Logo image
Logo image

6 kodin tärkeää paikkaa, jotka unohdamme siivota

3 minuuttia
Jos haluat pitää kodista hyvää huolta ja nautit siististä ja huolitellusta ilmapiiristä, älä unohda ottaa huomioon siivouksessa myös näitä seuraavia paikkoja, sillä ajan kuluessa ne voivat alkaa kerätä suuria määriä pölyä ja likaa.
6 kodin tärkeää paikkaa, jotka unohdamme siivota
Kirjoittanut Andrea Caillet Bois
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Monet meistä käyttävät paljon aikaa ja vaivaa miellyttävän ja siistin kodin ylläpitoon, mutta on aivan normaalia, että joskus siivouksessa meiltä saattaa jäädä siivoamatta muutamia kodin pieniä yksityiskohtia. Kodista kuin kodista löytyy vaikeita nurkkauksia ja esineitä, jotka harmittavan usein unohdamme siivota. Toisinaan näihin paikkoihin alkaakin kertyä likaa ja bakteereita, jotka voivat aiheuttaa ajan mittaan pahaa hajua ja jopa haittaa terveydelle.

6 paikkaa, jotka unohdamme siivota

1. Jääkaapin ja keittiön kaappien yläosat

Some figure

Keittiön kaapit, jotka eivät yllä kiinni kattoon saakka, ovat erinomainen paikka liiallisen pölyn ja muun lian kertymiselle, sillä ne ovat vaikeapääsyisiä ja saattavat siksi usein unohtua muun siivouksen lomassa. Nämä paikat tulisi kuitenkin muistaa siivota vähintään kaksi kertaa vuodessa. Älä myöskään unohda siivota samalla jääkaapin yläosaa, sillä ajan kuluessa se kerää itseensä likaa ja rasvaa, joka toimii täydellisenä elinympäristönä bakteerien kasvulle.

Siivousohjeet: 

 • Täytä ämpäri puhtaalla vedellä (5 litraa).
 • Lisää veteen 100 ml ammoniakkia.
 • Kasta puhdas siivousrätti ämpärissä ja pyyhi kaappien ja jääkaapin yläosat perusteellisesti puhtaaksi kaikesta pölystä ja liasta. 

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 12 siivousvinkkiä vaativille alueille

2. Roskakorit

Roskakorit tulisi puhdistaa kauttaaltaan aina kahden viikon välein. Vaikka itse roskat säilytettäisiinkin roskapussissa, voi roskakorin pohjalle sekä sisä- ja ulkoseiniin kertyä likaa ja ruoanjätteitä, jotka ajan myötä alkavat tuottaa epämiellyttävä hajuja.

Siivousohjeet:

 • Kasta puhdas siivousrätti vedessä, johon on sekoitettu valkaisuainetta.
 • Pyyhi roskakori kauttaaltaan sekä ulko- että sisäpuolelta.
 • Huuhtele roskakori sitten vedellä ja anna sen kuivua ennen käyttöönottoa.

3. Lattiaharjat ja lakaisimet

On varsin normaalia, että meiltä unohtuu usein itse siivousvälineiden siivoaminen. On kuitenkin olennaista, että pidämme myös siivousvälineet puhtaina, sillä epäsiistit välineet vain levittävät pölyä ja likaa ympäri kotia. Erityisesti lattiaharjan väliin jää usein hiekkaa, hiuksia ja muuta likaa.

Siivousohjeet:

 • Täytä ämpäri puhtaalla vedellä (noin 5 litraa).
 • Lisää veteen hieman puhdistusainetta.
 • Upota harja veteen ja puhdista se kunnolla.
 • Huuhtele harja huolellisesti ja anna sen kuivua ennen käyttöönottoa.

4. Tuulettimet ja kattovalaisimet

Haastavan sijaintinsa takia kaikki katosta roikkuvat esineet, kuten lamput ja tuulettimet, unohtuvat usein siivouksen lomassa. Erityisesti lamppujen yläosat ja tuulettimien siivet kerryttävät paljon likaa ja pölyä, jota ei paljaalla silmällä pysty näkemään. Siivoamalla nämäkin paikat säännöllisesti, pystytään välttämään tehokkaasti pölyn leviämistä ja näin ollen myös huoneilman saastumista.

Siivousohjeet:

 • Poista ylimääräinen pöly pölyhuiskalla.
 • Kasta siivousrätti tilkka puhdistusainetta sekoitettuun veteen ja pyyhi sillä huolellisesti kaikki lampun ja/tai tuulettimen pinnat.
Some figure

5. Tyynyt ja patjat

Vaikka tyynyt ja patjat suojatattaisiinkin aina vuodeliinoilla, on ne kuitenkin muistettava puhdistaa myös silloin tällöin. Vietämme suuren osan ajastamme sängyssä, jolloin esimerkiksi kuolleiden ihosolujen, hilseen ja hien määrä kasvattaa bakteerien kasvulle ihanteellista kosteutta tyynyjen ja patjojen pinnoilla.

Siivousohjeet:

Lue myös: Ympäristöystävällinen pyykinpesuaine ruokasoodasta ja booraksista

6. Ruokaostoksiin tarkoitetut kestokassit

Kestävästä kankaasta valmistetut kestokassit ovat erinomainen ja ympäristöä säästävä valinta ruokaostoksille. Toisinaan kassin sisällä aukeilevat ja rikkoutuneet ruokapakkaukset alkavat kerryttää kassin pinnalle likaa, joka saattaa tuottaa epämiellyttävää hajua.

Siivousohjeet:

 • Poista kassin pinnalta kaikki silmällä näkyvät roskat ja lika.
 • Pese kassi pesukoneessa neutraalilla pesuaineella.
 • Anna kassin kuivua ennen käyttöönottoa.

Kodin kokonaisvaltainen siivoaminen voi olla haastavaa, ja usein unohdamme siivota edellä mainittujen paikkojen tapaisia pieniä yksityiskohtia, jotka alkavat ajan myötä kerryttää likaa ja pölyä elinympäristöömme. Jos sinulla tulee mieleen muita siivoamisessa helposti unohdettavia paikkoja, kerro niistä muillekin lukijoille!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.