Logo image
Logo image

5 syytä pitää huonekasveja keittiössä

3 minuuttia
Keittiössäsi olevasta kasvista riippuen voit saada siitä mausteita tai puhdistusaineita. Tässä artikkelissa kerromme syitä sille, miksi keittiössä kannattaa pitää huonekasveja.
5 syytä pitää huonekasveja keittiössä
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Osaat jo todennäköisesti arvata, miksi sinun kannattaisi pitää huonekasveja keittiössä. Haluamme kuitenkin kertoa sinulle tästä aiheesta hieman enemmän.

Laventeli, aloe vera, basilika, minttu ja rosmariini ovat vain joitakin niistä kasveista, joita sinulla voi olla keittiössäsi. Mikä parasta, ne voivat tarjota sinulle erilaisia ​​etuja.

Yksi esimerkki on, että jos sinulla ei ole paljoa tilaa, voit keksiä tavan sijoittaa kasvit ikään kuin sisustuselementteinä.

Alla on lueteltu syitä sille, miksi sinun kannattaa pitää huonekasveja keittiössä.

1. Kasvit voivat tarjota mausteita

Aromaattiset kasvit antavat erityisen maun ruokiimme, ja kaiken lisäksi ne ovat aina tuoreita ja helposti saatavilla. Monet ihmiset sanovat että itse kasvatetuissa aromaattisissa kasveissa on vahvempi maku.

Suosittuja kasveja keittiössä ovat basilika, rosmariini, korianteri, persilja ja minttu. Nyt voit alkaa miettiä ruoka-lajeja, joissa käyttää näitä aromaattisia kasveja. Varmista, että ruukussa tai koristeellisessa tölkissä on reikiä pohjassa, jotta ylimääräinen vesi valuu pois joka kerta kun kastelet kasvia.

2. Ne toimivat myös luonnon ensiapupakkauksena

Ruuanlaiton yhteydessä voi sattua pieniä vahinkoja. Kenties leikkaat veitsellä haavan sormeesi, kuuma öljy tai vesi roiskuu päällesi tai kuuma pannu aiheuttaa palovamman.

Nyt sinulla voi olla luonnon oma ensiapupakkaus käden ulottuvilla. Sanotaan, että aloe vera auttaa uudistamaan ihoa, kosteuttamaan vahingoittunutta aluetta ja lievittämään kipua.

Muista, että aloe vera vaatii paljon luonnonvaloa ja hyvän ilmanvaihdon, joten sijoita se lähellä ikkunaa. Jos kasvi on suuri, varo kastelemasta sitä liikaa, muuten saatat hukuttaa sen juuret.

Some figure
Aloe vera on tunnettu sen parantavista ominaisuuksista, joten monet käyttävät sitä ihon haavojen hoitoon.

3. Ne toimivat myös sisustuselementtinä

Kasvit lisäävät kodin viihtyisyyttä. Ne tuovat väriä, iloa ja yhdistyvät mihin tahansa kodin sisutustyyliin sen lisäksi, että ne antavat kodillesi miellyttävän tuoksun. Kasvit voivat tuoda esiin luovan puolesi. Koristelemalla ruukun keittiösi saa ainutlaatuisen ilmeen.

4. Parantaa yleistä terveyttäsi

Katsaus Preventive Medicine Reports -lehdessä julkaistuihin tutkimusraportteihin viittaa siihen, että puutarhanhoito voi auttaa vähentämään ahdistusta, masennusta ja laskemaan painoindeksiä (BMI), parantamaan elämänlaatua sekä tarjoaa henkistä tyydytystä.

Kasvien hoito, kuten ruukun vaihto, kasvin karsiminen tai sen kastelu, ottaa mielesi pois päivittäisistä rutiineista ja huolista.

5. Ne puhdistavat ilmaa

Tietyt kasvit tunnetaan niiden ilmaa puhdistavista ominaisuuksista. Sen lisäksi, että ne antavat happea, ne auttavat vähentämään savua ja voimakkaita hajuja ympäristössä. Muutamia vaihtoehtoja ovat: tiikerinkieli, areca ja kumipuu.

Vinkkejä kasvien kasvattamiseen keittiössä

Kasvit vaativat niille sopivat olosuhteet ja hoitoa. Ota myös huomioon, että kaikki kasvit eivät voi selviytyä keittiön lämmössä.

Siksi haluamme antaa sinulle muutamia hyödyllisiä vinkkejä:

  • Tutki etukäteen, mitkä kasvit voivat sopia keittiöön.
  • Varmista, että kasvien sijoituspaikka on hieman kaukana takan lämmöstä, savusta ja voimakkaista ilmavirroista.
  • Tutustu kasvin ominaisuuksiin ja ota selville kuinka paljon valoa ja vettä se tarvitsee.
  • Jos keittiötilasi on rajallinen, hyvä vaihtoehto on sijoittaa kasvit ripustettaviin ruukkuihin.
  • Vältä sijoittamasta kasveja tiskialtaan lähelle, koska niihin saattaa jäädä pesuainejäämiä.

Kasvit keittiössä: muutakin kuin vain estetiikkaa

Kasvit sopivat mihin tahansa sisustustyyliin ja huoneeseen. Kasvien sijoittaminen keittiöön voi olla monella tavalla hyödyllinen ratkaisu. Tunnetuimpia huonekasvien tuomia etuja ovat ahdistuksen ja masennuksen vähentäminen sekä ilmanpuhdistus. Tämän lisäksi ne toimivat luonnon omana ensiapupakkauksena.

Erityisesti vanhimmilla ihmisillä puutarhanhoito on yhdistetty elämänlaadun parantamiseen. Heidän mielialansa kohenee, kun he viettävät aikaa puuhastellen kasvien parissa.

Lisäksi sinulla voi olla kasvi josta on apua ruuanlaitossa! Muista sijoittaa kasvit oikeisiin paikkoihin. Älä sijoita kasveja paikkoihin, joissa ne altistuvat savulle tai voimakkaalle ilmavirralle. Muista että jokaisessa ruukussa tulisi olla reikiä pohjassa, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Soga, M., Gaston, K. J., & Yamaura, Y. (2016). Gardening is beneficial for health: A meta-analysis. Preventive medicine reports, 5, 92–99. https://doi.org/10.1016/j.pmedr.2016.11.007
  • Gozalo Vallepuga, Nuria, and Ana Luisa Caballero Navarro. “Aplicaciones terapéuticas para hacer frente a la depresión en ancianos: una revisión bibliográfica.”

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.