Logo image
Logo image

5 yllättävää kodin bakteeripesää

3 minuuttia
Monet meistä voivat yllättyä todenteolla kuullessaan, että kotoamme löytyy useita hygieenisiksi miellettyjä esineitä ja tavaroita, jotka ovatkin loppujen lopuksi todellisia bakteeripesiä. Voivatko nämä bakteerit aiheuttaa terveydellemme haittaa? Ja miten meidän tulisi niihin reagoida?
5 yllättävää kodin bakteeripesää
Viimeisin päivitys: 23 huhtikuuta, 2019

Vaikka siivoaisimme kotia kuinka tarkasti ja tehokkaasti tahansa, elämme alituisessa kontaktissa taudinaiheuttajien kanssa. Mikrobien ja bakteerien määrä kodissa kasvaa myös sen mukaan, mitä enemmän taloudessa asuu ihmisiä.

Kohtaamme päivittäin lukemattoman määrän bakteereja kaikkialla kodin ympäristössä ja meidän onkin syytä huolehtia, etteivät kodin bakteeripesät pääse kasvamaan liikaa. Syytä epätoivoon tai bakteerikammoon ei kuitenkaan ole, sillä vaikka jotkut bakteerit voivat osoittautua haitalliseksi terveyden kannalta, eivät ne suurimmaksi osaksi kuitenkaan uhkaa yleistä hyvinvointiamme.

Esittelemme seuraavaksi 5 yleisintä kodin bakteeripesää, jotka kuullessasi tulet varmasti yllättymään!

5 kodin bakteeripesää

Tutustumalla tarkemmin näihin kodin odottamattomiin bakteeripesiin, onnistut myös paremmin eliminoimaan mahdolliset terveyshaitat seuraavana siivouspäivänä.

1. Wc-pönttö

Vaikka wc-pönttö bakteerien kerääjänä ei todellakaan tule kenellekään yllätyksenä, harva kiinnittää wc-pöntön riittävään siivoamiseen tarpeeksi huomiota.

Yllättävää kyllä, wc-pönttö ei ole loppujen lopuksi niin likainen kuin yleisesti luullaan. Usko tai älä, useat artikkelit netissä vakuuttavat, että monet päivittäin käsittelemämme esineet ja tavarat kuten ravintolan ruokalistat voivat olla tuplasti likaisempia kuin kotisi wc-pönttö!

Käyttötarkoituksestaan johtuen wc-pönttö on alituisessa kontaktissa terveydelle haitallisten mikrobien ja bakteerien kanssa. Siksi onkin suositeltavaa puhdistaa wc-pönttö kunnolla ainakin kerran viikossa ja laskea kansi aina alas wc-pönttöä vedettäessä. Näin varmistat, etteivät pöntöstä irtoavat bakteerit leviä ympäri kylppäriä.

2. Pesusienet

Tämä kodin bakteeripesä voi monille tulla yllätyksenä. Pesusienet edustavat yksiä kodin saastuneimmista esineistä, sillä juuri käyttötarkoituksensa takia siivouksessa ja kodin puhdistuksessa käytettävät kosteat pesusienet luovat täydelliset olosuhteet haitallisten mikrobien kasvuun.

Some figure

Vaikka tämä voi kuulostaa liioittelulta, pääasiallisesti pesusienet suositellaan vaihdettavaksi jopa 7 päivän välein. Toinen vaihtoehto on sienen huolellinen peseminen vedellä ja valkaisuaineella – valkaisuaineen suhde veteen tulisi olla 10% valkaisuainetta ja 90% vettä. Pesukaan ei pidä pesusientä puhtaana ikuisesti ja toisen pesukerran jälkeen onkin suositeltavaa käyttää sientä esimerkiksi vessan tai kylpyhuoneen siivoamiseen ennen pois heittämistä.

Pesusienet tulisi aina vääntää mahdollisimman kuivaksi jokaisen käyttökerran jälkeen, sillä joutuessaan kosketukseen keittiön muiden kosteiden tilojen kuten tiskipöydän ja tiskirättien kanssa, pesusienessä kasvavat epäpuhtaudet voiva tuplaantua nopeasti.

Sinua voi myös kiinnostaa: 6 kodin tärkeää paikkaa, jotka unohdamme siivota

3. Lakanat

Some figure

Olisitko voinut kuvitella, että mukava sänky jossa nukut joka yö voi todellisuudessa olla oikea bakteeripesä? Lakanat tulisi vaihtaa suositusten mukaan viikon välein, joten lapsena mielestämme liioiteltu lakanoiden vaihtoväli alkaakin kuulostaa enemmän kuin ymmärrettävältä.

Lakanat kerryttävät yön aikana kuolleita ihosoluja ja hilsettä, voiteen jäämiä ja likaa, siksipä tiiviin lakanoiden vaihtovälin lisäksi on järkevää tuulettaa sänky kunnolla ennen petaamista, jotta terveydelle haitalliset mikro-organismit eivät pääse lisääntymään.

Lue myös: Pölypunkkeja kotona? Hankkiudu eroon niistä luonnollisesti

4. Tiskiallas ja lavuaari

Voi kuulostaa varsin naurettavalta, että nämä kaksi kodin elementtiä, jotka huuhdotaan alati saippualla ja tiskiaineella voisivat todellisuudessa olla kodin suurimpia bakteeripesiä, mutta karu totuus on toinen.

Erityisesti keittiön tiskialtaat ovat alituisessa kontaktissa ruoanjätteen ja lian kanssa. Kun nämä kaksi asiaa yhdistetään vielä kosteaan tilaan, täydelliset olosuhteet bakteerikasvulle ovat valmiit.

Samat olosuhteet pätevät myös kylpyhuoneiden ja wc-tilojen lavuaareihin, jotka alituisessa kosketuksessa kosteuteen luovat ihanteelliset olosuhteet terveydelle haitallisen homesienen kasvulle ja leviämiselle. Kaiken lisäksi monet lavuaarit sisältävät vaikeasti siivottavia nurkkauksia, jotka ajan mukaan edistävät bakteeri- ja homekasvua.

Liiallista bakteerikasvua voi onneksi ehkäistä tehokkaasti säännöllisellä siivoamisella ja mahdollisten bakteeripesien huolellisella desinfioinnilla.

5. Hammasharjat

Vaikka hammasharjan tarkoituksena onkin parantaa suumme hygieniaa, valitettava tosiasia on se, että ajan kanssa myös hammasharjat alkavat kerätä itseensä terveydelle haitallisia mikro-organismeja, näistä muutamia mainitsemisen arvoisia ovat stafylokokit, kolibakteerit, pseudomonas-bakteerit ja suolistobakteerit.

Samalla tapaa myös hammasharjan säilytystä varten varattu muki on yksi kodin yllättävimmistä bakteerien kerääjistä ja onkin suositeltavaa huuhdella muki huolella vähintään kerran päivässä liiallisen kosteuden ja bakteerikasvun ehkäisemiseksi.

Some figure

Muita kodin yllättäviä bakteeripesiä

Nämä yllä mainitut 5 kodin bakteeripesää ovat vain osa valitettavan pitkää listaa tavaroista ja esineistä, joita käsittelemme päivittäin. Muita yllättävän epäpuhtaita kodin esineitä ovat muun muassa:

 • Matkapuhelimet
 • Television ja pelikonsolin kaukosäätimet
 • Auton ovenkahvat ja ratti
 • Kodin lattia
 • Keittiön työtasot
 • Laukut ja reput
 • Leikkuulaudat
 • Pyyhkeet
 • Tietokoneen näppäimistö ja hiiri
 • Ovenkahvat

Kuten voimme huomata, nämä 5 kodin bakteeripesää (unohtamatta yllä mainittua listaa) kertovat, että elämme alati kosketuksessa erilaisten bakteerien ja mikrobien kanssa. Tästä huolimatta syytä huoleen ei ole, sillä kehomme vastustuskyky on suunniteltu torjumaan suuriakin bakteerihyökkäyksiä, vaikka samalla onkin erittäin tärkeää, että kodin yleisestä hygieniasta ja erityisesti yllä mainittujen bakteeripesien desinfioinnista huolehditaan säännöllisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Artículo BBC Mundo: “10 zonas del hogar que acumulan más gérmenes”
 • “Cleaning” artículo en la web Public Health and Safety Organization
 • “International Houselhold Germ Study”, estudio de la Public Health and Safety Organization

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.