinfioimiseen.
 • Puhdistaa astianpesukoneen: astianpesukone haisee usein pahalle, koska sen sisään kerääntyy ruoantähteitä. Etikalla siivoaminen poistaa hajut helposti. Kaada yksi kupillinen etikkaa astianpesukoneen pesuainelokeroon. Käynnistä lyhin mahdollinen pesuohjelma ilman, että koneessa on tiskejä.
 • Poistaa pahat ja voimakkaat hajut keittiöstä: jos paistoit kalaa, keitit kukkakaalia tai grillasit lihaa, voit hävittää ruoanvalmistuksesta syntyneen hajun minuuteissa. Sinun tarvitsee vain keittää yksi ruokalusikallinen etikkaa ja kupillinen vettä kattilassa.
Some figure

Viinitahroihin ja tupakanhajuun

 • Poistaa tupakan hajun vaatteista: kaada kaksi kupillista etikkaa kylpyammeeseen. Täytä amme muutoin kuumalla vedellä. Aseta vaatteet roikkumaan kuumalla etikkavedellä täytetyn ammeen päälle. Toinen tapa käyttää etikkaa vaatteisiin on, että se estää kirkkaita värejä haalistumasta ja jättämästä tahroja muihin vaatteisiin. Upota tummat vaatteet etikkaan, ennen kuin laitat ne pesukoneeseen. Voit myös lisätä etikkaa pesuohjelman viimeiseen kierrokseen huuhteluaineeksi pehmentämään pyykkiä. Älä huoli etikan hajusta, se häviää vaatteista kun ne kuivuvat.
 • Poistaa viinitahrat (kun etikkaa käytetään samana päivänä): kostuta vaate etikalla, ja anna vaikuttaa muutama minuutti ennen kuin peset vaatteen. Toimii puuvilla- ja polyesterivaatteissa, kunhan sitä käytetään vuorokauden sisällä tahrojen syntymisestä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Goodyear N, Brouillette N, Tenaglia K, Gore R, Marshall J. The effectiveness of three home products in cleaning and disinfection of Staphylococcus aureus and Escherichia coli on home environmental surfaces. J Appl Microbiol. 2015 Nov;119(5):1245-52.
 • Zinn MK, Bockmühl D. Did granny know best? Evaluating the antibacterial, antifungal and antiviral efficacy of acetic acid for home care procedures. BMC Microbiol. 2020 Aug 26;20(1):265.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.