Logo image
Logo image

Puisten keittiövälineiden pesu ja desinfiointi

3 minuuttia
Puiset keittiövälineet antavat keittiölle erilaisen ja tyylikkään säväyksen ja ne sopivat erinomaisesti ruoanlaittoon ilman pelkoa kattiloiden ja pannujen vahingoittumisesta. Ne vaativat kuitenkin tarkan puhdistuksen.
Puisten keittiövälineiden pesu ja desinfiointi
Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

Puiset keittiövälineet ovat joka keittiön perustarvikkeita, koska ne ovat elementtejä, jotka ovat säilyneet sukupolvien ajan. Ne ovat kestäviä ja tarjoavat perinteisen tyylin. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa ongelmia, jos niitä ei puhdisteta huolellisesti. Tutustu tässä artikkelissa siihen, miten puisten keittiövälineiden pesu ja desinfiointi tehdään oikeaoppisesti.

Lusikat, lastat, leikkuulaudat ja muut keittiön tarvikkeet ovat useimmiten saatavina myös puisina. Niiden etuja on mm. ulkonäkö, materiaalin hellyys erilaisilla pinnoilla sekä ympäristöystävällisyys.

Puu sisältää kuitenkin huokosia, joihin ruoanjätteet ja kosteus voivat tarttua. Tämän vuoksi on tärkeää suorittaa tarkka puhdistusprosessi bakteerien kertymisen estämiseksi.

Tuotteet, joita voit käyttää puisten keittiövälineiden puhdistamiseen

Verrattuna muihin keittiössä käytettäviin välineisiin, puiset välineet tarvitsevat tarkempaa puhdistusta niiden huokoisuuden vuoksi. Jos tätä huoltoa ei suoriteta, puu voi menettää laatunsa ja näyttää kuluneelta.

On olemassa tehokkaita tapoja desinfioida puiset keittiövälineet ja pidentää niiden käyttöikää. Seuraavat tuotteet ovat hyviä tähän tarkoitukseen.

Lue myös: 5 syytä pitää huonekasveja keittiössä

Kuuma vesi ja tiskiaine

Tämä on yksinkertaisin tapa puhdistaa puiset astiat päivittäin. Tässä prosessissa on välttämätöntä käyttää vettä melko korkeassa lämpötilassa, koska se pehmentää kovettuneita ruoanjätteitä ja saa ne irtoamaan.

Aluksi sinun tulisi käyttää vähän vettä pehmentääksesi lian. Levitä ja hankaa tiskiaine hyvin pintaan sienellä tai harjalla, kunnes kaikki lika poistuu. Lopuksi huuhtele väline uudelleen.

Sitruuna

Sitruuna on erittäin hyödyllinen tuote puisten astioiden desinfioinnissa, koska se auttaa poistamaan rasvan ja voimakkaat hajut.

Sinun tulisi levittää sitruunan mehua koko keittiövälineeseen desinfioidaksesi sen. Huuhtele sitten vedellä ja kuivaa puhtaalla pyyhkeellä, joka ei vahingoita puuta.

Some figure
Sitruunan sitruunahappo on kemikaali, joka on vastuussa hedelmän puhdistuskyvystä.

Ruokasooda

Ajan myötä puiset astiat voivat saada tahroja, jotka yleensä syntyvät kastikkeiden valmistuksen aikana. On kuitenkin olemassa erityinen puhdistusmenetelmä niiden poistamiseksi ja astian ulkonäön parantamiseksi.

Ruokasooda on yksi niistä aineista, jotka voivat menestyä tällaisissa tapauksissa. Levitä sitä keittiövälineeseen, lisää sitruunamehua ja hiero sienellä, kunnes tahra haalistuu. Lopuksi huuhtele vedellä ja laita kuivumaan.

Etikka

Etikka on toinen tuote, joka auttaa poistamaan epämiellyttävät hajut ja uudistamaan puisen astian ulkonäköä.

Valmista seos, joka sisältää etikkaa ja vettä yhtä suurina määrinä. Liota keittiövälinettä tässä nesteessä enintään 20 minuuttia. Viimeisenä vaiheena huuhtele vedellä hajun poistamiseksi ja kuivaa pyyhkeellä tai anna kuivua itsekseen.

Öljyt

Öljyjä voidaan käyttää puutarvikkeiden kulumisen estämiseen. Ne auttavat säilyttämään värin ja saamaan ne loistamaan.

Voit käyttää mineraaliöljyä tai kookosöljyä. Prosessi koostuu kaatamalla vähän öljyä puhtaalle liinalle ja levittämällä se koko välineeseen. Huuhtele 10-15 minuutin kuluttua kuumalla vedellä ja kuivaa kunnolla.

Mitä ei saa tehdä puisten astioiden kanssa

Astianpesukonetta ei tule käyttää puisten astioiden puhdistamiseen. Tämä johtuu siitä, että lämpö ja vesi ovat vuorovaikutuksessa laitteessa pitkään, mikä voi aiheuttaa kosteuden ja bakteerien jäämistä tavaran huokoisiin paikkoihin.

Lisäksi sinun ei pidä liottaa niitä vedessä pitkiä aikoja. Kun tämä prosessi tehdään usein, neste voi imeytyä puun huokosiin ja kerätä haitallisia mikro-organismeja.

Tämän lisäksi puhdistuksessa käyttämiesi pesuaineiden tulisi olla neutraaleja, koska kemialliset pesuaineet heikentävät puuta. Sinun tulisi myös hävittää astia, jos siinä on halkeamia, koska lika kerääntyy aina tälle alueelle.

Some figure
Älä missään olosuhteissa laita puisia keittiövälineitä astianpesukoneeseen, koska se voi vahingoittaa niitä ja edistää bakteerien kertymistä.

Lue tämäkin: Viisi ekologista tapaa poistaa rasvatahrat keittiön huonekaluista

Puisten keittiövälineiden pesu ja desinfiointi pitää tehdä kunnolla ja säännöllisesti

Jotta keittiövälineillä olisi pitkä käyttöikä, niiden tulla olla laadukkaita ja puhdistukseen pitää kiinnittää huomiota. Suosittelemme ostamaan yhtenäisiä puuelementtejä, joita voidaan käsitellä ilman pirstaloitumisen vaaraa.

On tärkeää pitää mielessä, että keittiötarvikkeiden pesu ja desinfiointi pitää suorittaa huolellisesti ja säännöllisesti. Huolimattomuus voi johtaa siihen, että bakteerit siirtyvät ruokaan kypsennyksen aikana tai pinnat voivat vahingoittua peruuttamattomasti.

Huomaa, että voit hioa puiset keittiövälineet, etenkin leikkuulaudat, melko usein, niin että ne pysyvät kauniina ja kiillotettuina.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Muire C. Tallar madera [Internet]. Barcelona: Editorial Gustavo Gili; 2017 [citado 30 de marzo de 2021]
  • MINCETUR. Plan de Desarrollo de Mercado de Turquía. Perfil de utensilios de madera para la cocina de mercado de Turquía [Internet]. Perú: Dirección de Desarrollo de Mercados Internacionales del MINCETUR
    y de PROMPERÚ; (S.F) [citado 30 de marzo de 2021]
  • Generalitat de Catalunya. Guía de prácticas correctas de higiene para restaurantes. Catalunya: Agencia de Salud Pública de Catalunya; 2015 [citado 30 de marzo de 2021]

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.